Geen angst meer voor de tandarts

Veel mensen lijden aan tandartsangst, een panische angst voor boren en injecties. Gelukkig is hier iets aan te doen. Een licht onbehaaglijk gevoel in de maag heeft bijna iedereen wel als de boor in de tandartsenpraktijk lawaai maakt. Sommige gaan zelfs alleen in uiterste nood naar de tandarts. Hun angst is zo groot, dat zij onder paniekaanvallen met rillen en uitbrekingen van zweet, braakneigingen, ademnood of hartkloppingen lijden. Toch kan men deze tandartsangst overwinnen.

Acupunctuur

Tandartsen zetten bij mensen met angst meestal acupunctuur in het oor. Dit helpt bijzonder goed, als de patiënt lijdt onder een onverdraagbare kotsneiging, bijvoorbeeld bij het nemen van afdrukken, of verstikkingsangst.

Audiobril, relax muziek

Of therapeutische muziek met hartslagritme, speciale brillen voor het afspelen van een video of de lievelingsmuziek: al deze methodes brengen de patiënten naar een ontspannende situatie, hun angst wordt weggenomen.
Bijzonder goed werkt de combinatie van ontspanningsmuziek, rustige beelden en geurstoffen, vanille bijvoorbeeld. Hoe meer rust bij de zintuigen komt, hoe sneller de paniekgevoelen ‘wegvliegen’.

Kalmeringsmiddel

Houden de angsten binnen beheersbare grenzen, helpt een sterkere valeriaan- of hoppreparaat. Bij bijna overkomelijke angsten kan de tandarts een medicament voorschrijven. Belangrijk: neem synthetische kalmeringsmiddelen ongeveer driekwartier tot een half uur vóór de behandeling in. Plantenpreparaten dient u eerder één tot ander halfuur voor de behandeling/ angstsituatie in te nemen.

Wegdommelen

Vol ontspannen op de tandartsstoel wegdommelen, een droom van vele die angst hebben. Dit maakt een injectie in de arm mogelijk. De patiënt krijgt de behandeling maar half mee, maar blijft aanspreekbaar. Medicamenten aan het eind brengen bovendien het grote vergeten van de hele procedure. Dit is echter alleen mogelijk in een praxis die voor ambulante chirurgische ingrepen met geschoolde anesthesisten zijn uitgerust.

Hypnose

In trance wordt het rationele deel van de hersenen eenvoudig uitgeschakeld en alles, wat onaangenaam of pijnlijk is, verdwijnt. Een goede tandartshypnotiseur herkent men daaraan, dat er voor de gewoonlijke behandeling twee tot drie ‘leerhypnoses’ zijn, om met de patiënt de verdieping in de trance te oefenen. Vaak wordt zij met kalmerings- en pijnmiddelen gecombineerd, om bij de patiënten ook de laatste angsten weg te nemen.

’Mindmachine’

Steeds meer tandartsen verzetten angstige patiënten met zogenoemde ‘mindmachines’ in een soort trance situatie. Zij werken met elektronisch gestuurde programma’s die de patiënten door een bril met een flitslicht en oordopjes, met rustige tonen in ontspannen situatie zweven laten.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bang voor de tandartsBang voor de tandartsVeel mensen zijn bang voor de tandarts en sommigen hebben zelfs een tandartsfobie. In de volksmond spreken we meestal ov…
Angst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts komt vaker voor dan hoogtevreesAngst voor de tandarts: zeker 600.000 Nederlanders durven niet naar de tandarts. Deze irreële angst is zo groot dat meer…
Oxazepam (kalmeringsmiddel)Oxazepam (kalmeringsmiddel)Oxazepam is een kalmeringsmiddel (ook wel benzodiazepine genoemd) dat voorgeschreven wordt bij klachten als slapelooshei…
Narcose of hypnose bij panische angst voor tandartsNarcose of hypnose bij panische angst voor tandartsNiemand vindt een reparatie aan het gebit prettig. Maar veel mensen zijn echt bang voor een bezoek aan de tandarts. Maar…

Leven met een stomaDit artikel geeft een beknopte weergave over wat stoma's precies zijn. Er staat o.a wat voor soort stoma's er zijn maar…
Last van diarree?Last van diarree?Bij diarree heb je last van een dunne soms waterige ontlasting. Het is erg vervelend als je last hebt van diarree vooral…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.