Buisjes bij kinderen: de ingreep

Buisjes bij kinderen: de ingreep Het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij kinderen is een lichte ingreep. Hoe u het kind kan voorbereiden en wat u zelf staat te wachten voor en tijdens de ingreep.

Buisjes plaatsen

Wanneer je kind trommelvliesbuisjes krijgt, is dit bedoeld om vocht en vuil sneller af te laten voeren. Vaak blijft er vocht achter het trommelvlies zitten na een verkoudheid. Het lichaam zou dit zelf op moeten ruimen, maar soms gebeurt dit niet. Het plaatsen van buisjes is een veel voorkomende ingreep bij kinderen.

Voorbereiding

Voorafgaande aan de ingreep, krijgt het kind een onderzoek. Dit onderzoek is bedoeld voor de narcose die het kind krijgt. Het gaat hier om het meten van gewicht en lengte en het bekijken van de algehele gezondheid. Vergeet niet te vermelden of uw kind medicijnen gebruikt of ergens allergisch voor is.

Voor de ingreep vind er vaak ook nog een informatiemiddag plaats. Hierbij kunnen ouders en kinderen aanwezig zijn. Besproken wordt hoe de ingreep gaat verlopen. Kinderen die al eens eerder buisjes hebben gehad, hoeven niet perse weer opnieuw naar de informatiemiddag te komen.

Van het ziekenhuis krijgt u folders mee met belangrijke informatie. Lees deze goed door. Bespreek met het kind wat het mee wil namen naar het ziekenhuis. Een favoriete knuffel en een boekje is vaak wel vertrouwd. Het ziekenhuis zelf heeft ook vaak speelgoed op de afdeling.

Bereid het kind voor op de ingreep aan de hand van plaatsjes of foto's en laat het kind ook vragen stellen. Probeer te achterhalen of het kind het ook begrepen heeft. Voor hele jonge kinderen is het vaak lastig om het uit te leggen wat er gaat gebeuren. Kinderen vanaf drie jaar begrijpen de situatie vaak al een beetje. Oudere kinderen weten vak heel goed wat er gaat gebeuren.

De dag van de ingreep

Vaak wordt het kind al vroeg in de ochtend op de afdeling verwacht. Het zal u opvallen dat er meerdere kinderen aanwezig zijn. Al deze kinderen liggen meestal samen op één kamer. Een of twee ouders mogen mee op de kamer. Broertjes of zusjes kunnen helaas niet mee. Uw kind krijgt een bed toegewezen en krijgt een operatieschort om aan te trekken.

Nadat de administratieve zaken met u zijn afgehandeld, krijgt uw kind een zetpil toegediend. Het kan zijn dat u deze zelf moet toedienen. Heeft u hier moeite mee, geef dit dan aan. De kinderen worden vervolgens één voor één gehaald. Vaak gaat dit op volgorde van alfabet of op leeftijd. Is uw kind aan de beurt, dan wordt deze met bed en al naar de kamer gereden. Een van de ouders mag hierbij aanwezig zijn.

Het kind krijgt een mondkapje op. Via dit mondkapje wordt het kind in slaap gebracht. Schrik niet wanneer uw kind gaat tegenstribbelen. Wanneer uw kind eenmaal slaapt, en dit is al heel snel, kan het zich evengoed nog bewegen. Dit is heel normaal. Uw kind slaapt echt. Dit is het moment waarop u de kamer moet verlaten en terug gaat naar de slaapzaal. Samen met de andere ouders wacht u hier op de terugkomst van uw kind.

Al snel, de ingreep duurt ongeveer 10-15 minuten, komt uw kind weer terug en zal het net wakker worden of al wakker zijn. Soms is het kind erg onrustig en slaat om zich heen. Naarmate het kind meer bij kennis komt, zal ook de rust terug keren. Het is nu wachten op de tijd dat u samen met uw kind naar huis mag. Geef uw kind ondertussen gerust wat te drinken. Heeft uw kind pijn, bespreek dit dan even met de verpleegster die aanwezig is.

Narcose, goed of slecht?

Bij het plaatsen van trommelvliesbuisjes gaat het niet om een echte narcose maar om een licht roesje. Toch kan ook een licht roesje zijn nasleep hebben: uw kind kan enige tijd vermoeid zijn. Kinderen die vaak een lichte narcose krijgen, kunnen hier ook meer problemen van ondervinden zoals vermoeidheid, concentratiestoornissen en slaapproblemen.
© 2011 - 2023 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren laten plaatsen, ja of nee?Buisjes in de oren, ook wel genoemd oordrains, worden (meestal bij kinderen) geplaatst als er sprake is van terugkerend…
Kind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvliesKind: Oorbuisjes plaatsen door vocht achter het trommelvliesOorinfecties bij kinderen komen frequent voor. Wanneer een kind echter langdurige of terugkerende oorinfecties heeft en/…
TrommelvliesbuisjesOngeveer 20% van de kinderen tot 6 jaar krijgt trommelvliesbuisjes. Dit is één van de meest voorkomende chirurgische ing…

Kopertekort: symptomen en oorzaken van een tekort aan koperKopertekort: symptomen en oorzaken van een tekort aan koperKoper is een essentieel spoorelement en wordt door het hele lichaam –skelet, huid, spieren, lever en hersenen– aangetrof…
De huid, grootste orgaan van de mensAls het in de zomer dertig graden is, klaagt mens vaak dat het zo warm is. Onze huid zorgt dan voor afkoeling, omdat we…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.