Niet kunnen slapen: Tips om in slaap te komen

Niet kunnen slapen: Tips om in slaap te komen We hebben er in meer of mindere mate allemaal wel eens last van, het niet in slaap kunnen komen of slecht slapen. Dit soort slapeloze nachten kunnen erg vervelend zijn omdat het je prestaties overdag flink kan beinvloeden. Daarom hieronder enkele tips om in slaap te komen als je niet kunt slapen.

Niet kunnen slapen: oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken aan het niet kunnen slapen liggen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je alleen maar ligt te piekeren, waardoor je niet tot rust komt. Je blijft maar denken aan bepaalde gebeurtenissen en dit is niet echt bevorderend voor je eigen rust. Daarnaast speelt voeding ook een belangrijke rol. Slapen op een lege maag is niet fijn, evenals slapen op een volle maag. Ook moeten cafeine houdende dranken worden vermeden, minimaal 3 uur voor het slapen gaan. Ook de kamer waarin je ligt, kan er van invloed zijn. Een te lichte slaapkamer is niet bevorderend, evenals een omgeving met veel lawaai.

Niet in slaap kunnen komen: Tips

De volgende tips moeten zeer zeker bevorderend werken om beter in slaap te kunnen komen.
  • Zorg voor een ritme in je slaapgewoonten. Probeer elke avond zo veel mogelijk op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijden weer op te staan. Je lichaam went hier na verloop van tijd aan en zal zich 's avonds instellen om te gaan slapen rond het uur dat je elke avond naar bed gaat.
  • Probeer voordat je gaat slapen, ook een routine van handelingen in te bouwen. Maak bijvoorbeeld eerst een korte wandeling, drink een kopje avondthee en ga dan naar boven om je tanden te poetsen. Dit helpt je lichaam te herkennen dat het bijna tijd is om te gaan slapen.
  • Let op je voeding. Eet niet te veel voordat je naar bed gaat, maar eet ook zeker niet te weinig voordat je naar bed gaat. Een te lege of een te volle maag zijn niet bevorderend om in slaap te komen, dus probeer hier een balans in te vinden. Daarnaast moeten cafeine houdende dranken in de avond het liefst worden vermeden.
  • Probeer je hoofd zo leeg mogelijk te krijgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een boekje naast je bed neer te leggen en alle gedachten daar in op te schrijven. Dit zorgt er voor dat de gedachten je hoofd ook weer kunnen verlaten, omdat je zeker weet dat je morgen niet vergeten bent waar je op dit moment ook alweer aan dacht.
  • Plaats geen klok in het zicht. Als je telkens kunt zien hoe laat het is, wordt je elke keer geconfronteerd met het feit dat je niet kunt slapen en al een tijdje wakker ligt. Dit wekt alleen maar meer stress op en is totaal niet bevorderend om in slaap te komen.
  • Zorg er voor dat je slaapkamer ook echt een plek is, waar je alleen komt voor slaap en seks. Zo associeer je deze ruimte ook alleen voor deze activiteiten. Haal de televisie weg en zorg voor een rustige kamer. Daarnaast is het belangrijk de kamer goed te verduisteren, een te lichte kamer is namelijk niet bevorderend om in slaap te komen.

Niet kunnen slapen: Ontspanningsoefeningen

Als je al enige tijd in bed ligt te woelen en te draaien, probeer dan de volgende ontspanningsoefeningen eens. Het kan er voor zorgen dat je alle spieren in je lichaam ontspant, waardoor je sneller in slaap valt.

  • Span alle spieren in je lichaam aan, hou dit even vast, en laat ze dan een voor een weer los. Laat eerst je tenen los, dan je benen, en ga zo verder totdat je hele lichaam ontspannen is.
  • De volgende oefening is een soort meditatie. Ga in de kleermakerszit zitten en sluit je ogen. Zorg er voor dat je lichaam ontspannen is en laat je armen ontspannen zakken. Concentreer je op je ademhaling en adem een paar keer diep in door de neus, hou dit even vast, en adem dan weer uit door de mond. Doe dit een aantal keren en probeer daarbij je hoofd leeg te maken en te ontspannen.
© 2011 - 2024 Kunskap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen om goed te slapen?Wat moet je doen om goed te slapen?Voldoende slaap is belangrijk om de dag goed door te komen. Voor mensen met slaapproblemen is het erg moeilijk. Lees in…
Slapeloosheid en slaapmedicatieJe bent moe, maar toch val je niet in slaap. Gedachten stapelen zich op. Drie uur is het inmiddels en je hebt nog geen o…
Hoeveel slaap per dag heb je nodig?De meeste mensen slapen 7 tot 8 uur per nacht omdat het zogenaamd "moet". Maar is dit wel zo? Dit is dus niet zo, want h…
Slaaptips voor uw kindSlaaptips voor uw kindHet moeilijk in slaap vallen bij een kind is een lastig probleem. Ze krijgen hierdoor onvoldoende slaap en kunnen niet p…

Borstverkleining: de afwegingVrouwen die besluiten een borstverkleining te laten doen hebben er vaak al lang over nagedacht. Het is een ingrijpende o…
Verschillende soorten lichamelijke handicapsVerschillende soorten lichamelijke handicapsIedereen heeft of kent wel iemand met een lichamelijke handicap. Deze mensen zijn vaak beperkt in hun doen en laten. Lic…
Kunskap (5 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.