Pijndrempel verhogen
Pijndrempel: betekenis en de pijndrempel verhogen. De pijndrempel is de ervaring van pijnprikkels, en is voor ieder mens nagenoeg gelijk. Toch kan de pijndrempel verhoogd worden middels wat eenvoudige handelingen. De pijndrempel staat los van de pijnervaring: deze kan per persoon wel sterk verschillen. Hoe kan de pijndrempel zelf verhoogd worden?
Wat is de pijndrempel?
De pijndrempel is de laagste intensiteit, waarmee een prikkel als pijn wordt waargenomen. De pijndrempel is voor ieder mens nagenoeg gelijk. De pijndrempel tussen dieren kan wel sterk verschillen. Zo hebben cavia's en vogels een relatief hoge pijndrempel: ze laten niet gauw merken dat ze pijn hebben. Enerzijds is dit uit zelfbescherming: een dier dat zichtbaar pijn heeft, zal sneller verstoten worden door de groep of aangevallen worden. Anderzijds heeft een hogere pijndrempel bij een prooidier voordelen: het dier is hierdoor nog steeds in staat om te vluchten.
Soms lijkt het alsof de pijndrempel tussen mensen ook sterk verschilt. Dit valt op zich wel mee: meestal gaat het hierbij om de wijze waarop iemand met pijn omgaat. De een schreeuw het al uit bij een speldenprik, terwijl de ander nog geen kik geeft bij een afgehakte vinger. Het omgaan met pijn heeft vooral te maken met opvoeding en cultuur: in sommige culturen wordt pijn heel anders ervaren en gaat men er ook anders mee om. Een bekend voorbeeld is de bevalling: vooral Marokkaanse vrouwen schreeuwen vaak tijdens een bevalling. Dit komt omdat het tonen van pijn bij de Marokkaanse cultuur hoort. Bij de Amerikaanse vrouwen wordt ook veelvuldig geschreeuwd en al heel snel om een verdoving gevraagd. Dit heeft te maken met gewoontes: in Amerika is het heel normaal om met verdoving te bevallen. Nederlanders tonen weinig pijn en zullen minder hevig schreeuwen tijdens perioden van pijn.
Hoe hoog is jouw pijndrempel?
Vooral in ziekenhuizen zijn ze erg benieuwd naar de pijndrempel van de mens. Om de pijnbestrijding zo goed mogelijk aan te kunnen passen, wordt aan patiënten met pijn regelmatig gevraagd een kaart in te vullen. Hierop kan worden aangegeven hoe hoog de pijn is. Dit kan door het geven van een cijfer tussen de 1 en 10. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de pijn. Opvallend is dat pijn tussen twee mensen met dezelfde ziekte totaal anders ervaren kan worden. De een geeft al heel snel een 9 voor de pijn, terwijl de ander op een 2 zit. Toch kan de pijn bij beiden personen even hoog zijn. De intensiteit waarmee pijn wordt ervaren, kan dus enorm verschillen.
Pijndrempel verhogen
De eigen pijndrempel kan verhoogd worden. Dit gaat eigenlijk vrij makkelijk. Door goed uit te rusten, waarbij voldoende slaap van belang is, wordt de pijndrempel al verhoogd. Iemand met een tekort aan slaap zal veel sneller pijn ervaren: de pijndrempel ligt dan beduidend lager.
Angst geeft ook een lagere pijndrempel. Angst maakt de men alert op gevaar en geeft een vluchtgedrag. Wanneer een prikkel pijn veroorzaakt, wordt hier direct op gereageerd. Een voorbeeld is een speldenprik die aan twee verschillende personen in de hand wordt gegeven: de ene persoon is rustig en kalm, en zal de speldenprik als vervelend ervaren, maar niet erg pijnlijk. De andere persoon, die angstig en nerveus is, zal de speldenprik als pijnlijk ervaren en zijn hand snel wegtrekken. Door angst en nervositeit weg te nemen of te onderdrukken, zal de pijndrempel verhoogd worden.
Verdriet geeft pijn. Zowel geestelijk als lichamelijk. Door verdriet kan pijn veel intenser worden ervaren. ook kan de pijndrempel flink lager liggen wanneer er sprake is van verdriet. Verdriet is niet zomaar even weg te halen: het is een verwerkingsproces waar dagen, maanden of soms zelfs jaren overheen gaan.
Een goed humeur verhoogt de pijndrempel en laat pijn even vergeten. De cliniclowns zijn hier een bekend voorbeeld van: zij bezoeken zieke kinderen en toveren een lach op hun gezicht. Iemand die geestelijk lekker in zijn vel zit, zal meer pijn kunnen verdragen. De pijndrempel wordt hiermee verhoogd.
Een andere manier om de pijndrempel te verhogen is acupunctuur. Hierbij worden lange naalden op bepaalde punten, de acupunctuurpunten, in het lichaam geprikt. De energieverdeling in het lichaam wordt hiermee geregeld, wat de pijngrens kan verhogen. Hoewel deze methode niet voor iedereen lijkt te werken, zijn er toch een hoop mensen die hier wel merkbaar baat bij hebben.
De pijndrempel kan niet verhoogd worden middels medicijnen. Medicijnen als pijnstillers verhogen de pijndrempel niet, maar blokkeren pijnprikkels. Hierdoor wordt pijn minder intens ervaren. Afhankelijk van de hoeveelheid pijn, kan er gekozen worden voor een lichte pijnstiller als Paracetamol of Ibuprofen, of een zwaardere pijnstiller als morfine.