Ik heb het zo vaak koud, is daar iets aan te doen?

Ik heb het zo vaak koud, is daar iets aan te doen? Sommige mensen zijn altijd koud, zelfs in de zomer wanneer de zon laat ondergaat dan hebben ze al gauw de behoefte om weer iets warmers aan te trekken. Ook op de werkvloer is het lastig als het altijd dezelfde mensen zijn die het koud hebben. Vaak wordt er geen rekening meer met de koukleumers gehouden omdat men vindt dat ze altijd zeuren. Toch is het erg vervelend als je het altijd koud hebt. Hoe komt het eigenlijk en is er ook iets aan te doen?

Koud!

Niks is zo vervelend als het steeds maar koud hebben en continue met kippenvel rondlopen. Meestal zijn het de vrouwen die kleumend rondlopen met koude handen en voeten. Maar er zijn ook genoeg mannen die vaak koud zijn. Hoe komt het eigenlijk en wat kan men doen om van die koude rillingen af te komen?

Kleding

Het klinkt heel simpel maar de juiste kleding maakt heel veel uit of je het warm of koud hebt. Vooral in de winter lopen veel mensen vaak "te koud gekleed" rond, ze doen graag met de mode mee ook als het voor hen eigenlijk te koud is. Ze trekken bijvoorbeeld liever een dunne trendy tuniek aan in plaats van een warme trui.

Het maakt erg veel uit van welke stoffen de kledingstukken gemaakt zijn, zo zijn synthetische stoffen minder geschikt indien men het vaak koud heeft. Natuurlijke wollen stoffen zoals (merino)wol en cashmere zijn uitermate geschikt tegen de kou en het hoeven echt geen dikke Noorse wollen truien te zijn, er zijn ook veel leuke trendy truitjes van wol.

Bij het dragen van te strakke kleding zal men het ook sneller koud krijgen maar als kleding daarentegen te wijd zit kan de kou van alle kanten naar "binnen" waaien. Trek daarom altijd goed passende kleren aan.

Dunne laagjes kleding over elkaar heen dragen is warmer dan één dikke laag, de ruimte tussen de laagjes heeft namelijk een isolerend effect.

Ondergoed

Vooral jongeren vinden dat kleding en dus ook ondergoed, trendy moet zijn en denken er niet over na dat het vooral functioneel moet zijn. Een hemd wordt al gauw stom gevonden en angstvallig gemeden. Ook zijn er genoeg ouderen die hem niet aan willen maar een hemd is erg belangrijk om je romp warm te houden. Voor de echte koukleumers onder ons, is er nog de lange onderbroek. Die houdt je heerlijk warm en past met gemak onder een pantalon of jeans zonder dat het opvalt.
Voor mensen die veel buiten werken, zoals bouwvakkers of kinderen die op de fiets naar school moeten is thermo ondergoed ideaal om warm te blijven.

Voeten

Indien men koude voeten heeft, is men over het algemeen helemaal koud. Koude voeten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, een paar voorbeelden:
  • Geen goede doorbloeding
  • Verminderde hartfunctie
  • Schommelingen in hormoonhuishouding

Men kan ook last van koude voeten hebben door invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan knellende sokken, tocht over de vloer, natte sokken en/of schoenen. Soms kan men op een vrij eenvoudige manier de voeten weer lekker warm krijgen. Een paar tips:
  • Draag sloffen of wijde huissokken
  • Neem een kruik mee naar bed
  • Leg een deken over de benen en voeten
  • Draag thermosokken of wollen sokken
  • Voetmassage
  • Wandeling
  • Verwarmende voetcrème

Werkomgeving

Vooral mensen die overdag voor hun werk veel binnen zitten, hebben het 's avonds vaak koud. In de meeste gebouwen, kantoren, ziekenhuizen o.i.d is het vaak erg warm. Doordat men overdag in een (te) warme ruimte actief is, krijgt men het in de loop van de avond meestal koud zodra men eenmaal stil komt te zitten voor de tv of achter een p.c. Omdat het in de meeste woonkamers net zo warm of zelfs minder warm is dan op de werkvloer, is het logisch dat men het 's avonds juist koud krijgt. Daar komt bij dat het menselijk lichaam zich in de loop van de avond aan het voorbereiden is op de nachtrust. De lichaamstemperatuur daalt in de avond en nacht een klein beetje en daardoor krijgen we het 's avonds ook iets kouder.
Een trui of vest helpt heel goed om de hele avond lekker warm te blijven, evenals met een fijne deken op de bank zitten voor de tv.

Dieet

Mensen die op dieet zijn, hebben het vaak koud. Dit ontstaat door een iets tragere stofwisseling, het "warmtemotortje" draait als het ware iets langzamer. Veel mensen eten tijdens een dieet niet genoeg en zeker niet vaak genoeg! Neem een gezonde hoeveelheid eten met af en toe een verantwoord tussendoortje dan blijft de stofwisseling goed op gang en zul je het minder koud hebben.

Zorg voor een goede doorbloeding

Bij een optimale doorbloeding hebben mensen het niet koud. Bij een goede doorbloeding stroomt er ook voldoende bloed naar de uiteinden van het lichaam, met lekkere warme handen en voeten tot gevolg. De beste manier om dat te bereiken is voldoende beweging. Iedere dag een stevige wandeling is ideaal, evenals een half uurtje op de fiets. Actieve sporten zijn natuurlijk helemaal goed, mits je het regelmatig doet. Eén keer per week een uurtje naar de sportschool is niet voldoende, eigenlijk moet je voor het beste resultaat elke dag twee keer een half uurtje actief zijn. Sommige huishoudelijke klussen kunnen ook een goede doorbloeding opleveren, denk bijvoorbeeld aan stofzuigen, ramen lappen, straatje vegen, enzovoort.

Met de kinderen samen regelmatig wii-en is eveneens een goed middel om je lichaam warm te houden (neem dan wel een sport variant en geen puzzelspel o.i.d). Hiermee zorg je er tevens voor dat de kinderen actief worden en niet de hele dag achter een p.c of voor de tv hangen. En niet onbelangrijk: de kinderen zullen ervan genieten om samen iets met hun ouders te ondernemen.

Roken

Roken zorgt sneller voor koude handen en voeten. Omdat bloedvaatjes vernauwen door het roken, is een optimale doorbloeding niet meer mogelijk wat zich kan uiten in koude handen en voeten.

Medische oorzaak

Sommige mensen zijn vaak of altijd koud door een medische oorzaak, er zijn erg veel aandoeningen waarbij "koud zijn" één van de symptomen is.

Vitamine B12-tekort

Een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan door veel verschillende oorzaken zoals een tekort aan inname, problemen met opname, ziekte van Crohn of medicijngebruik. Indien er sprake is van een tekort aan vitamine B12, kan men supplementen of injecties krijgen.

Traagwerkende schildklier

Bij een traagwerkende schildklier (hypothyreoïdie) heeft men het vaak koud. Doordat de schildklier de stofwisseling en energiebehoefte regelt, heeft hij hiermee veel invloed op het feit of men zich koud of warm voelt. Een specialist kan medicijnen voorschrijven zodat de schildklier optimaal kan functioneren.

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede kan men het vaak koud hebben. Bloedarmoede kan veroorzaakt worden door meerdere aandoeningen, ijzer tekort is hier een voorbeeld van. Maar ook vrouwen die veel bloed verliezen tijdens hun menstruatie kunnen bloedarmoede ontwikkelen. Tevens zijn er bepaalde ziektes waarbij men bloedarmoede kan ontwikkelen. Om bloedarmoede te kunnen verhelpen moet eerst de oorzaak worden gevonden en aan de hand daarvan kan een behandeling worden gestart.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) zijn er heel veel klachten op te noemen, steeds maar koud zijn is er één van. CVS uit zich niet bij ieder persoon op dezelfde manier, ook is vaak een oorzaak niet te vinden wat behandeling erg moeilijk maakt.

Hormonen

Hormonen regelen erg veel in ons lichaam maar kunnen ook veel ontregelen indien de hormoonwaarden afwijkende waarden hebben. Door schommelingen in de hormoonhuishouding zoals rond een eisprong, hebben vrouwen het iets kouder. Een ander voorbeeld zijn schommelingen van hormoonspiegels tijdens de overgang, hierdoor kan men het of heel warm of juist koud krijgen. Afwijkende hormoonwaarden moeten door een specialist worden vastgesteld en hij of zij zal ook bepalen of behandeling nodig is.

Tot slot

Zet de verwarming in huis niet te hoog, denk een beetje aan het milieu en trek eerst iets warmers aan meestal helpt dat heel goed om warmer te worden. Indien klachten lang aanhouden is het raadzaam om een huisarts te raadplegen.
© 2011 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom hebben vrouwen het altijd koud?Waarom hebben vrouwen het altijd koud?Vrouwen klagen veel vaker over de kou dan mannen. Vooral koude handen en voeten zijn een veelgehoorde klacht. Stellen ze…
Waarom vrouwen het kouder hebben dan mannenWaarom vrouwen het kouder hebben dan mannenVrouwen hebben het vaak kouder dan mannen. Daar zijn redenen voor. Hun hormonenhuishouding is daar ondermeer de oorzaak…
Wandelen in de winterWandelen in de winterWandelen is goed voor iedereen, dat is inmiddels een bekend gegeven. Dat neemt niet weg dat, als we al gaan wandelen, we…
Koude voeten voorkomenKoude voeten voorkomenKoude voeten, de een heeft er meer last van dan de ander. Als je voeten koud zijn krijg je ze vaak maar langzaam weer wa…

De prostaat, mannelijke geslachtsklierDe prostaat is een onopvallende mannelijke geslachtsklier, die net onder de blaas zit (om de urinebuis) tussen schaambee…
Ons oog een complex orgaan: hoe werkt het?Ons oog een complex orgaan: hoe werkt het?Ons oog is ongetwijfeld een erg belangrijk orgaan. Dankzij onze ogen kunnen we immers alles om ons heen waarnemen. Onze…
Reacties

Gerrit, 14-01-2018
Ik ben 86 jaar heb colitus elcerosa bij 21 graden zit ik te bibberen van de kou, start 's morgens vroeg met bewegen maar kan niet warm worden. Eet goed en variabel. Heeft U een goede raad?
bij voorbaat dank
gvb Reactie infoteur, 20-04-2018
@Gerrit,
Wat vervelend. Het is verstandig om contact op te nemen met uw huisarts, mogelijk kan hij/zij u gericht advies geven. MvG El-Ja

Willems Roger, 03-11-2013
Heb het steeds koud, kan niet tegen de koude buitenwind, wordt wakker ondanks elektrisch deken van eerst koude voeten en dan de rest van mijn lichaam. Bovenlichaam nat van zweet wat weer extra koude geeft. Van nachtkledij veranderen helpt maar even. Wel geen centrale verwarming op kamer.
Leren mee leven zegt de Dokter! Reactie infoteur, 03-11-2013
Second opinion zou ik zeggen…

Flora, 09-10-2013
Bedankt voor dit informatie, je hebt me heel veel geholpen, ik heb het heel veel koud en wil graag doorslapen. heb bloed laten testen en het blijkt dat alles goed is, alleen heb klein beetje bloedarmoede. ben 39 jaar oud, maar weet niet wat het mis is met mij. laatste tijd heb ik het heel erg koud en heb geen zin meer om te sporten en eet ook veel. Een paar kilo's weer bij gekomen omdat ik trek heb in jam en chocolade en honing wat me warm maakt. heb tegen mijn huisarts gezegd maar helaas hij geeft me niks voor, maar het was leuk om iets te kunnen vinden via google, Reactie infoteur, 09-10-2013
@Flora,
Ik hoop dat je er gauw achterkomt wat de oorzaak van dit vervelende probleem is… Indien klachten aanhouden kun je altijd een second opinion vragen bij een ander (huis)arts.
MvG El-Ja.

Tony, 01-04-2012
Hoi hoi ik zal me even voor stellen ik heet Tony uit Almere
wat mij klachten zijn is zo heb ik het warm en zo heb ik het weer
koud maar dan enkelt me handen he en dan heb ik ook de rillingen
er bij ik word er gek van kunnen jullie mij daar bij helpen dank je wel al
vast voor jullie tijd en begrip nou met vriendelijke groet Tony uit Almere p.s
ik hoop zo snel wat van jullie te horen Reactie infoteur, 01-04-2012
@Tony,
Bij aanhoudende wisselende temperaturen met rillingen, is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Hij of zij kan door middel van onderzoek(en) mogelijk bepalen waar je klachten vandaan komen.
Tot die tijd veel sterkte gewenst…
Met vriendelijke groet El-Ja

El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 22-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.