Laat lichaam en geest wennen aan de lente

Laat lichaam en geest wennen aan de lente Misschien wat vroeg, hoewel de lente aan het eind van winter al prima in het hoofd kan zitten, mag het lichaam daar best van mee genieten. Lekker bewegen en gezond eten dragen bij aan een goed begin van de lente. Lekker doorwandelen, joggen, gezonde voeding en bijvoorbeeld iets van yoga, allemaal zaken die op een relatief eenvoudige manier een substantiële bijdrage kunnen leveren.

Begin bij de voeding

Bij de lente hoort reiniging en dat kan je op verschillende manieren doen. Een manier is weer eens kritisch naar je voedingspatroon te kijken. De dikke en trage winterkost kan langzaam overgaan in de pure gezonde (bij voorkeur onbespoten) voeding van het voorjaar en vergeet al het gefabriceerde eten wat in de schappen ligt en gezond oogt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de seizoensgroenten en combineer het met een stukje eerlijk vlees, kip of vis. Breng de koolhydraten terug naar een wat 'lichter' niveau. Wees niet bang dat je te weinig binnen krijgt, want je krijgt normaliter al genoeg koolhydraten binnen via andere producten. Als je gezonder gaat eten komt je lichaam op gang (het lijkt te ontwaken) en gaat reserves aanspreken. Eerst de eventuele koolhydratenreserves en daarna de vetreserves. Met als gevolg dat je de mogelijke extra kilo’s van de winter er ook weer afgaan. Behalve dat het bijdraagt aan dat lekkere lichte lentegevoel, is het eventuele gewichtsverlies een prettige bijkomstigheid voor de meeste mensen.

Kies je moment van eten

Verder is het goed te kijken naar de momenten van eten. Als je in de avonduren niet meer actief bent, is een stevige avondmaaltijd eigenlijk niet goed. Probeer je voedingen af te stemmen al naar gelang je activiteit in het dagdeel grenzend aan de maaltijd. Voor veel mensen geldt ook dat meer keer per dag kleine kleine beetjes eten, prettiger voelt. Kijk hoe je lichaam het beste reageert, drie normale maaltijden of meer kleinere hapjes verdeeld over de dag.

Bewegen

Bewegen is altijd goed en waar de een de sportschoenen aantrekt om samen of alleen te gaan joggen/hardlopen, vergeet hierbij niet je lichaam rustig op te laten warmen, is de ander actief met de combinatie van lichaam en geest in de vorm van bijvoorbeeld yoga. Weer iemand anders trapt het hoofd lekker leeg op de fiets of al zwemmend in het zwembad.

Overigens is ook joggen/hardlopen goed je geest te focussen op een specifiek onderwerp en daarmee de rest even 'de boel de boel' te laten. Veel mensen piekeren op de gekste momenten. Echter, als je je weet te focussen, dan kan je zomaar alles even achter je laten. Als je je lichaam de ruimte geeft, doe dit dan ook voor de geest. Focus goed, bijvoorbeeld op de (buik-)ademhaling, dit zorgt dat je gedachten niet aan het piekeren slaan. Lekker bewegen met de benen gaat tijdens het lopen vanzelf, maar wissel ook eens af met wat oefeningen die goed zijn voor de rest van het lichaam. Met het schoudergewricht lekker rondjes naar voren en naar achter draaien, maakt het boven lichaam lekker los. Draaien met heupen en/of een stukje snelwandelen, zorgt dat het heup- en bekkengebied lekker los komt en soepel aanvoelt.

Nog enkele oefeningen voor tussen het lopen door:
  • Liggende ‘achtjes’ draaien met de gewrichten, terwijl je armen langs je lichaam hangen.
  • Met de benen iets uit elkaar de handen naar de tenen brengen, terwijl de knieën niet doorbuigen, en de vingers de grond aan laten tikken.
  • De benen iets uit elkaar, de armen omhoog brengen en zover mogelijk doorbuigen naar achter met gestrekte armen omhoog.
  • Maak ‘hoelahoep” bewegingen met de heupen, terwijl de schouders stil gehouden worden.
  • Tik beurtelings met je onderbenen je billen aan (of probeer zover mogelijk te komen).
  • Ben je uitgelopen, ga dan zitten met gestrekte benen vooruit en je voeten vrij. Draai je voeten goed linksom en rechtsom om het enkelgewricht, trek je tenen zo ver mogelijk op en duw ze zo ver mogelijk van je af. Wissel deze oefeningen af om de spanning van de voeten te halen.

Diezelfde ademhaling is ook essentieel als je bijvoorbeeld yoga gaat doen. Wat specifieke oefeningen om je lichaam ‘lente gereed’ te maken en wat zelfs goed in combinatie me hardlopen te doen is. Bij dit alles hoort ook een ander eetpatroon en je gaat als het ware detoxen. Ondersteun je lichaam met wat oefeningen.

Bron: Claudiasusanna, PixabayBron: Claudiasusanna, Pixabay
Yoga
Deze oefening is een voorbeeld van een oefening die de darmen helpt. Begin door op je buik te gaan liggen op een opgevouwen handdoek, of ander gelijksoortig hulpmiddel, op heuphoogte. Zet je handen gespreid op schouderhoogte op de grond. Op een diepe inademing komt je bovenlichaam omhoog. Je bovenlichaam steunt nu op je handen/armen. Na een gestrekte houding kom je op een uitademing terug (richting de grond). Herhaal deze oefening zo’n tien keer en bouw het op tot twintig keer.

Bij deze oefening helpen we het spijsverteringskanaal en de longen. Ga lekker zitten in een kleermakerszit en leg je handen op je knieën (je mag ook een hand op je buik leggen, om het goed te voelen). Adem goed en diep in via de neus en adem ook via de neus weer rustig uit. Als je enkele keren ingeademd hebt, adem dan niet helemaal uit. Dat laatste beetje lucht duw je nu ‘met geweld’ naar buiten via de neus en je trekt daarbij je buikspieren stevig aan. Zorg wel dat je je focust op je ademhaling en niet op je buikspieren. Herhaal deze oefening zo’n tien keer en bouw tot zo’n vijftien keer. Daarna adem je een vijftal keren weer ‘normaal’ in en uit.

Deze oefening helpt de buikorganen. Hiervoor ga je staan en zet je met je rechterbeen een grote stap naar achteren, waarbij je tenen overdwars op je lichaam gericht staan. De tenen van je linkervoet wijzen recht vooruit. Spreid je armen op schouderhoogte en ga met je linkerhand richting je linkervoet en zet je hand zo ver mogelijk naar voren op de grond. Je rechterarm wijst nu (als het goed is) recht omhoog. Je schouders zitten nu op dezelfde lijn als je enkels. Kom weer omhoog met je bovenlichaam en herhaal naar deze kant de oefening zo’n tien keer. Wissel dan van kant en doe dezelfde houding met de rechterkant ook nog eens zo’n tien keer.

Tot slot

En dit zijn maar enkele van de oefeningen die je lichaam in het proces ondersteunen. Oefeningen, lekker lopen en gezonde voeding maakt een prima begin voor de lente … en het mooie is dat als je het in het begin heel bewust doet, het zometeen een automatisme is. Lekker om zo de lente en zomer in te gaan.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Waarom yoga goed is voor lichaam en geest?Yoga is meer dan alleen bewegen en degene die aan yoga doen weet dat yoga meer een manier van leven is dan slechts beweg…
Vinyasa yoga - een vloeiende krachtige yogastijlVinyasa yoga wordt ook wel flow yoga genoemd, omdat de houdingen geleidelijk en soepel in elkaar overgaan, zoals een dan…

Lichamelijk ongenoegen, consequenties voor de geestLichamelijk ongenoegen, consequenties voor de geestWe zeggen wel eens dat de geest het lichaam bestuurt en strikt genomen is dat ook zo. Toch is het ook zo dat het lichaam…
Je haar doneren aan een goed doelHeb je lang haar en wil je een goed doel steunen? Dan is het doneren van haar voor de Stichting Haarwensen misschien wat…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 25-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.