Beter slapen en sneller in slaap vallen

Beter slapen en sneller in slaap vallen Veel mensen hebben ermee te maken, slecht slapen. Toch is het belangrijk dat je goed slaapt! Genoeg slaap zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt voor de hele dag, je gezond blijft en je alert blijft. Wanneer je dit niet krijgt kan dit je dagelijkse ritme dus aardig ontregelen.

De slaapkamer

Vaak liggen de slaapproblemen bij de slaapkamer. Je slaapkamer moet goed geventileerd zijn, als het even kan zet een raam open, ook in de winter. Een goede ventilatie zorgt voor een goede zuurstoftoevoer. Niet vergeten, dit is een van de belangrijkste dingen. Wanneer je slaapkamer niet goed genoeg geventileerd is kan het zijn dat je kamer warm en muf wordt, nog vervelender is het wanneer je er koppijn van krijgt.

Ook zul je ervoor moeten zorgen dat je kamer rustig en donker is. Wanneer je toch iets moet horen om in slaap te kunnen vallen zorg dan dat het rustige en zachte muziek is. Je valt ook sneller in slaap wanneer je kamer donker is. Er zijn verduisterende gordijnen en rolluiken maken het helemaal donker in je kamer. Wanneer je dit niet tot je beschikking hebt kun je gebruik maken van een slaapmasker.

Je bed is ook belangrijk, probeer een aantal matrassen uit en zorg voor een matras en kussen waarbij je jezelf lekker en gemakkelijk voelt. Gebruik je bed alleen om in te slapen, dus niet om televisie in te kijken, te werken op de computer en alle andere dingen waarvoor een bed niet gemaakt is. Door dit zo te doen zorg je ervoor dat je hersenen je bed gaan zien als iets waarin je alleen maar slaapt. Met gevolg dat je moe wordt wanneer je naar bed gaat.

Regelmaat

Het is gezond maar ook belangrijk om een regelmaat te hebben in je dagelijkse bezigheden, ook voor je slaappatroon. Zorg ervoor dat je iedere dag op een bepaalde dag naar bed gaat en ook weer op een bepaalde dag opstaat. Wanneer je naar bed gaat maar niet kunt slapen kun je de tijd dat je naar bed gaat aanpassen.

Wanneer je de tijden hebt gevonden die bij je passen ga je jezelf hieraan houden, elke dag weer ook in de weekenden. Wanneer je een keertje later op bent gebleven sta je toch op dezelfde tijd op. Zo zorg je ervoor dat je een slaaproutine krijgt.

Afschakelen

Om jezelf klaar te maken voor te gaan slapen ga je twee uur voor bedtijd ‘afschakelen’ dit betekend dat je niet meer eet of drinkt in die laatste twee uur. Wanneer je eet of drinkt komt je spijsvertering opgang en kan je ervan weerhouden in slaap te vallen. Ook mag je twee uur voordat je gaat slapen niet meer gaan sporten of andere actieve dingen gaan doen.

Wanneer je slaapproblemen blijven aanhouden

Niet fijn is het wanneer je slaapproblemen toch blijven. Wat je kunt doen wanneer je ’s nachts wakker wordt is sowieso rustig blijven, je kunt ademhalingsoefeningen doen en proberen weer rustig in slaap te soezen. Geef niet op wanneer het niet lukt, houd je aan de regelmaat die je jezelf hebt opgelegd en je zult merken dat het steeds beter gaat.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
20 slaaptips voor een betere nachtrust20 slaaptips voor een betere nachtrustSlapen is voor velen een geliefde bezigheid. We slapen dan ook een derde deel van ons leven. Slapen kan echter frustrere…
Slaapproblemen bij kinderen: verkeerde slaapassociatiesOuders weten niet altijd instinctmatig hoe ze een baby of kind in slaap moeten krijgen, en ook voor een kind is slapen n…
Online zelfhulp bij slapeloosheid na borstkankerOnline zelfhulp bij slapeloosheid na borstkankerVeel mensen tobben met slaapproblemen. Inslapen of doorslapen is moeilijk of zelfs onmogelijk. Vrouwen die behandeld zij…

Kolven, waarom wel of niet: onderzoek, feiten en cijfersKolven, waarom wel of niet: onderzoek, feiten en cijfersKolven, ofwel het verzamelen van je moedermelk via een kolfapparaat. Waarom doen vrouwen het? En vooral: waarom niet? Bi…
DKTP-Hib vaccin, DKTP inenting en DTP vaccinatieDKTP-Hib vaccin, DKTP inenting en DTP vaccinatieDe DKTP vaccinaties zijn belangrijke inentingen die het kind beschermen tegen de ziektes haemophilus influenzae type B,…
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.