Morgellons syndroom

Morgellons syndroom Morgellons syndroom is een geheimzinnige huidaandoening waarvan de meeste huidartsen denken dat het bij mensen "tussen de oren zit". Mensen klagen over jeukaanvallen die gepaard gaan met pijnsteken over het hele lichaam. Ze zijn ervan overtuigd dat er kleine beestjes onder hun huid rondkruipen en ze hebben last van wondjes die niet genezen en geheimzinnige gekleurde draadjes die uit de huid komen of in de huid groeien.

Oorsprong

Deze geheimzinnige aandoening stamt oorspronkelijk uit 1674 Een Britse wetenschapper identificeert dan voor het eerst de geheimzinnige ziekte bij kinderen die lijden aan huiduitslag waarbij er vreemde haren uit de huid groeien. Hij noemt de aandoening "Morgellons disease". In 2002 kreeg het tweejarige zoontje Drew van biologe Mary Leitao last van jeuk die maar niet weg wilde gaan. De biologe vond een soort draadjes die uit de huid van haar zoontje kwamen en legde ze onder de microscoop voor onderzoek. Helaas kwam ze er niet achter wat deze geheimzinnige draadjes konden zijn. Ze raadpleegde de medici maar werd niet serieus genomen. Sterker nog, ze beschuldigden haar zelfs ervan dat ze leed aan het syndroom " Münchausen by Proxy". Mary Leitao zette vervolgens een website op in de hoop alsnog professionele hulp te krijgen. Ze kreeg daarna heel veel reacties van mensen die dezelfde symptomen hadden.

Psychische aandoening

Alhoewel duizenden mensen bestaan die kampen met dezelfde symptomen en klachten als de tweejarige Drew denken de meeste artsen toch dat het een psychische aandoening is. Onderzoek van microbiologen leverde niets op, maar onlangs zijn een aantal onderzoekers in de Verenigde staten na een langdurig onderzoek tot de conclusie gekomen dat Morgellons syndroom niet bestaat. De patiënten lijden wel aan verschillende huidaandoeningen maar de beruchte draadjes zouden vezels van katoen of nylon zijn afkomstig van kleding die zich vermengd hebben met opgedroogd wondvocht.

Raadselachtig

Vreemd is het daarin tegen dat de onderzochte geheimzinnige draadjes bij een ander onderzoek niet overeen komen met negenhonderd bestaande synthetische en natuurlijke vezelsoorten. Ook is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat de gekleurde draadjes die in de huid groeien fluorescerend oplichten.

Samenzweringstheorieën

Omdat het zo'n geheimzinnige aandoening is waarvan nog niet zwart op wit bewezen is wat de oorzaak is, denken sommigen dat het om geheime overheidsexperimenten gaat. Daarbij denk men aan smartdust, chemtrails, haarp, biologische wapens, besmet drinkwater etc. Sommigen denken dat de agrobacterie die in genetisch gemanipuleerd voedsel voorkomt de oorzaak is van deze ziekte. De bizarste theorie is dat sommigen denken dat deze ziekte door buitenaardsen verspreid is onder de mensen.

Conclusie

Bestaat Morgellons syndroom echt of is het toch een psychische aandoening? Het antwoord hierop is helaas nog niet gegeven. Het goede nieuws is dat een aantal instanties zoals bijvoorbeeld het Center for Disease Control zich nu eindelijk serieus met de zaak bezig houden. Het is te hopen dat er snel een oplossing komt voor de vele lijders aan deze ziekte.
© 2012 - 2024 Catharina1970, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Morgellon: Abnormale huidsensaties met huidzwerenZiekte van Morgellon: Abnormale huidsensaties met huidzwerenDe ziekte van Morgellon is een controversiële en slecht begrepen fysieke of psychische aandoening waarbij ongebruikelijk…
Parasietenwaan of infestatiewaan: symptomen en behandelingParasietenwaan of infestatiewaan: symptomen en behandelingParasietenwaan of infestatiewaan is een zeldzame psychiatrische aandoening. Het gaat bij parasietenwaan of infestatiewaa…
Interessante informatie over het syndroom van DownHet syndroom van Down komt veel voor in Nederland. Maar wat is het eigenlijk precies voor soort aandoening?
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…

Beppy tampon: draadloze tamponsBeppy tampon: draadloze tamponsDraadloze tampons zijn een alternatief voor het gebruik van maandverband of tampons tijdens de menstruatie. De Beppy tam…
Catharina1970 (3 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.