Het gyneacologisch onderzoek: wat kan men verwachten?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een vrouw een afspraak wenst met een gyneacolo(o)g(e). Om het eerste contact wat vlotter te laten verlopen, zal de arts eerst enkele administratieve gegevens noteren in een dossier. Pas hierna zal er geïnformeerd worden naar de daadwerkelijke reden van het bezoek.
De administratieve gegevens omvatten de naam, adres, leeftijd(/geboortedatum), burgerlijke stand (/partner), beroep, eventueel beroep en leeftijd van de partner. Indien de gyneacolo(o)g(e) het ook nodig acht, zal hij/zij verdere concrete gegevens betreffende de menstruatie, medische voorgeschiedenis, vroegere zwangerschappen... navragen bij de patiënte.

De reden van de consultatie

Routineus onderzoek (preventieonderzoek)

Een routineuze controle kan halfjaarlijks tot jaarlijks verricht worden. Toch is het beter te opteren voor een jaarlijkse controle omdat eventuele problemen beter kunnen gezien worden wanneer er een half jaar langer over een volgend onderzoek gedaan wordt. Door middel van een speculum wordt het bekijken van de baarmoedermond mogelijk,eveneens wordt ook een uitstrijkje van de baarmoedermond genomen (wat overigens normaliter pijnloos gebeurd,eventuele hinder kan daarentegen wel ervaren worden.)

Via de buikwand wordt ook gevoeld hoe hoog de baarmoeder komt en of deze dus normale waarden heeft. Bij eventuele twijfelende bevindingen kan er dan ook overgegaan worden tot een echografie. Ook een borstonderzoek kan hiertoe behoren.

Menstruele cyclus - eventuele klachten

Ook problemen met de menstruele cyclus of vragen omtrent de menstruele cyclus kunnnen besproken worden tijdens een bezoek aan de gyneacolo()g(e). De menopauze kan ter sprake komen, de eerste maandstonden, amenorroe, meno- en metrorragie, hypo- en hypermenorroe, oligomenorroe, polymenorroe, dysmenorroe, andere cyclusstoornissen (zoals tussenbloedingen) en zelfs pms.
  • menopauze = het einde van de vruchtbare periode, de vrouw komt in de overgang terecht wat kan gepaard gaan met heel wat lichamelijke ongemakken
  • amenorroe = afwezigheid van de menstruatie, is een symptoom dat verschillende oorzaken kan hebben
  • menoragie = de menstruatie duurt langer dan 7 dagen
  • metrorragie = onregelmatige bloedverlies, ongeacht of de cyclus herkenbaar blijft of niet
  • hypomenorroe= de heoeveelheid bloedverlies is minder dan normaal
  • hypermenorroe = de hoeveelheid bloedverlies is meer dan normaal
  • oligomenorroe = wanneer de menstruatie langer dan 6 weken op zich laat wachten.
  • polymenorroe = de cyclus is kort, de menstruaties volgen elkaar op binnen de 21 dagen.
  • dysmenorroe = pijn bij de menstruatie die als een echte kllacht gezien wordt (hangt af van vrouw tot vrouw en de eigen pijngrens)
  • pms = afkorting van premenstruele spanning. Vlak voor en tijdens de maandstonden zijn de klachten vooral pijnlijk, gespannen borsten, opgezwollen buik, hoofdpijn, gewichtstoename maar ook op psychisch gebied kunnen er klachten zijn.

Zwangerschap

Afhankelijk van de vermoedelijke zwangerschapsduur worden bijkomende vragen gesteld omtrent de laatste menstruatie, klachten, ... Er wordt een vaginale echografie of een echografie via de buikwand gemaakt. De bevindingen of resultaten worden ook direct meegedeeld. De bloeddruk wordt nagegaan, eventueel kan ook een urinestaal gevraagd worden. Afhankelijk van het laatst genomen uitstrijkje wordt een eventueel nieuw uitstrijkje genomen, dit wordt nogal dikwijls eens het eerste onderzoek gecombineerd met een vaginale echo.

Anticonceptie (hormonale anticonceptie, het spiraaltje, sterilisatie van 1 van beide partners...)
Problemen omtrent anticonceptie of vragen omtrent anticonceptie kunnen ook besproken worden. Omdat het scala aan voorbehoedsmiddelen steeds maar toeneemt, kunnen zowel de klassieke pil als patch als staafje als het spiraaltje als sterilisatie besproken worden.

Fluor = overmatige vaginale afscheiding

Kan een gevolg zijn van een onschuldige vaginale infectie tot een daadwerkelijke seksuele overdraagbare aandoening.
Vaak kan het ook wel te maken hebben met de hygiëne. Er worden te vaak zepen, vaginale douches etc gebruikt om zich intiem te wassen waardoor het natuurlijke zuurklimaat ernstig kan beschadigd worden. Enkel water is dikwijls voldoende.
Fluor kan ook gepaard gaan met een vieze geur, brokkelig, gekleurd of net ongekleurd...

Pijn

Pijn is een subjectief begrip en wordt door iedereen anders ervaren. Toch is het belangrijk na te gaan hoe de pijn voelt(stekend, vale pijn...), waar deze pijn zich vooral situeert, hoelang deze reeds aanwezig is, ...

Incontinentieklachten-defeacatieklachten

Zowel het probleem van incontinentieklachten tot defeacatieklachten als andere specifieke klachten op gebied van de urinewegen en uitscheidingswegen kunnen ook een reden zijn tot een afspraak met de gyneacoloog. Ook hieruit kan eventueel doorverwezen worden naar andere artsen zoals een uroloog, nefroloog.

Seksuele problemen

Wat kan gaan van tot pijn tot vaginisme. Eventueel is doorverwijzen naar een seksuoloog een mogelijke oplossing van het probleem nadat lichamelijke problemen uitgesloten zijn.
© 2007 - 2024 Lise, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inwendig onderzoek, wat kun je verwachten?Inwendig onderzoek, wat kun je verwachten?De meeste vrouwen in ons land ondergaan op een bepaald moment in hun leven een inwendig onderzoek bij een huisarts of gy…
Wat is een uitstrijkje van de baarmoederhals?Een uitstrijkje wordt aan alle vrouwen die reeds seksuele betrekking hadden, aangeraden. Aan de hand van het uitstrijkje…
Bloedingen na de overgang, ga naar de huisartsBloedingen na de overgang, ga naar de huisartsAls er een vaginale bloeding optreedt na de menopauze, dan is het verstandig om naar de huisarts te stappen voor onderzo…

Rode loper autismeAutisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Dit komt er op neer dat de ontwikkelingsstoornis het gehele functionere…
Leven met een stomaDit artikel geeft een beknopte weergave over wat stoma's precies zijn. Er staat o.a wat voor soort stoma's er zijn maar…
Bronnen en referenties
  • Zwanger door A. De grient Dreux ea praktische gyneacologie door Lammens FB cursusmateriaal opleiding vroedkunde
Lise (27 artikelen)
Laatste update: 05-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.