De endoscopie - een kijk in het lichaam

Al generaties lang worden er endoscopische onderzoeken verricht. Dit wordt gedaan door middel van een endoscoop (endo: in en scopie: kijken) in een lichaamsholte te kijken. Of dit al dan niet onder algemene narcose moet gebeuren, hangt af van het type onderzoek af en ook van de patiënt zelf.

Waarom een endoscopie?

Een endoscopie wordt gebruikt om via een lichaamsholte tot in het lichaam te gaan. Op die manier kan men, zonder incisie, de inwendige structuren van het lichaam onderzoeken. Een endoscopie kan aangewend worden om zowel therapeutische als diagnostische redenen. Dat kan gaan van onderzoek van de luchtwegen tot een gastric bypass waarbij een endoscoop wordt gebruikt als ondersteuning bij de operatie.

Er zijn heel wat lichaamsholtes waarlangs men met een endoscopie de diepere structuren kan bekijken. Enkele voorbeelden hiervan zijn: luchtwegen, keelholte, urinebuis en darmen. Ook kan men door middel van een kleine incisie in de longen kijken, de blaas en andere organen onderzoeken.

Voordelen van een endoscopie

Er zijn heel wat voordelen voor een endoscopie, dat doorheen de jaren steeds meer en meer gespecialiseerd raakt.
Heden ten dage gebeuren veel operaties met ondersteuning van een endoscoop. Ook worden er veel onderzoeken met een endoscoop gedaan.

Men moet ook onthouden dat hierdoor onderzoeken en operaties als minder ingrijpend worden ervaren. Zo kan men sneller het ziekenhuis verlaten en is de kans op eventuele complicaties kleiner. Dankzij de endoscoop kan de behandelende arts eventuele afwijkingen of beschadigingen snel opsporen.

Nadelen van een endoscoop

Voor sommige personen kan een endoscopie enige vorm van afkeer opwekken, vooral als het gaat bij onderzoeken van de urinebuis en darmen. Om die redenen stelt men soms het onderzoek uit of is het erg moeilijk om zich te ontspannen. Het kan geruststellend zijn om vooraf met uw arts erover te praten.

Voor sommige onderzoeken moet er een gas in het lichaam geblazen worden. Door die hoeveelheid gas wordt het middenrif omhoog geduwd, wat de ademhaling bemoeilijkt. De bloeddoorstroming kan eveneens belemmerd worden.
Bij endoscopische onderzoeken via de keelholte is het mogelijk dat de patiënt braakneigingen heeft.

Tot slot

Het onderzoek wordt steeds onder plaatselijke of algemene verdoving uitgevoerd. Dit is afhankelijk van het soort onderzoek en kan ook algemeen gebeuren op vraag van sommige patiënten. De arts zal u vertellen of u al dan niet nuchter moet zijn voor het onderzoek, bij enkele onderzoeken is het ook tegenaangewezen om vooraf nog te roken. Of u al dan niet nog in het ziekenhuis moet blijven, of dezelfde dag al naar huis kan wordt eveneens mee gedeeld. Dit is ter observatie en bij eventuele klachten.
Vraag bij onduidelijkheden meer informatie, de arts of verpleegkundige op de afdeling kan u altijd met raad bijstaan.
© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neusendoscopie: Onderzoek van neus- en sinusholtesNeusendoscopie: Onderzoek van neus- en sinusholtesEen nasale endoscopie (rhinoscopie, neusendoscopie) is een medisch onderzoek dat een KNO-arts uitvoert om de sinus- en n…
Oesophagogastroduodenoscopie: Het onderzoekOesophagogastroduodenoscopie: Het onderzoekOp de dienst Endoscopie of gastro-enterologie in het ziekenhuis krijgen sommige patiënten een hoge gastro-intestinale en…
Endoscopie: Inwendig kijkonderzoek van binnenkant lichaamEndoscopie: Inwendig kijkonderzoek van binnenkant lichaamEen endoscopie is een procedure waarbij de arts de binnenkant van het lichaam onderzoekt met behulp van een endoscoop, e…
Enteroscopie: Inwendig onderzoek dunne darm met endoscoopEnteroscopie: Inwendig onderzoek dunne darm met endoscoopTijdens een enteroscopie krijgt een gastro-enteroloog een beeld van de gehele of een groot gedeelte van de dunne darm. D…

Hoogbegaafdheid bij kinderen, verschillende vormenHoogbegaafdheid bij kinderen, verschillende vormenNiet alle hoogbegaafde kinderen zijn hetzelfde. Net zoals alle kinderen erg van elkaar kunnen verschillen, verschillen o…
Decorumverlies bij bejaarden tragisch verschijnselDecorumverlies bij bejaarden tragisch verschijnselBij ouderen die in geestelijk opzicht wat minder worden, treedt nogal eens het zogenaamde "verlies aan decorum" op. Een…
Bronnen en referenties
  • http://www.bartmeijervanputten.nl/archief1993/Chirurgie_endoscopische.htm
  • http://www.dreamstime.com/stock-photos-fiber-optic-endoscopy-image1675993
Armaris (83 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.