Belasting van de rug: Hoe moet je liggen?

Belasting van de rug: Hoe moet je liggen? Een liggende houding is het minst belastend voor onze rug. Toch zijn er ook minder goede lighoudingen, die toch voor belasting zorgen. Een liggende houding is het minst belastend voor de rug, gevolgd door staan en zitten, die het meest belastend is. Liggen kan op verschillende manieren, die niet allemaal even goed blijken te zijn voor onze delicate rug.

Op de rug liggen

De ruglig is in principe het minst belastend voor onze rug. Toch zijn er ook nadelen: als je op je rug ligt, wordt de onderrug te weinig ondersteund. Daardoor komt er een grotere druk op de schouders en op het bekken te liggen.

Op de zij liggen

Liggen op de zij is het minst belastend voor onze wervelkolom. Bij de zijlig is het wel belangrijk dat de wervelkolom recht blijft om een minimale belasting te bekomen. Door een kussen tussen beide knieën, die normaal tegen elkaar liggen, te stoppen, vergroot men het ligcomfort nog en wordt de lage rug ontlast. Bij het liggen op de zij is het belangrijk dat het hoofd voldoende ondersteund wordt en dat ruimte tussen hals en schouder opgevuld wordt, om de wervelkolom recht te kunnen houden. Een te hoog kussen is ook niet goed, want dan wordt de nek teveel geplooid.

Op de buik liggen

De buiklig is de meest belastende lighouding voor de rug, omdat de nek volledig geplooid moet worden in een bepaalde richting. De lendenkromming vermindert en de druk op de lendenwervels wordt groter. Wil je toch op je buik liggen, leg dan een klein kussentje onder je buik om de druk op de lendenwervels te verminderen. Vermijd een te langdurige buiklig.

In en uit bed stappen

In en uit je bed stappen is zwaarder voor je rug dan je denkt. Het is dan ook belangrijk om dit op een juiste manier te doen om de belasting zo laag mogelijk te houden.

Wil je opstaan, draai dan eerst op je zij. Vervolgens plaats je beide benen langs het bed, met de voeten plat op de grond, terwijl je op één arm steunt. Gebruik dan je dijen en armen om recht te komen, en hou je rug zo recht mogelijk.

Slaapcomfort

Er bestaat geen bed of matras die voor elke rug goed is. Iedereen heeft een andere lig- en slaapmethode en een aangepast slaapcomfort is daarom niet te onderschatten.

Lichtere personen, die minder dan 70 kilo wegen, kunnen beter kiezen voor een iets zachtere matras waarop de schouders, heupen en dijen makkelijker indrukken. Zwaardere personen kunnen beter een iets hardere matras nemen, omdat zij meer weerstand nodig hebben om voldoende ondersteund te worden.

Als u vooral op uw zij slaapt is een zachtere matras aangewezen. Hier zakken uw schouder en heup beter in, waardoor de ruimte tussen hals en schouder beter opgevuld wordt. Mensen die vaak op hun rug liggen of rugpatiënten geven beter de voorkeur aan een hardere matras.

Over het algemeen moet een goede matras veerkrachtig zijn, voldoende transpiratievocht opnemen en het door verdamping opnieuw afgeven.
© 2011 - 2025 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn voorkomen en verzachtenRugpijn is een vervelende aandoening waar ongeveer 80% van alle Nederlanders regelmatig last van heeft. Gelukkig zijn er…
Rugklachten: matras kan pijn verlichten óf erger makenRugklachten: matras kan pijn verlichten óf erger makenRugklachten. Soms kan een matras onbedoeld je pijn verergeren, soms kan een ander slaapsysteem je klachten juist vermind…
Rugpijn? Praktische tips ter voorkoming van rugklachtenRugpijn? Praktische tips ter voorkoming van rugklachtenLeer rugklachten voorkomen en verminderen door de juiste balans tussen rust en activiteit te vinden ofwel ‘langzaam haas…
Rugpijn door een verkeerde lichaamshoudingRugpijn door een verkeerde lichaamshoudingDe meeste rugklachten worden veroorzaakt door door een verkeerde lichaamshouding. Een slechte lichaamshouding ontstaat u…

Generische geneesmiddelen: goedkoper maar evenwaardig!Generische geneesmiddelen: goedkoper maar evenwaardig!Steeds meer geneesmiddelen hebben nu ook een generische variant: ze worden de “witte producten” van de geneesmiddelenmar…
Noodzakelijke medicijnen helaas vaak een douaneprobleemNoodzakelijke medicijnen helaas vaak een douaneprobleemMenigeen gebruikt dagelijks persoonlijke medicijnen, die dus in de handbagage mee moeten als je naar het buitenland gaat…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 21-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.