Mineralen: van A tot Z

Mineralen: van A tot Z Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminen, je moet een dagelijkse hoeveelheid binnen krijgen uit je voeding. Daarom is het belangrijk dat je gevarieerd en gezond eet. Alles wat er te weten valt over mineralen vind je in dit artikel. Wat is het verschil tussen een vitamine en een mineraal? Wat voor mineralen zijn er? In welk soort voedsel zit wat voor mineraal?

Het verschil tussen mineralen en vitaminen

Mineralen zijn elementen die niet organisch zijn terwijl vitaminen elementen zijn, die wel organisch zijn. Net zoals vitaminen zorgen mineralen ervoor dat je goed kunt groeien, enzymen aanmaakt en je gezond houdt. Ook mineralen moet je uit je voeding halen net zoals vitaminen. Het grootste verschil is dus dat mineralen anorganisch zijn.

Waarom heb je mineralen nodig?

Wanneer je gezond en gevarieerd zou je genoeg mineralen en vitaminen binnen moeten krijgen. Dit is echter helemaal niet waar, het scheelt nogal of je man, vrouw, klein, groot of (echt waar!) Amerikaan bent. Natuurlijk zijn er nog een groot aantal andere factoren zoals zwangerschap, roken of andere verslavingen die invloed hebben op de opname van mineralen in je lichaam. De gemiddelde mens krijgt echter niet genoeg vitaminen en mineralen binnen, het is dus belangrijk dat je deze aanvult naar behoefte door middel van voedingssupplementen om je gezondheid goed te houden.

Calcium

Je hebt vast wel eens een van je ouders horen zeggen dat melk goed voor je is. Melk is inderdaad ook goed voor je, het zit boordevol met Calcium. Melk is het product dat het meeste Calcium. Dit zorgt ervoor dat je sterke botten krijgt en dat deze goed kunnen groeien. Tot je 30e levensjaar blijven je botten groeien en extra bot aanmaken. Wanneer je de leeftijd van 30 jaar hebt gepasseerd zal de groei van je botten niet meer versnellen en het proces dat botten sneller afbreken dan opbouwen begint. Wanneer je niet genoeg Calcium binnen krijgt kan dit je botten ernstig aantasten en zul je tegen de tijd dat je 50 jaar bent, poreuze botten hebben. Calcium zorgt ervoor dat dit proces vertraagd en je botten langer sterk blijven. Calcium helpt ook bij het voorkomen van nierstenen en hart- en vaatziekten.

In deze producten zit een grote hoeveelheid Calcium:
  • Melk
  • Verschillende soorten kazen zoals Cheddar, Mozzarella en Cottage.

Magnesium

Magnesium zorgt ervoor dat je energie en meer dan 300 verschillende soorten enzymen kunt produceren. Magnesium zorgt er ook voor dat je hart blijft kloppen en kan de bloeddruk laag houden. Het meeste Magnesium wordt opgeslagen in je botten en tanden maar ook een groot deel zit in je bloed en spieren. Je hebt magnesium nodig om de spieren in je hart weer te laten ontspannen tijdens het kloppen. Magnesium is dus heel belangrijk! Wanneer je niet genoeg Magnesium in je bloed hebt zitten zal je lichaam het aan je botten onttrekken, dit kan weer poreuze botten als gevolg hebben.

Deze producten bevatten Magnesium:
  • Bruine bonen
  • Melk
  • Tofoe
  • Spinazie

Zink

Zink zit sowieso in alle cellen van je lichaam, de meeste zink zit in je huid, nagels, haren en ogen. Wanneer je man bent zit er ook een groot gedeelte van de Zink in je prostaat. Zink is een van de stoffen die erbij helpen om alcohol in je lichaam af te breken. Wanneer je een tekort aan Zink hebt zul je in een hele korte tijd, heel dronken worden. Zink heb je ook nodig om verkoudheden mee af te weren, ze helpen om mannelijke hormonen aan te maken en Zink houdt je haar, huid en nagels gezond.

Producten waar Zink in zit:
  • Oesters (Met stipt op nummer één, Oesters zitten boordevol Zink.)
  • Kalkoen
  • Bonen
  • Amandelen

Kalium, Natrium en Chloride

Kalium en Natrium zijn mineralen die oplossen in bloed en andere lichaamsvloeistoffen, hier worden ze in Ionen gesplitst. Omdat het zouten zijn hebben ze een grote invloed op je bloeddruk. Alle drie mineralen zorgen ervoor dat het waterpeil in je lichaam constant blijft en niet gaat schommelen. Ze vervoeren de glucose naar de cellen en nemen afvalstoffen weer weg. Belangrijke jongens dus, deze mineralen.

Deze drie mineralen zijn het meest te vinden in:
  • Bruine bonen
  • Aardappel (met vel)
  • Tomatensap
  • Kiwi
  • Cantaloupe meloen
  • Bananen

Mineralen in kleine hoeveelheden

Er zijn 15 soorten mineralen die je maar heel weinig in je lichaam nodig hebt. Gemiddeld minder dan een theelepel. De 15 mineralen zijn:
  • Borium
  • Chroom
  • Kalium
  • Koper
  • Fluor
  • Jodium
  • IJzer
  • Mangaan
  • Molybdeen
  • Nikkel
  • Seleen
  • Silicium
  • Lood
  • Vanadium
  • Zink

Bij twee van deze stoffen, Lood en Vanadium, weet men niet eens waar ze precies voor dienen. Het is wel bekend dat wanneer je ze niet binnen krijgt, je ziek wordt. Je hebt ze dus wel echt nodig. Deze mineralen heb je in zulke kleine hoeveelheden nodig dat je er geen tekort aan kunt krijgen.

Wat je nog niet wist over mineralen

Behalve de bekende mineralen heb je ook een hele kleine dosis lithium en aluminium nodig. Niemand weet waarom je deze nodig hebt en wat de exacte hoeveelheid is die je nodig hebt. Dit geldt ook voor een aantal andere mineralen, men weet gewoonweg niet hoeveel je nodig hebt. Het is ook niet zo belangrijk om te weten omdat bijna alle mensen dit al genoeg opnemen en geen te kort aan hebben. Deze mineralen zitten in de meeste voedselproducten. Calcium is het belangrijkste mineraal en er zweeft zo’n 2 tot 3 procent van je gewicht in calcium door je lichaam. 98% zit in je botten, 1% in je tanden en de rest in je bloed. Mineralen en vitaminen werken als een wisselwerking. Je hebt mineralen nodig om vitaminen te laten werken en andersom ook. Zonder sommige mineralen/vitaminen kunnen sommige vitaminen/mineralen niet goed functioneren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…
Glutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesiumGlutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesiumMineralen hebben veel verschillende taken in het lichaam. Indien er tekorten aan één of meerdere mineralen ontstaan kan…
Mineralenverlies door te zweten tijdens sportenMineralenverlies door te zweten tijdens sportenDe hoeveelheid vocht die je verliest tijdens sporten, hangt af van meerdere factoren. Het licht aan de intensiviteit van…
Mineralen in de sportMineralen in de sportVoor sporters is het erg belangrijk dat ze goed op hun voeding letten. Welke rol spelen de mineralen calcium, magnesium…

Astma en sportenAstma en sportenSporten is voor mensen met astma heel goed mogelijk. Wanneer de astma met medicijnen goed onder controle is te houden ho…
Verzuim tegengaan door bonus bij geen ziekteverzuimVerzuim tegengaan door bonus bij geen ziekteverzuimEen effectieve manier om ziekteverzuim tegen te gaan, is door een bonus te verstrekken aan het personeelleden die niet z…
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.