Gezondheid: Fit!

Gezondheid: Fit! Fit is voor veel mensen een verschillend woord en toch hebben we er allemaal een redelijk gelijk beeld bij. Fit zijn is namelijk heel persoonlijk en voor iedereen is fit zijn mogelijk net weer iets anders. Dat wil dus ook zeggen dat we als individuen weer allemaal iets anders nodig hebben om ons fit te voelen.

Voelen en zijn

Om misverstanden weg te nemen, je fit voelen wil nog niet zeggen dat je fit bent. Dat heeft er mee te maken dat er verborgen gebreken in je lichaam kunnen zitten, die je niet opmerkt maar er wel zijn. Daar staat tegenover dat een positieve houding je een stuk verder brengt (zowel in lichaam als geest) en dat is inmiddels wel aangetoond.
Fit zijn bevordert het gevoel van positiviteit, dus alleen het gevoel van fit te zijn is al een plus.

Wanneer ben je fit?

Als er geen algemene norm voor bestaat, wanneer kan je dan zeggen dat je fit bent? Feitelijk wordt er dan gekeken naar een aantal facetten van het lichaam. Er zijn wat testen voor, maar komt grofweg op het volgende neer:
  • Hoe ben je lichamelijk in balans? Balans heb je nodig om alle dagelijkse dingen te kunnen doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oefeningen die je op een been doet en hoe je lichaam dan stabiel blijft staan. Bijvoorbeeld door de knieën gaan op een been en het andere gestrekt naar achteren zetten. Doe je dit zonder iets vast te houden en hoe vaak?
  • Hoe is je spierkracht? Je spieren heb je de hele dag nodig voor al je bewegingen, vangt schokken op en vormt mede je lichaam. De buikspieren testen doe je door te gaan liggen en dan het bovenlichaam op te heffen. Als het goed is voel je met name je buikspieren. Beenspieren test je bijvoorbeeld in een roeiapparaat, maar ook touwtjespieren is prima.
  • Hoe flexibel is je lichaam? Flexibiliteit helpt je in je spieropbouw, je beweegt gemakkelijker en het voelt lekkerder. Je test het door je bijvoorbeeld te bewegen met behulp van een hoelahoep. Hoe lang kan je die cirkel in je taille draaiende houden, of ga zitten en kijk hoever je komt met het aanraken van je voeten zonder je benen te buigen, of zet je handen plat tegen elkaar en buig naar een kant door en dan weer naar de andere kant. Hoe ver kom je met je oefeningen voor de verschillende lichaamsdelen.
  • Hoe goed is je conditie? Het belang van uithoudingsvermogen om minimaal de normale dingen van de dag te kunnen doen zonder dat je iedere paar minuten moeten stoppen. Dat weten we allemaal wel, ga wandelen, ga hardlopen of pak de trap in huis en loop deze gedurende enkele minuten op en af. Voel waar je grens ligt.

Als je in staat bent om deze oefeningen in normaal tempo te doen, zonder dat je omvalt of in no time je tong op de schoenen hangt, dan kunnen we stellen dat je fit bent. Daarmee niet gezegd dat je gewicht goed is of je totale plaatje in balans is. Dat maakt het ‘fit zijn’ ook nog wel eens verwarrend.

Fysiek fit worden

Als je niet fit bent - en eigenlijk weten veel mensen wel wanneer ze fit zijn of niet - maar je wilt wel fit worden, dan heeft het geen zin om als een bezetene te gaan sporten en oefeningen te gaan doen. Bouw een gebalanceerd programma op wat past in je normale patroon, wat goed voelt en wat haalbaar is. Dat kan je doen met behulp van:
  • een personal trainer naast je als je je oefeningen doet
  • een personal trainingsprogramma op tape (televisie of geluidsdrager)
  • een vast programma in clubverband
  • een algemeen programma te laten maken door een professional

Geestelijk fit worden

Waar we helaas nog wel eens aan voorbij gaan is het geestelijk fit worden. Een fit lichaam is pas echt in balans als de geest ook in balans is. En ook voor de geest geldt dat het voor iedereen weer anders is om geestelijk fit te zijn of te worden.
Wat wel een algemene regel is, is de balans in geestelijke inspanning en ontspanning. Je kunt je werk nog zo leuk vinden, als het geestelijke inspanning is, moet er geestelijke ontspanning tegenover staan (ook al levert de inspanning je energie). Hoe die geestelijke ontspanning te vinden is is heel divers. Waar de een er even alleen op uit moet, duikt de ander een paar uur de sauna in en weer iemand anders pakt de fiets en gaat met zijn gezicht in de wind fietsen.

Hoe ben je in balans?

Door heel secure dagindeling van bijvoorbeeld een week bij te houden, krijg je een beeld of en zo ja in hoeverre je in balans bent. Bijvoorbeeld 8 uur werken moet minimaal 1 uur rust (eventueel verdeeld over de dag) opleveren. Vaak heb je dan een half uur pauze en 2 x 15 minuten voor een koffiebreak of iets dergelijks. Maar als je doorgaat met werken, mis je dit en verlies je in de loop van de dag de focus. Je geest levert je niet dat wat deze je normaal kan leveren en dit heeft niets te maken met hoe leuk je werk is.

Daarnaast heb je mogelijk je huishoudelijke en/of gezinsbeslommeringen en ook daar moet wat tijd tegenover staan. Hoe je deze tijd invult is persoonlik, maar dat er voldoende tijd tegenover moet staan is belangrijk voor die eerder genoemde balans.

Ratrace

De ratrace van carrière, gezin, succes, sociaal leven, huis/huizen etc. etc. is een patroon waar veel mensen in terechtgekomen zijn (omdat het wellicht zo hoort?!) en waar de balans vaak ver te zoeken is. Gewoonweg omdat de dag maar 24 uur heeft en er meer gedaan moet worden, dan er aan beschikbare tijd is. Maar dat ‘moeten’ is nog steeds iets van jezelf en dus heb je een keuze en dus kan je er ook voor kiezen deze tijd anders in te delen. Dat je daar mogelijk deels of geheel iets voor op moet geven, is inherent aan het proces. Maar de keuze heb je altijd.

Tot slot

Fit is meer dan een afgetraind lichaam. Fit is ook in balans zijn, waardoor je lekker in je vel komt te zitten en fit is ruimte voor nieuwe mensen, ideeën, ontwikkelingen. Zo verrijk je jezelf en dat positieve gevoel is vervolgens ook weer goed voor je lichaam. Veel succes!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Go with the flowGo with the flowErg populair taalgebruik maar heeft het ook enige betekenis of is het een slechts een gevoel wat marketeers proberen op…
De natuur in voor je eigen gezondheidDe natuur in voor je eigen gezondheidWe leven heel geconditioneerd en menigeen denkt het te compenseren door zo nu en dan in de sportschool actief te zijn of…
Mindfulness voor mannenMindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…
Hoe ontsnap je aan de ratrace?Hoe ontsnap je aan de ratrace?Aan de ratrace doen eigenlijk veel mensen mee die zogezegd alles uit het leven willen halen. Dit is een “gevecht” dat in…

Hart ablatie, mijn ervaringmijn kijk opHart ablatie, mijn ervaringTegenwoordig worden hart ablaties steeds vaker uitgevoerd. Wat eerst een laatste redmiddel was is nu eerste keuze van be…
Oorzaken voor verminderde werking van de pilOorzaken voor verminderde werking van de pilDe pil is een zeer betrouwbare anticonceptie methode. Toch zijn er situaties waarin de werking van de pil minder is. Fac…
Bronnen en referenties
  • Hans Masoe - sportpsycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.