De huisapotheek

Een snee in je vinger, een wespensteek, plotse diarree, koorts… Soms moet je in je huisapotheek op zoek naar een geschikt hulpmiddel. Wat heb je best in huis en hoe bewaar je geneesmiddelen best?

Middelen voor uitwendig gebruik

Ontsmettingsmiddelen

Gebruik voor kleine wondjes, schrammen, schaafwondjes of open blaren best een waterige ontsmettingsoplossing op basis van chloorhexidine of tosylchlooramide. Vraag raad aan je apotheker, sommige middelen kunnen immers ongeschikt zijn of onvoldoende werkzaam. Best check je ook even wanneer je nog werd ingeënt tegen tetanus. Om de 10 jaar is een hervaccinatie aangewezen.

Bij insectenbeten

Bij een insectenbeet is ontsmetting ook aangewezen om ontstekingen te voorkomen. Eventueel mag je ook een afkoelende zalf aanbrengen. Als er niet snel beterschap is, ga je best langs bij de huisarts. Teken verwijder je met een tekenpincet, gebruik geen alcohol in een poging om de teek te verdoven.

Bij brandwonden

Hou het verbrande deel gedurende 10 tot 15 minuten onder koud stromend water. Oppervlakkige brandwonden dek je best niet af. Bij blaarvorming ga je best te rade bij je huisarts of een spoeddienst. Open de blaren nooit zelf.

Verkoudheid

Een verkoudheid verdwijnt meestal spontaan. Spoelen met een fysiologische wateroplossing kan verlichting brengen.

Middelen voor inwendig gebruik

Pijnstillers en koortswerende middelen

Middelen op basis van paracetamol werken goed en geven geen bijwerkingen. Beperk het gebruik toch tot maximum drie dagen, zijn je klachten daarna nog niet weg raadpleeg dan een arts.

Producten tegen maagklachten

Antacida verzachten de pijn gedurende enkele uren. Ze neutraliseren de zuurtegraad van de maag.

Middelen tegen diarree

Bij diarree is het belangrijk om voldoende water te drinken. Geneesmiddelen kunnen je klachten verhelpen, lees wel altijd nauwkeurig de bijsluiter of vraag info aan je apotheker.

Middelen tegen verstopping (constipatie)

Meestal is verstopping te wijten aan onevenwichtige voeding en/of tekort aan vocht. Eet meer vezels of in de vorm van fruit, verse groenten en granen. Drink ook minstens 1,5 liter per dag en doe aan lichaamsbeweging. Beperk het gebruik van laxeermiddelen en raadpleeg je huisarts in geval van langdurige verstopping.

Verbandmateriaal

Pleisters heb je best altijd op voorraad. Steriele kompressen bestaan uit gaas en dienen voor het reinigen, ontsmetten en afdekken van wonden. Je koopt deze best individueel verpakt.

Ander materiaal

In een huisapotheek stop je best ook volgende items:
  • koortsthermometer
  • roestvrije schaar
  • splinterpincet
  • tekenpincet
  • veiligheidsspelden
  • een zacht borsteltje

Geneesmiddelen juist bewaren

Plaats de huisapotheek in een droge kamer waar er niet te veel temperatuurschommelingen zijn (liefst niet in de badkamer of keuken). Bepaalde geneesmiddelen bewaar je best in de koelkast. Check de verpakking! Zorg ervoor dat kinderen niet bij de huisapotheek kunnen. Bewaar verpakkingen en bijsluiters. Ruim jaarlijks je huisapotheek op en verwijder oude producten. Geef ze aan een apotheker voor een correcte vernietiging. Gooi ze zeker niet zomaar bij het restafval.
© 2011 - 2024 Skoebidoe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangMedicijnen slikken na orgaantransplantatie van levensbelangIn Nederland worden ieder jaar circa 1000 niertransplantaties uitgevoerd. En daarnaast ook de nodige lever-, long-, en h…
Voltaren van Novartis is middel om ontstekingen af te remmenVoltaren van Novartis is middel om ontstekingen af te remmenVoltaren is een middel dat ontstekingen kan afremmen. We zullen het geneesmiddel dan ook in menig huisapotheek aantreffe…
Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?De ontdekking van de 'Helicobacter pylori' heeft voor een revolutie in de bestrijding van de maagzweer veroorzaakt. De '…

Bloedtransfusie is het overbrengen van bloedBloedtransfusie is het overbrengen van bloedEen bloedtransfusie kan vaak een leven redden, maar wordt ook toegepast tijdens bijvoorbeeld een operatie of wanneer er…
Een suprapubische sonde: plaatsing en verzorgingHet plaatsen van een suprapubische sonde is een eenvoudige ingreep die ook op de kamer kan plaatsvinden. De ingreep, ver…
Skoebidoe (7 artikelen)
Gepubliceerd: 31-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.