Leven met een stoma

Dit artikel geeft een beknopte weergave over wat stoma's precies zijn. Er staat o.a wat voor soort stoma's er zijn maar ook waarom gedacht moet worden met het leven met een stoma.

Stoma

Eten en drinken is voor het lichaam van levensbelang om in leven te blijven. Van de mond tot aan de anus. Kan het dan ook op veel plaatsen misgaan. In dit artikel gaan we in op problemen rond de darmen.

De darmen zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de opname van voedingstoffen.

Nadat men het eten tot zich genomen heeft komt het via de mond, slokdarm, de maag in de darmen. Het eerste deel van de darmen heet de twaalfvingerige-darm. In dit stuk van de darm wordt het maagzuur minder zuur gemaakt en worden er spijsverteringssappen aan de voedsel brei toegevoegd. Dit proces zorgt er voor dat voedsel wordt afgebroken tot hele kleine stukjes. Hierdoor kan de dunne darm de voedingsstoffen opnemen. Nadat de dunne dam zijn werk gedaan heeft blijft er een dikke waterige brei over. Deze brei komt uiteindelijk in de dikke darm terecht. In de dikke darm wordt uit deze brei water en verschillende zouten ontrokken. Wat vervolgens nog overblijft kan het lichaam niet gebruiken en wordt dan ook uitgescheiden in de vorm van ontlasting dit gebeurd bij een gezond persoon doormiddel van poepen.

Waarom een stoma?

Een stoma dient om de ontlasting op een kunstmatige marnier aftevoeren. Een stoma wordt dus ook geplaatst als het lichaam dit zelf niet meer kan doen. Er zijn diverse verschillende redenen waarom het lichaam zelf geen ontlasting meer kan afvoeren.
Een overzicht van de verschillende soorten redenen/oorzaken

  • Aangeboren afwijkingen.
  • Ongevallen
  • Steeds terug kerende ontstekingen.
  • Poliepen
  • Gezwellen, tumoren.
Een stoma wordt meestal aangelegd tijdens een darm operatie. Tijdens de operatie kan gekozen worden voor een tijdelijke stoma of een blijvende stoma.

Als er gekozen wordt voor een tijdelijke stoma is dit om het achterliggende deel van de darmen rust te geven zodat deze kunnen herstellen van de ingreep.

Ook kan het voorkomen dat de arts kiest voor een blijvende stoma. Dit wordt gedaan nadat de arts een deel van de darmen heeft moeten amputeren. Dit wordt meestal gedaan bij ongelukken of kwaadaardige gezwellen.

Wat is een stoma

Kort gezegd is een stoma een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Een stoma is dus een opening van de darm in de huid van de buik. Wanneer de ontlasting het stoma verlaat, moet dit worden opgevangen. Daar zijn speciale opvangmaterialen voor en methoden om het opvangen van de ontlasting te reguleren. Het is belangrijk om te weten, dat met een stoma de ontlasting niet meer opgehouden kan worden. Dat is onder normale omstandigheden wel mogelijk dankzij de kringspier van de anus.

Hoe ziet een stoma er uit

De stoma ziet er rood en vochtig uit, en heeft dezelfde kleur en samenstelling als de binnenkant van de mond. De stoma hoort een paar centimeter boven de huid uit te steken,maar ligt ook vaak op huidniveau. Een stoma heeft weinig of geen gevoel en zal geen pijn doen bij het aanraken, maar omdat het een groot aantal kleine bloedvaatjes bevat kan deze snel gaan bloeden bij stoten of schuren (bijv. bij wassen). Dit is geheel normaal.

De stoma zal gezwollen zijn vlak na de operatie.

Voeding bij een stoma.

Ten eerste is het belangrijk op te weten dat een speciaal dieet bij een stoma niet hoeft te worden gevolgd. Ook belangrijk om te weten is dat bij een stoma wel veel vocht verloren wordt. Het is dan ook belangrijk om dagelijks 10 tot 12 kopjes vocht te drinken.

Het beste is om over de dag verspreid meerdere kleinere maaltijden te nuttigen. Zo stelt u de darmen in de gelegenheid om de nuttige voedingstoffen uit het eten te halen. Ook goed kauwen en rustig eten is van belang dit om verstoppingen te voorkomen.

Gas en geurvorming zijn helaas niet te voorkomen. Gasvorming is een normaal gevolg van de spijsvertering en komt bij iedereen voor. Het is dan ook niet helemaal te voorkomen. Wel kan het ‘iets’ verminderd worden. Het grootste deel van gas bestaat uit ingeslikte zuurstof (ongeveer 70%). Dit ontstaat voornamelijk door snel praten en eten. Ook bij langdurig kauwgom eten, drinken door een rietje, roken, nervositeit en een slechtpassend gebit wordt er veel lucht ingeslikt.

Verder zijn diverse kruiden die gasvorming tegen kunnen gaan zoals dille, koriander, salie mint etc.

Om gas en geurvorming zoveel mogelijk te voorkomen kan men hier rekening mee houden om bepaalde gasvormende producten links te laten liggen.

Gasvormdende producten zijn:

  • Ui, prei, paprika, knoflook, kool, spruitjes en peulvruchten.
  • Koolzuurhoudende dranken, cola, sinas, rivela, bier etc.

Geurvormende producten zijn:

  • koolsoorten, prei, ui, knoflook, peulvruchten,vis, eieren, vitamine B-tabletten.

Verder is het voor mensen met stoma een beetje uitzoeken hoe het lichaam op eten reageert. Dit verschilt namelijk per persoon. Vaak voelt men aankomen wanneer er gas naar buiten gaat komen, door de hand op de stoma opening te leggen kan men het geluid wat tegen gaan. Aan de geur is weinig te doen. Deze zullen ruiken zoals u eigen winden ook ruiken.

Diaree

Het is mogelijk dat u last heeft van diaree. Inprincipe is dit niet erger dan als bij mensen zonder stoma. Het enigste nadeel hier van is dat u vaker uw stoma zakje zal moeten vervangen en meer moet drinken omdat u extra vocht verliest.

Activiteiten met een stoma

Met een stoma kun je natuurlijk gewoon zwemmen. Het zakje en de plak zijn waterbestendig en je hoeft niet bang te zijn dat het loslaat. Als je gaat zwemmen kun je als je dat fijn vindt een kleiner zakje gebruiken, de zogenaamde mini activiteitenzakjes. Het is raadzaam het filter af te plakken met de bijbehorende stickers. Als het filter vochtig wordt, werkt het niet meer waardoor het badwater het zakje kan laten opbollen. Het nadeel van het filter afplakken is dat de gassen niet meer uit het zakje kunnen ontsnappen. Gelukkig is er voor dat probleem een oplossing gevonden: het ‘Gore-Tex filtermembraan’. Als je dit ronde plakkertje op de filteropening plakt, blijft het filter ook onder water droog, terwijl de gassen toch gewoon naar buiten kunnen. Onder water kan het zakje zich trouwens ook gewoon met ontlasting vullen. Na het zwemmen kan het zijn dat je het zakje moet verwisselen in verband met het verweken van de plak.

Op vakantie met een stoma

Met een stoma kun je gewoon op vakantie gaan. Wel eist het opvakantie gaan me een stoma wat meer voorbereiding. Zo moet er voldoende materiaal meegenomen worden. Het veiligst is om twee keer zoveel materiaal mee te nemen als u thuis gebruikt. Gaat u op vakantie naar warme landen is het belangrijk om extra stoma zakjes mee te nemen omdat stoma’s dan sneller los laten door het transpireren.

Seksualiteit

Mits er geen blijvende schade aan de buitenkant van het lichaam is bij een stoma is seks geen enkel probleem. Immers de stoma is gevoelloos. Mochten er wel lichamelijke beperkingen zijn dan zijn deze dmv hulpmiddelen op te lossen.

Na de operatie duurt het meestal een periode voordat u lichamelijk en geestelijk weer toe bent aan seks, dit is niet vreemd.

Als lichamelijk klachten over zijn en emoties hun plaats hebben gekregen komt de zin in seks vanzelf weer terug. Ook het samen praten met uw partner over seks kan u helpen. Dit vooral omdat uw partner uw schaamte gevoel kan wegnemen.

Mocht uw toch problemen betreffende uw seksleven houden dan kan het helpen om hierover contact op te nemen met een stoma verpleegkundige of seksuoloog

Moet mijn partner ook een stoma kunnen verzorgen

U man hoeft niet een stoma te hoeven verzorgen. Wel is het handig als u man dit wel kan doen. Vooral in het begin is het een heel gedoe om de stoma passend te krijgen als u dit dan samen met uw echtgenoot kan doen zal het makkelijker gaan.

Ook is het handig dat u man u stoma verzorgen kan als u om wat voor reden zelf niet instaan bent om de stoma te verzorgen. Als uw het echtgenoot het doen kan zorgt dit er voor dat er geen vreemden hoeven ingeschakeld te worden als u zelf de stoma niet verzorgen kan.

De materialen voor de verzorging, waar kunnen die gehaald worden

De materialen die u nodig heeft voor uw stoma en de verzorging daarvan kan u gewoon bestellen bij de apotheek. U krijgt dan voor een gedurende periode voldoende materiaal mee.

Wat te doen bij problemen met mijn stoma

Bij problemen met uw stoma kan u contact opnemen met uw stomaverpleegkundige of uw behandelend arts.
© 2007 - 2025 Hdv20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoma en stomazorgVeel mensen die met kanker aan de darmen te maken hebben gehad, maar ook mensen met de ziekte van Crohn moeten gebruik g…
Ileostoma, een stoma van de dunne darmIleostoma, een stoma van de dunne darmEen stoma is een weg die chirurgisch gecreëerd wordt om iets af te vloeien. Er zijn verschillende soorten stoma’s. Een i…
Soorten stoma's en materialenSoorten stoma's en materialenEen stoma is een uitgang van een stuk darm of twee urineleiders op de buik, waardoor ontlasting of urine uit de buik kom…
Leven met een stomaEen stoma, wat is het en wat doet het? Een stoma is een kunstmatig gemaakte uitmonding van de darm waar ontlasting of ur…

Het gyneacologisch onderzoek: wat kan men verwachten?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een vrouw een afspraak wenst met een gyneacolo(o)g(e). Om het eerste contact…
Geen angst meer voor de tandartsVeel mensen lijden aan tandartsangst, een panische angst voor boren en injecties. Gelukkig is hier iets aan te doen.
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • Literatuur effectief verplegen deel 2
  • Folders van de maag, lever, darm stichting
  • Stichting Stomaatje
Reactie

Dick Vredenburg, 21-07-2008
Ik heb een binnen waardse stoma naast de dagelijkse ongemakken is mij iets heel vervelens overkomen. ik heb namelijk een behoorlijke prop kouwgom ingeslikt en na een week met laxeer middelen gebruik ben ik het nog niet kwijt ik heb een
vervelende buik en andere ongemakken hierdoor krampen wat kan je hier mee? is er iemand die weet hoe hier in te handelen? mijn huisarts vind dat ik mij te veel ongerust maak. help Reactie infoteur, 26-08-2008
Ik denk dat je jezelf het beste maar in de raad van de huisarts kan schikken. Als je veel last hebt van krampen lijkt het mij niet verstandig om veel laxeer middelen te gebruiken. En wat betreft de kauwgom neem maar eens een slok als kauwgom in mind hebt. Blijf vervolgens met de cola in je mond fanatiek op je kauwgom om kauwen en er blijft weinig over van de kauwgom. Ik neem aan dat kauwgom ook niet echt maagzuur proof is.

Hdv20 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.