De huisapotheek
Een snee in je vinger, een wespensteek, plotse diarree, koorts… Soms moet je in je huisapotheek op zoek naar een geschikt hulpmiddel. Wat heb je best in huis en hoe bewaar je geneesmiddelen best?
Middelen voor uitwendig gebruik
Ontsmettingsmiddelen
Gebruik voor kleine wondjes, schrammen, schaafwondjes of open blaren best een waterige ontsmettingsoplossing op basis van chloorhexidine of tosylchlooramide. Vraag raad aan je apotheker, sommige middelen kunnen immers ongeschikt zijn of onvoldoende werkzaam. Best check je ook even wanneer je nog werd ingeënt tegen tetanus. Om de 10 jaar is een hervaccinatie aangewezen.
Bij insectenbeten
Bij een insectenbeet is ontsmetting ook aangewezen om ontstekingen te voorkomen. Eventueel mag je ook een afkoelende zalf aanbrengen. Als er niet snel beterschap is, ga je best langs bij de huisarts. Teken verwijder je met een tekenpincet, gebruik geen alcohol in een poging om de teek te verdoven.
Bij brandwonden
Hou het verbrande deel gedurende 10 tot 15 minuten onder koud stromend water. Oppervlakkige brandwonden dek je best niet af. Bij blaarvorming ga je best te rade bij je huisarts of een spoeddienst. Open de blaren nooit zelf.
Verkoudheid
Een verkoudheid verdwijnt meestal spontaan. Spoelen met een fysiologische wateroplossing kan verlichting brengen.
Middelen voor inwendig gebruik
Pijnstillers en koortswerende middelen
Middelen op basis van paracetamol werken goed en geven geen bijwerkingen. Beperk het gebruik toch tot maximum drie dagen, zijn je klachten daarna nog niet weg raadpleeg dan een arts.
Producten tegen maagklachten
Antacida verzachten de pijn gedurende enkele uren. Ze neutraliseren de zuurtegraad van de maag.
Middelen tegen diarree
Bij diarree is het belangrijk om voldoende water te drinken. Geneesmiddelen kunnen je klachten verhelpen, lees wel altijd nauwkeurig de bijsluiter of vraag info aan je apotheker.
Middelen tegen verstopping (constipatie)
Meestal is verstopping te wijten aan onevenwichtige voeding en/of tekort aan vocht. Eet meer vezels of in de vorm van fruit, verse groenten en granen. Drink ook minstens 1,5 liter per dag en doe aan lichaamsbeweging. Beperk het gebruik van laxeermiddelen en raadpleeg je huisarts in geval van langdurige verstopping.
Verbandmateriaal
Pleisters heb je best altijd op voorraad. Steriele kompressen bestaan uit gaas en dienen voor het reinigen, ontsmetten en afdekken van wonden. Je koopt deze best individueel verpakt.
Ander materiaal
In een huisapotheek stop je best ook volgende items:
- koortsthermometer
- roestvrije schaar
- splinterpincet
- tekenpincet
- veiligheidsspelden
- een zacht borsteltje
Geneesmiddelen juist bewaren
Plaats de huisapotheek in een droge kamer waar er niet te veel temperatuurschommelingen zijn (liefst niet in de badkamer of keuken). Bepaalde geneesmiddelen bewaar je best in de koelkast. Check de verpakking! Zorg ervoor dat kinderen niet bij de huisapotheek kunnen. Bewaar verpakkingen en bijsluiters. Ruim jaarlijks je huisapotheek op en verwijder oude producten. Geef ze aan een apotheker voor een correcte vernietiging. Gooi ze zeker niet zomaar bij het restafval.