Enteroscopie: Inwendig onderzoek dunne darm met endoscoop

Enteroscopie: Inwendig onderzoek dunne darm met endoscoop Tijdens een enteroscopie krijgt een gastro-enteroloog een beeld van de gehele of een groot gedeelte van de dunne darm. De arts gebruikt een endoscoop (een dunne, flexibele slang met een aangesloten camera) om het spijsverteringskanaal en de dunne darm te inspecteren. Op deze manier spoort hij poliepen, kanker, bloedingen, ontstekingen enzovoort op. Tevens is hij tijdens een enteroscopie in staat om een biopsie te verrichten van abnormaal weefsel of een tumor. Een bovenste enteroscopie behandelt het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (dunne darm). Een onderste enteroscopie, een colonoscopie, behandelt het onderste deel van het spijsverteringskanaal (dikke darm). Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de patiënt moet wel een aantal voorbereidingen treffen opdat de arts het onderzoek goed en veilig kan uitvoeren.

Synoniemen enteroscopie

Een enteroscopie is eveneens gekend onder deze synoniemen
 • Biopsie Dunne darm
 • Capsule enteroscopie
 • Dubbele ballon enteroscopie
 • Dunne darm biopsie
 • Duw-en-trek enteroscopie
 • Single balloon enteroscopie
 • Sonde enteroscopie
 • Spiraal enteroscopie

Indicatie inwendig onderzoek van de dunne darm

De arts diagnosticeert met behulp van dit onderzoek allerlei aandoeningen aan de dunne darm. Hij voert dit onderzoek uit als hij abnormale resultaten opmerkt bij een radiografisch onderzoek van een patiënt. Ook als hij de patiënt verdenkt op tumoren aan de dunne darm, schrijft hij dit onderzoek voor. Tot slot krijgt een patiënt met onverklaarbare ondervoeding, met onverklaarbare diarree of met gastro-intestinale bloedingen zonder redenen, dit onderzoek.

Tegenindicatie inwendig onderzoek van de dunne darm

Patiënten die verward zijn of andere ernstige mentale problemen hebben, krijgen dit onderzoek best niet. Het onderzoek is evenmin mogelijk bij patiënten met bloedstollingsstoornissen. Zwangere patiënten, patiënten met overgewicht en patiënten met hart- of longaandoeningen mogen dit onderzoek ook niet ondergaan. Tot slot is het niet mogelijk oom het onderzoek uit te voeren bij patiënten die aspirine, bloedverdunners of andere soorten medicatie innemen, daar dit tijdens het onderzoek mogelijk leidt tot bloedingen.

Voor het onderzoek

Voor het onderzoek moet de patiënt zijn kunstgebit verwijderen / Bron: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)Voor het onderzoek moet de patiënt zijn kunstgebit verwijderen / Bron: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)
Voorbereidingen
De patiënt meldt de arts op voorhand welke medicijnen hij gebruikt. Hij bepaalt in overleg met de arts of hij de dosis moet aanpassen of voor een bepaalde tijd moet stoppen met de medicatie. De patiënt beslist in ieder geval niet zelf om medicatie-aanpassingen door te voeren. Voorts krijgt de patiënt dieettips die de patiënt meestal al vijf tot zeven dagen voor het onderzoek moet opstarten. Ook krijgt de patiënt één dag voor het onderzoek een laxeermiddelen (geneesmiddel bij obstipatie) dat hij op regelmatige basis met water moet innemen zodat zijn darmen gereinigd zijn voor het onderzoek. Net voor het onderzoek doet de patiënt een piercing, plaatje of kunstgebit uit daar dit interfereert met de gebruikte instrumenten tijdens het onderzoek.

Praktisch

De patiënt komt nuchter naar het ziekenhuis op de dag van het onderzoek. Hij mag met andere woorden geen vast voedsel of melkproducten nuttigen na middernacht. Wel mag hij in sommige ziekenhuizen heldere vloeistoffen consumeren tot vier uur voor het onderzoek. Dit vraagt de patiënt best tijdig na voor het onderzoek. Het onderzoek kent een tijdsduur van gemiddeld twee uur. Tot slot gebeurt het onderzoek poliklinisch. De patiënt mag met andere woorden na het onderzoek meteen naar huis. Wel regelt de patiënt best vervoer naar huis.

Tijdens het onderzoek: Arts onderzoekt dunne darm met endoscoop

De patiënt krijgt vlak voor het onderzoek intraveneus (dit is de medische term voor "in een ader in de arm") een kalmerend middel toegediend door de arts. Deze medicatie stelt de patiënt op gemak. De patiënt gaat vervolgens op zijn linkerzijde liggen. Tijdens het gehele onderzoek is de arts in staat om foto’s of videobeelden te maken, wat handig is om achteraf terug te bekijken. De arts plaatst bij een bovenste endoscopie (inwendig kijkonderzoek van de binnenkant van het lichaam) een dunne, flexibele slang (endoscoop) door de mond van de patiënt. De endoscoop gaat verder naar het bovenste maagdarmkanaal, wat mogelijk een drukkend gevoel geeft voor de patiënt. Tijdens het plaatsen van de endoscoop is het mogelijk dat de arts röntgenstralen gebruikt om de positie van de endoscoop te controleren. Tijdens een dubbele ballon enteroscopie, zijn ballonnen aan de endoscoop bevestigd die de arts opblaast zodat hij in staat is om een gedeelte van de dunne darm te bekijken. Bij een colonoscopie, een lagere endoscopie, brengt de arts een flexibele slang in via het rectum en de dikke darm. De slang bereikt meestal het einddeel van de dunne darm (ileum). Tijdens een enteroscopie gebruikt de arts een tang of schaar, die bevestigd is op de endoscoop, om weefselmonsters van bijvoorbeeld gezwellen te verwijderen, wat niet pijnlijk is bij de patiënt. Weefselmonsters gaan na het onderzoek het laboratorium voor verder onderzoek.

Na het onderzoek

Ziekenhuis

Vooreerst verwijdert de arts het weefselmonster en de instrumenten. Een patholoog van het laboratorium onderzoekt vervolgens het weefsel onder een microscoop. Na zeven tot tien dagen zijn de resultaten bekend. De patiënt vertoeft op een verkoeverkamer en mag het ziekenhuis verlaten als hij wakker is en geen last heeft van de narcose. Een begeleider voert hem dan best naar huis. De patiënt mag namelijk minstens 24u geen auto besturen.

Bijwerkingen

Het is verder normaal dat de patiënt tijdens en ook vlak na de enteroscopie veel winden moet laten (winderigheid) door de ingebrachte lucht. Ook heeft hij wellicht last van een zere keel. Misselijkheid door de narcose is ook een bekende bijwerking. Milde krampen en een opgeblazen gevoel komen ook voor. Het opgeblazen gevoel komt voort uit het feit dat de arts lucht in de buik pompt om alle gebieden te vergroten tijdens het onderzoek.

Resultaten onderzoek bij patiënten

Na zeven tot tien dagen zijn de resultaten bekend. De patiënt keert dan terug naar de arts en bespreekt met hem de resultaten.

Normale resultaten bij patiënten

Een arts detecteert geen bronnen van bloedingen in de dunne darm. Ook een tumor of ander abnormaal weefsel is niet zichtbaar tijdens de enteroscopie.

Abnormale resultaten bij patiënten

Abnormale resultaten omvatten bijvoorbeeld angiëctasieën in de darmwand, weefselafwijkingen aan mucosa (bekleding dunne darm) en divertikels. Ook gezwollen of vergrote lymfeklieren of lymfevaten zijn mogelijk. Poliepen en kanker zijn ook op te sporen met een enteroscopie. Verder zijn bestralingsenteritis (schade aan darmen door radiotherapie) en zweren te diagnosticeren met een enteroscopie.

Een aantal afwijkingen wijzen mogelijk op deze aandoeningen:

Risico’s en bijwerkingen bij de patiënt

Aan dit onderzoek zijn slechts enkele risico’s en bijwerkingen verbonden. Mogelijk bloedt hij overmatig uit de biopsieplaats. Een pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier met buikpijn en spijsverteringsproblemen) komt ook voor. Ook een darmperforatie (gat in darm) is mogelijk. Een infectie door de biopsie is een mogelijkheid (dit leidt tot bacteriëmie). Tot slot moeten sommige patiënten braken wat leidt tot aspiratiepneumonie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De darm, grootste orgaan van de mensDe darm is best wel een taboe. Bijna niemand praat graag over darmproblemen, maar ze komen wel voor, vooral op hogere le…
Videocapsule-endoscopie van de dunne darm: OnderzoekVideocapsule-endoscopie van de dunne darm: OnderzoekPatiënten krijgen veelal eerst een gastroscopie of een colonoscopie bij onverklaarbare maagdarmproblemen zoals bloedarmo…
Oesophagogastroduodenoscopie: Het onderzoekOesophagogastroduodenoscopie: Het onderzoekOp de dienst Endoscopie of gastro-enterologie in het ziekenhuis krijgen sommige patiënten een hoge gastro-intestinale en…
De endoscopie - een kijk in het lichaamAl generaties lang worden er endoscopische onderzoeken verricht. Dit wordt gedaan door middel van een endoscoop (endo: i…

Slokdarmmanometrie: Onderzoek van de slokdarmfunctieSlokdarmmanometrie: Onderzoek van de slokdarmfunctieDe slokdarm is een lange, gespierde buis die voedsel van de mond naar de maag brengt via golfachtige bewegingen (perista…
Endometriumbiopsie: Weefselmonster bekleding baarmoederEndometriumbiopsie: Weefselmonster bekleding baarmoederEen endometriumbiopsie is een onderzoek waarbij de arts een klein weefselmonster uit de bekleding van de baarmoeder (end…
Bronnen en referenties
 • http://www.erasmusmc.nl/cs-patientenzorg/2419534/2419537/214086/21416523/6179569-04_08iEnteroscopie(1.pdf
 • http://www.healthline.com/health/enteroscopy#resultaten6
 • http://www.uza.be/onderzoek/single-balloon-enteroscopie
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Enteroscopy
 • https://www.bethesda.nl/hoofdmenu/patienten/onderzoeken-en-behandelingen/dunne-darmonderzoek-dubbel-ballon-enteroscopie-dbe
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003889.htm
 • Afbeelding bron 1: Jim Sneddon, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.