Lichamelijk ongenoegen, consequenties voor de geest

Lichamelijk ongenoegen, consequenties voor de geest We zeggen wel eens dat de geest het lichaam bestuurt en strikt genomen is dat ook zo. Toch is het ook zo dat het lichaam zich roert als er iets aan de hand is. Typisch dat we daar feitelijk niet zo goed naar luisteren, maar het wel consequenties kan hebben.

Drinken

Als je te weinig vocht tot je neemt krijg je dorst. Als je hier vervolgens invulling aan geeft, dan is er niets aan de hand. Maar als je dit niet doet, dan kan dit hersencellen verstoren in die zin dat je minder goed kunt communiceren. Het logisch redeneren is tijdelijk vermindert. Daarnaast brengt dorst ook met zich mee dat je eerder afgeleid bent, dorst voel je continu in het lichaam en verlegt de focus. Tenslotte heeft bijvoorbeeld alcohol een vergelijkbaar effect, het onttrekt vocht uit het lichaam. Bij een glas wijn moet je dus ook een glas water drinken, om dat effect te voorkomen.

Menstruatie

Menig vrouw krijgt het verwijt dat ze tijdens de menstruatie niet te harden is en eerlijk is eerlijk, dat geldt voor sommige vrouwen ook. Maar het heeft ook een reden, enerzijds de ongemakken die de vrouw heeft of kan hebben van de menstruatieperiode (dit kan enorm per vrouw verschillen) en anderzijds hebben de hormonen invloed op de vrouw. Aan het eind van de menstruatiecyclus kan progesteron je zwaarmoedig maken, waardoor je karakter tijdelijk wat feller/heftiger is.
Normaal gesproken wordt het gezien als onderdeel van de cyclus, maar als je als vrouw erg heftig reageert, kan je in overleg met huisarts naar oplossingen zoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar per vrouw wordt dan bekeken wat de beste oplossing is.

Leren

Feitelijk is er geen verschil aangetoond tussen mannen en vrouwen als het gaat om het leervermogen. Toch hebben vrouwen bij een ijzertekort eerder problemen met leren. Neemt dit ijzertekort toe, dan worden de leerproblemen feitelijk groter. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een ijzertekort hebt, maar als voeding niet meer toereikend is, kunnen enkele weken ijzertabletten slikken uitkomst bieden. Uiteraard altijd in overleg met de huisarts of andere specialist.

Stress

Stress zit in het hoofd zeggen we altijd, maar een te snel werkende bijnier kan Cortisol aanmaken. Cortisol is een stresshormoon welke invloed heeft op het immuunsysteem. Het immuunsysteem is het verdedigingssysteem van het lichaam en beschermt tegen indringers of eigen cellen die veranderen (denk aan kanker). De bijnier produceert ondermeer het bekende adrenaline. Als je bijnier niet goed functioneert, is het sowieso goed om in overleg te treden met de huisarts. Mensen met enige vorm van depressiviteit hebben vaker een erg actieve bijnier.

Eten

Dat eten belangrijk is weten we allemaal en feitelijk weten we ook dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is. Maar toch handelen we er vaak niet naar. We hebben in de vroege ochtend nog geen honger, hebben haast of vinden het van ondergeschikt belang. Wat de reden ook is, het is nooit een goede reden. Het ontbijt is namelijk essentieel voor het lichaam om op gang te komen en daar zijn bepaalde stoffen voor nodig. Volgens onderzoek vinden we deze stoffen terug in ondermeer:
  • yoghurt
  • eieren
  • bonen
  • spek

De meeste ingrediënten vormen niet de meest lichte ontbijtjes, maar dat is ook niet van belang. Je ontbijt is erg belangrijk en dus goed om stevig te eten en daarmee het lichaam aan het werk te zetten. Een stevig ontbijt is dus het beste om goed te presteren, want feitelijk gaat het daar om. Je hersenen hebben goede voeding nodig en hoewel veel mensen een cracker of bruine boterham nemen ... is dat niet per definitie het beste. Zorg dan minimaal dat je er een stevig beleg op legt. Je lichaam moet immers aan het werk gezet worden.

Tot slot

Dat je lichaam en geest continu met elkaar in verbinding staan is wel bekend, maar luisteren naar je lichaam en daar naar handelen is om meerdere redenen geen overbodige luxe.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Wat is lichaamsgerichte benadering?Wat is lichaamsgerichte benadering?Emotionele klachten kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, stress, buikpijn en een ge…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
Stress en lichaam en geestOp het herkennen van de relatie tussen lichaam en geest heeft zeer lang een taboe gerust. Bij de ontwikkeling van kalmee…

Olanzapine is een medicijn dat tot de antipsychotica hoortOlanzapine is een medicijn dat tot de antipsychotica hoortOlanzapine is een medicijn die we tot de antipsychotische middelen kunnen rekenen. Olanzapine wordt gebruikt bij mensen…
Laat lichaam en geest wennen aan de lenteLaat lichaam en geest wennen aan de lenteMisschien wat vroeg, hoewel de lente aan het eind van winter al prima in het hoofd kan zitten, mag het lichaam daar best…
Bronnen en referenties
  • Phil J. Macker.
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.