Zijn hoogspanningslijnen gevaarlijk?

Het wonen nabij hoogspanninglijnen is niet aantoonbaar gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Toch zijn er wel statistische gegevens en aanwijzingen dat het gevaarlijk kan zijn voor kinderen. In nieuwbouwwijken worden er tegenwoordig geen huizen gebouwd onder hoogspanningslijnen. Dit is een maatregel uit voorzorg voor het geval het in de toekomst wel aantoonbaar slecht voor de gezondheid blijkt te zijn. Een tweede reden is dat niet iedereen een huis wil kopen onder hoogspanningslijnen.

In onderzoek is nooit onomstotelijk bewezen dat het gevaarlijk is voor de gezondheid, maar het kan wel invloed hebben op de gezondheid van kinderen. In het verleden werd hier niet op gelet, toen werden er gewoon hoogspanningslijnen gespannen boven huizen.

Leukemie door hoogspanningslijnen?

In Belgie wordt er rekening mee gehouden dat twee kinderen in Vlaanderen leukemie hebben gekregen doordat ze zijn blootgesteld aan de niet ioniserende straling van hoogspanningslijnen. De Wereldgezondheidsorganisatie raden hierdoor aan om blootstelling aan deze stralingen zoveel mogelijk te voorkomen. Indien het gevaar oplevert, is dat vooral het geval bij kinderen.

Wat is het mogelijke gevaar van hoogspanningslijnen?

Deze lijnen veroorzaken magnetische en elektrische velden. De hoogspanning kan oplopen tot 380 kilovolt. Door in de buurt te wonen van deze lijnen, kunt u blootgesteld worden aan deze elektromagnetische velden. Voor iedere meter dat u er verder vanaf woont, loopt u minder gevaar.

Elektromagnetische straling

Bij blootstelling hieraan, kan de straling uw lichaam binnendringen en kan energie aan uw lichaamsweefsels toevoegen. Deze energie zal vervolgens worden omgezet in warmte. Het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC) klasseerde de straling van hoogspanningslijnen als mogelijk kankerverwekkend. Kinderen die langdurig blootgesteld worden aan deze straling hebben een verhoogde kans op leukemie. Het gevaar is afhankelijk van de afstand tot de lijnen.

Aantoonbaar gevaarlijk?

Om het gevaar hard te maken, moet dit bewezen worden door onderzoek. Na diverse onderzoeken is het niet onomstotelijk bewezen. Duidelijk is inmiddels wel dat mensen niet angstig hoeven te zijn voor deze lijnen. Kortdurende blootstelling is vermoedelijk niet schadelijk, en kinderen hebben niet de mogelijkheid om op een paar meter afstand van de lijnen te komen.

Geluidsoverlast

Wonen nabij hoogspanningslijnen kan ook zorgen voor geluidsoverlast. Ze brengen namelijk een extralaagfrequent geluid voort. Dit geluid is niet voor iedereen hoorbaar, maar voor diegenen die het wel horen, kan het een storend geluid zijn. Vooral oudere mensen kunnen deze geluiden waarnemen. Deze geluiden kunnen bijvoorbeeld zorgen voor stress en slaapstoornissen.

Waar kan ik met vragen over de gezondheidsrisico’s terecht?

Met vragen of bezwaren kunt u terecht bij uw gemeente. Zij hebben de mogelijkheid om vragen neer te leggen bij het Kennisplatvorm Elektromagnetische Velden en Gezondheid. U kunt ook rechtstreeks informatie aanvragen bij Postbus 51.

Huis kopen nabij hoogspanningslijnen

Bij het kopen van een huis nabij hoogspanningsmasten moet u bovenstaande wel in overweging nemen. Naast het feit dat er mogelijk gezondheidsrisico’s aan zitten, loopt u ook een financieel risico. In het geval de discussie over de hoogspanningslijnen veel aandacht gaat krijgen in de media, worden mensen angstig om een huis te kopen nabij deze masten. Dit zal rechtstreeks effect hebben op de waarde van huizen die nabij de masten staan.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leukemie: Symptomen, oorzaken, diagnose en behandelingWat is leukemie of bloedkanker precies? Wat zijn de symptomen en tekenen, waaraan je kunt herkennen of je als volwassene…
Nachtzweten bij leukemie, symptomenNachtzweten bij leukemie, symptomenNachtzweten wordt vaak in verband gebracht met leukemie. Het gaat dan om heftig nachtzweten. Nachtzweten is echter een a…
Acute myeloide leukemie (AML)Acute myeloide leukemie (AML)Leukemie is een verzamelnaam voor een groep afwijkingen die gekarakteriseerd worden door de accumulatie van maligne (kwa…

Goedkoop naar de kapper bij de kappersakademieWie voor een zacht prijsje een mooi verzorgd kapsel wil hebben kan terecht bij de Nederlandse kappersakademie. Leerlingk…
Gezondheid: TandverzorgingGezondheid: TandverzorgingGoed met de tanden omgaan, begint al in de prilste jeugd. Een jong kind al bij het ontstaan van het melkgebit leren de t…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.