Olanzapine is een medicijn dat tot de antipsychotica hoort
Olanzapine is een medicijn die we tot de antipsychotische middelen kunnen rekenen. Olanzapine wordt gebruikt bij mensen die schizofreen, depressief, angstig of gespannen zijn. Waar dient men op te letten als olanzapine wordt voorgeschreven? Er zijn mensen die in het begin last hebben van bijverschijnselen. Zo kan het zijn dat men in gewicht toeneemt. Bij langdurig gebruik van olanzapine kan het zijn dat mensen wat onzeker gaan lopen als gevolg van stijve spieren.
Olanzapine wordt op recept voorgeschreven
Olanzapine is een medicijn dat vooral wordt gebruikt als mensen dingen horen, zien of waarnemen die er niet zijn. We spreken dan over waangedachten. Het kan ook zijn dat er sprake is van bijzondere achterdocht. Mensen kunnen volkomen in zichzelf gekeerd raken. Als iemand deze symptomen heeft dan kan men zich tevens depressief, angstig of bijzonder gespannen voelen. Mensen die zich in deze toestand bevinden hebben soms bijzonder veel energie, spreken erg snel en hebben veel minder slaap nodig dan gewoonlijk. Ook komt het voor dat mensen tics krijgen zoals het verliezen van controle over beweging van armen en benen. Er zijn mensen die in zichzelf praten of "murmelen". Ook komt het voor dat mensen hun bewegingen niet meer in bedwang hebben en "shaken". De patiënt raakt dan het zelfvertrouwen kwijt en wordt steeds onzekerder. Op dat moment kan het middel olanzapine uitkomst bieden.
Wanneer mag het medicijn niet worden ingenomen?
Er zijn omstandigheden of ziektes waarbij men dit middel beslist niet mag innemen zoals:
- Als men allergisch is voor olanzapine
- Als er oogproblemen zijn zoals bepaalde soorten van glaucoom.
- Wanneer men koorts krijgt
- Als er sprake is van dementie
Bijzondere voorzichtigheid is geboden
Bijzondere voorzichtigheid is geboden als men lijdt aan:
- Diabetes
- Hartziekte
- Lever- of nierziekte
- Ziekte van Parkinson
- Epilepsie
- Prostaat problemen
- Een geblokkeerde darm
- Bloedaandoeningen
- Beroerte of "mini" beroerte.
Olanzapine zal in het algemeen niet worden voorgeschreven aan jongeren beneden de 18 jaar. Ouderen boven de 65 jaar zullen regelmatig hun bloeddruk moeten laten controleren. Ook dient gecontroleerd te worden of er geen sprake is van dementie.
Dosering olanzapine
De dagelijkse dosis olanzapine zal liggen tussen de 5 en 20 mg. Het is erg belangrijk dat men deze medicijn elke dag op hetzelfde tijdstip inneemt. Als U het tablet vergeten bent neem dan wanneer u er aan denkt meteen het volgende tablet en ga daarna weer door op hetzelfde tijdstip. Maar géén dubbele dosis innemen op een dag.
Als men olanzapine moet innemen dan kan dit het best 's avonds voor het slapen gaan met een beetje water. Drink geen alcohol omdat dit de werking kan versterken. Men kan zich door het gebruik doezelig of slaperiger voelen dan normaal en daarom is het verstandig met de arts te overleggen of er mag worden deelgenomen aan het verkeer. Soms wordt het autorijden tijdelijk afgeraden. Als u nog andere medicijnen gebruikt dan is het noodzakelijk daarover met de arts te overleggen.
Afbouwen Olanzapine
Het is beslist af te raden om te stoppen met dit medicijn als men denkt zich beter te voelen. Alleen in overleg met de arts is afbouw mogelijk. Mensen proberen soms zelf een beslissing te nemen als ze zich weer goed voelen. Dit is beslist niet juist want dit medicijn kan alleen stapsgewijs afgebouwd worden onder begeleiding van een arts.
Bijwerkingen van olanzapine
Zoals ieder geneesmiddel heeft ook olanzapine bijwerkingen. Men kan een verdeling maken van:
- Bijwerkingen bij een op de tien gebruikers
- Bijwerkingen bij tien op de honderd gebruikers
- Bijwerkingen bij tien op de duizend gebruikers
Bijwerkingen bij een op de tien gebruikers
- Gewichtstoename
- Slaperigheid
- Verhoogt de prolactinespiegels in het bloed
Bijwerkingen bij tien op de honderd gebruikers
- Verhoogt suikerspiegel in bloed en urine
- Mensen kunnen meer honger krijgen
- Duizeligheid
- Rusteloosheid
- Spierstijfheid
- Problemen met praten
- Verstopping
- Droge mond
- Huiduitslag
- Krachtverlies
- Bijzonder vermoeid zijn.
Bijwerkingen bij tien op de duizend gebruikers
- Trage hartslag
- Gevoelig zijn voor zonlicht
- Urine incontinentie
- Haaruitval
- Afwezigheid of afname van menstruele perioden
Bewaren van olanzapine
Olanzapine moet altijd buiten het bereik van kinderen gehouden worden. Tevens is het van belang om de vervaldatum in de gaten te houden en het middel niet meer na de vervaldatum te gebruiken. Het medicijn dient beneden de 30 graden Celsius bewaard te worden.
Alle antipsychotica zijn alleen op recept verkrijgbaar
Heeft men medicijnen over dan is het noodzakelijk dat deze worden ingeleverd bij de apotheker. Zijn er vragen over dit geneesmiddel dat alleen op recept verkrijgbaar is dan dient men zich te wenden tot de arts.
Lees verder
Reactie
Amy, 03-01-2018
L.S.,
Mijn zus, nu 64 jaar, heeft op haar 2de een hersenbeschadiging opgelopen door een val op haar hoofd. Ze woont nu in een instellingen met woongroepen. In de loop der jaren zijn haar vele medicijnen voorgeschreven, van de meeste hebben wij als familie geen idee van de reden waarom of waarvoor. De leiding van de instellingen kan hier - uiteraard - geen uitspraak over doen.
Zo gebruikt zij - onder meer! - olanzapine: 2 x per dag 5mg. 's morgens en 's avonds elk 5 mg.
Echter, bij alle info die ik over dit middel kan vinden staat uitdrukkelijk 1 dosis per dag, bij voorkeur 's avonds (op een vaste tijd).
Gezien de mogelijke bijwerkingen lijkt me dit begrijpelijk.
Mijn zus is inmiddels zo'n 35 kg. zwaarder geworden en is de hele dag hongerig en slaperig.
Zijn er meer mensen die meer dan 1 dosis per dag gebruiken en wat zijn de ervaringen hiermee?
Reactie infoteur, 04-01-2018
Beste Amy,
Dank voor je reactie.
De totale dosis die je zus krijgt voorgeschreven is mogelijk niet te veel. In totaal 10 mgr. Waarom er gekozen is voor zowel 's morgens als 's avonds 5 mgr. kan ik natuurlijk niet zeggen. Het lijkt me daarom verstandig om contact op te nemen met de arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Hij zal uitleg kunnen geen.
Ik wens je veel sterkte en blijf maar aandringen op goede uitleg.
Met vriendelijke groet,
Celientje1