Slokdarmmanometrie: Onderzoek van de slokdarmfunctie

Slokdarmmanometrie: Onderzoek van de slokdarmfunctie De slokdarm is een lange, gespierde buis die voedsel van de mond naar de maag brengt via golfachtige bewegingen (peristaltiek). Wanneer een patiënt slikt, dan trekken de spieren in de slokdarm samen om voedsel in de richting van de maag te duwen. Een slokdarmmanometrie is nodig voor het diagnosticeren van o.a. hardnekkige slikproblemen en brandend maagzuur. Het onderzoek meet de spiercontracties tijdens het slikken, alsook de coördinatie en kracht die de slokdarmspieren uitoefenen. Het onderzoek verloopt in het begin ongemakkelijk voor de patiënt wanneer de arts de sonde inbrengt, maar daarna went de patiënt hieraan snel.

Synoniemen slokdarmmanometrie

Een slokdarmmanometrie is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • onderzoek slokdarmbeweeglijkheid
 • onderzoek slokdarmfunctie

Pijn op de borst is een indicatie voor een slokdarmmanometrie / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst is een indicatie voor een slokdarmmanometrie / Bron: Pexels, Pixabay

Indicatie onderzoek slokdarmfunctie

De arts diagnosticeert met behulp van dit onderzoek allerlei problemen aan de slokdarm. Hij voert dit onderzoek uit bij een patiënt met brandend maagzuur of misselijkheid na het eten (gastro-oesofageale reflux). Ook bij slikproblemen (het gevoel dat voedsel achter het borstbeen blijft zitten) is een slokdarmmanometrie aanbevolen. Verder besluit een arts tot dit onderzoek bij niet-cardiale pijn op de borst (pijn op de borst die niet veroorzaakt is door hartproblemen).

Voor het onderzoek: Geen voedsel nuttigen

Voorbereidingen

De patiënt meldt de arts op voorhand welke medicijnen hij gebruikt, inclusief kruiden, vitaminen en andere supplementen. Hij bepaalt in overleg met de arts of hij de dosis moet aanpassen of voor een bepaalde tijd moet stoppen met de medicatie. De patiënt beslist in ieder geval niet zelf om medicatie-aanpassingen door te voeren. Ook een (mogelijke) zwangerschap evenals (mogelijke) allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof) meldt de patiënt aan de arts.

Praktisch

Dit onderzoek gebeurt poliklinisch. De patiënt mag met andere woorden na het onderzoek meteen naar huis. Het onderzoek kent verder een tijdsduur van vijftien minuten tot één uur. De patiënt komt nuchter naar het ziekenhuis op de dag van het onderzoek. Een lege maag zorgt voor het beste en veiligste onderzoek bij de patiënt. Voorts kiest de patiënt best voor losse kledij om naar het onderzoek te komen. Tot slot doet de patiënt in het ziekenhuis zijn bril uit net voordat het onderzoek start.

Tijdens het onderzoek: Arts verplaatst sonde via maag in slokdarm

Onderzoek met sonde

De patiënt krijgt vlak voor het onderzoek plaatselijke verdoving (pijnstiller) in de neus toegediend. Dit gebeurt via een crème of spray die de arts aanbrengt aan de binnenkant van de neusgaten. Hierdoor voelt de patiënt minder ongemak bij het inbrengen van de sonde (lange buis). De arts verplaatst de sonde eerst via de neus en keel naar de maag, om dan langzaam terug te trekken naar de slokdarm. Tijdens dit moment vraagt de arts aan de patiënt om te slikken. Hij krijgt hiervoor een beetje water aangeboden. Langs verschillende delen van de sonde gebeurt vervolgens een drukmeting van de spiersamentrekkingen via een sensor op de sonde. De patiënt ademt hierbij zo soepel mogelijk. De arts krijgt de resultaten in een grafiek te zien. De patiënt ligt tijdens het slikken op de linkerzijde.

Bijwerkingen tijdens het onderzoek

De patiënt heeft mogelijk wel kokhalsneigingen (braken en hoesten) wanneer de sonde van de neus naar de keel gaat. Het inbrengen van deze sonde duurt ongeveer één minuut. Nadien is hij veelal goed in staat om zich aan te passen aan de aanwezigheid van de sonde. Ademen is namelijk nog perfect mogelijk met de sonde daar de luchtpijp vrij blijft, hoewel dat in het begin misschien moeilijk verloopt. De keel en neus voelen ongemakkelijk aan. Een lichte neusbloeding is soms mogelijk. Tot slot komen waterige ogen regelmatig voor.

Na het onderzoek

De arts verwijdert de sonde. De patiënt mag na het onderzoek weer naar huis. Hij mag zijn normale activiteiten weer hervatten.

Resultaten onderzoek bij patiënten

De onderzoeksresultaten zijn meestal binnen één à twee dagen na het onderzoek bekend. Deze bespreekt de patiënt met zijn arts.

Normale resultaten

De druk van de sfincter en de spiercontracties zijn normaal bij het slikken.

Abnormale resultaten

Abnormale resultaten omvatten bijvoorbeeld achalasie (de slokdarm is niet in staat om voedsel naar de maag te verplaatsen), een slecht functionerende sfincter waardoor gastro-oesofageale reflux ontstaat, sclerodermie (opbouw van littekenweefsel in huid en organen) en slokdarmkrampen.

Risico’s en bijwerkingen bij de patiënt

Aan dit onderzoek zijn slechts enkele risico’s en bijwerkingen verbonden. Mogelijk heeft de patiënt keelpijn, een lichte bloedneus of een verstopte neus. Voor de keelpijn mag hij zuigtabletten gebruiken, en ook gorgelen met zout water helpt bij sommige patiënten. Zeer zelden treden ernstige complicaties op zoals een perforatie (medische term voor "doorboring") in de slokdarm (slokdarmperforatie), een onregelmatige hartslag en aspiratiepneumonie.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
24u pH-metrie: Meting reflux in slokdarm24u pH-metrie: Meting reflux in slokdarmOp de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie of endoscopie krijgen sommige patiënten met zuurbranden die niet (goed) reag…
Maagsonde controleren op juiste ligging door meten pH-waardeMaagsonde controleren op juiste ligging door meten pH-waardeEen maagsonde is een katheter (dun slangetje) dat in de maag uitkomt. Patiënten krijgen een maagsonde geïndiceerd wannee…
PEG sonde: plaatsing en verzorging en vervangingHet plaatsen van een PEG - sonde verandert je levensstijl drastisch. Nu wordt er sondevoeding via deze sonde toegediend…
Steakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarmSteakhouse-syndroom: Vastzittende voedselbrok in slokdarmDe slokdarm is een buis die voedsel en vloeistoffen van de mond naar de maag vervoert. Het Steakhouse-syndroom is een aa…

De werking van vitamine D in het lichaamDe werking van vitamine D in het lichaam‘Even lekker vitamine D opdoen’ is een veelgehoorde uitspraak als mensen de zon opzoeken. Of dit nou in de winter of in…
Enteroscopie: Inwendig onderzoek dunne darm met endoscoopEnteroscopie: Inwendig onderzoek dunne darm met endoscoopTijdens een enteroscopie krijgt een gastro-enteroloog een beeld van de gehele of een groot gedeelte van de dunne darm. D…
Bronnen en referenties
 • http://www.asge.org/patients/patients.aspx?id=6822
 • http://www.duysburgh.be/slokdarmmanometrie.htm
 • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/esophageal-manometry/basics/results/prc-20014211
 • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/esophageal-manometry/basics/risks/prc-20014211
 • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/esophageal-manometry/basics/why-its-done/prc-20014211
 • http://www.mayoclinic.org/tests-procedures/esophageal-manometry/basics/definition/prc-20014211
 • http://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/esophageal-manometry
 • http://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/esophageal-manometry?page=2
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003884.htm
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.