Elektrisch flossen: overbodige luxe of beter resultaat?
Elektrisch tandenpoetsen werd ooit sceptisch bekeken. 'Overbodige luxe' luidde het oordeel. Dat idee verdween toen uit onderzoek bleek dat elektrisch poetsen vaak tot betere resultaten leidt. Maar hoe zit het met elektrisch flossen, met een zogenaamde waterflosser? Is dat wél onnodige luxe, of is ook dit een hulpmiddel voor beter resultaat? Lees verder...
Elektrisch flossen. Is het overbodige luxe, of de meest geavanceerde manier om een goede mondverzorging te garanderen? Sommigen zweren bij een waterflosser, anderen bekijken het apparaat met scepsis. Sowieso zijn er wel goede argumenten voor flossen op zich. Het blijkt namelijk dat tandenpoetsen maar 60% van het gebit kan reinigen. Maar fabrikanten komen ook met argumenten, bijvoorbeeld uit onderzoek, om handmatig flossen te vervangen door elektrisch flossen.
Nieuw hoofdstuk mondhygiëne
Dr. Joerg Strate, Vicepresident Philips Oral Healthcare zegt: “Sonicare AirFloss is een nieuw technologisch hoofdstuk op het gebied van mondhygiëne en vervangt het traditionele flossen. De AirFloss maakt gebruik van ‘mircoburst-technologie’, een korte stoot lucht en microscopische waterdruppeltjes worden afgegeven, waarmee zacht en toch zeer effectief tussen de tanden gereinigd wordt.” Daarmee is de vroeger veel voor flossaparaten gebruikte benaming monddouche alweer achterhaald. Maar ook het recentere 'waterflosser' is niet meer een geheel correcte term, nu in de nieuwe generatie apparatuur lucht wordt ingezet voor het optimale reinigingswerk.
In één minuut klaar
Een van de argumenten voor elektrische apparatuur is gebruiksgemak en snelheid. De luchtstraal van de Sonicare AirFloss heeft maar één minuut nodig om alle moeilijk voor de tandenborstel te bereiken ruimten tussen de tanden te bereiken. Ook verbruikt het apparaat minder dan één theelepel water voor twee volledige poetsbeurten. Een recent onderzoek wierp licht op gebruikservaringen van de AirFloss. 78% van de respondenten gaf aan dat de Sonicare AirFloss zachter voor tanden en tandvlees was dan conventionele flosstechnieken. Liefst 86% van de respondenten liet weten dat de Sonicare AirFloss makkelijker in gebruik is dan flosdraad of concurrerende waterflossers . Ook blijkt het gebruiksgemak niet zo trouwe 'flossers' over de streep te trekken. Na één maand gebruikte 96,1% van de respondenten, die niet zo trouw flossten, de Sonicare AirFloss gedurende vier of meer dagen in de week.
Vormgeving
Philips heeft de Sonicare AirFloss ergonomisch vormgegeven, met als doel alle plekken in de mond optimaal te kunnen bereiken. Het bleek dan ook dat 81% van de ondervraagden vonden dat het met de Philips Sonicare AirFloss beter mogelijk was bij de kiezen achterin de mond te komen dan met gewoon flossen.
Tip
Veel moderne flossapparaten bieden de mogelijkheid om een extra frisse sensatie te creëren na het elektronisch flossen: je kunt mondwater naar keuze gebruiken in plaats van gewoon water.
Elektrisch flossen beter dan handmatig?
Toen de waterflosser-fabrikant Waterpik onderzoek liet doen naar het effect van het design-model WP 450 bleek, dat liefst 99,9% van alle tandplak in behandelde gebieden verdwenen was bij meting. Het apparaat bleek 93% effectiever dan handmatig flossen. Ook uit onderzoek van OralB bleek dat elektrisch flossen in het algemeen een beter resultaat geeft. Maar er is ook ander onderzoek, en wel van de Universiteiten van Texas en San Antonio. Een elektrisch flossapparaat bleek iets beter resultaat te boeken dan handmatig flossen. Met name bleek elektrisch flossen 'significant' beter te werken tegen tandplak dan zowel het geteste geweven als het opgeruwde flossdraad. Echter, flossdraad zonder was werkte even goed als de elektronische apparatuur. Dus blijft handmatig flossen een realistische optie, al is er een lichte neiging naar positieve evaluatie van elektrisch flossen. Ook kan het zijn dat het gemak en de snelheid van het apparaat zorgt dat barrières verdwijnen en mensen daadwerkelijk gaan of blijven flossen. Al met al is het dus vooral een persoonlijke afweging of je elektrisch flosst of handmatig.
Meer dan alleen tandplak
Er wordt al snel gedacht aan de verwijdering van tandplak op moeilijk bereikbare gebieden, als het gaat over de functies van elektrisch flossen. Toch is er (veel) meer mogelijk met name dankzij de nieuwste technologie en gebruiksmogelijkheden. De Waterpik WP 450 bijvoorbeeld, heeft specifieke hulpstukken ofwel 'tips' voor het verwijderen van tandplak, maar ook voor het verminderen van een slechte adem, het reinigen van beugels én het extra krachtig verwijderen van hardnekkige tandplak. Voor je een waterflosser ofwel elektrisch flossapparaat aanschaft, is het dus belangrijk om goed na te denken over de functies die je graag door het apparaat wilt laten vervullen. Overigens zijn er zelfs fabrikanten die een proefperiode toestaan, en dan loop je natuurlijk helemaal weinig risico.