Menstruatie en het belang van persoonlijke hygiëne
Hygiëne is altijd belangrijk. De goede hygiëne voorkomt ziektes en ongedierte en heeft niet alleen te maken met fris ruiken en schoon zijn. Vooral tijdens de menstruatie is een goede lichamelijke hygiëne erg belangrijk, dit om problemen zoals vaginale infecties en irritatie te voorkomen. Veel vrouwen vragen zich af wat ze het best kunnen gebruiken wanneer ze ongesteld zijn. Kunnen ze het beste kiezen voor maandverband, of zijn tampons beter?
Menstruatiecyclus
Menstruaties komen voor bij vrouwen in hun vruchtbare periode. De meeste vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen, dat wil zeggen dat ze één keer in de 28 dagen ongesteld worden. Niet iedere vrouw is hetzelfde en ook niet iedere vrouw heeft dezelfde cyclus. Meestal vindt de menstruatie tussen de één keer in de 22 en één keer in de 32 dagen plaats. De menstruatie is dan gewoonlijk het hevigst tijdens de eerste drie dagen. Hierna verminderd het bloedverlies om na gemiddeld vijf dagen meestal helemaal te verdwijnen.
Tampons of maandverband
Maandverband wordt vaker gebruikt dan tampons. Er zijn heel veel verschillende soorten maandverband in de handel. Sommige zijn geschikter voor het begin van de menstruatie en andere voor het moment dat je wat lichter vloeit. Wanneer je de normale hygiënische normen in acht neemt is er slechts een klein verschil tussen tampons en maandverband. Beide moeten zeer geregeld verschoond worden, maar de kans op infecties is bij tampons iets groter. Ook wanneer de normale hygiëne in acht wordt genomen. Wanneer je tienerdochter voor het eerst ongesteld wordt is het wel zaak haar voldoende voor te lichten over de hygiënische maatregelen die ze moet nemen. Zeker wanneer ze tampons wil gebruiken. Overigens wordt het gebruik van tampons bij jonge tieners afgeraden. Ook ’s nachts kan je beter maandverband gebruiken.
Bacteriegroei
Op een maandverband vind je na ongeveer twee uur zo’n 100 bacteriën per kubieke cm. Op een tampon zijn dit er nog meer. Dit komt doordat de tampon zich in je lichaam bevindt en zo lekker warm wordt gehouden. Dit activeert de bacteriegroei. Vergeet dus niet ze te verschonen.
Sommige vrouwen gebruiken dagelijks een inlegkruisje. Ook dit zorgt voor een broeierig klimaat, waarin bacteriën zich makkelijk vermenigvuldigen. Wanneer je vaak last hebt van vaginale infecties wordt geadviseerd geen inlegkruisjes te gebruiken, katoenen ondergoed te dragen en geen (te) strakke broeken aan te doen.
Vrouwen die af en toe last hebben van vaginale infecties veroorzaakt door bacteriën (bacteriële vaginose), kunnen beter maandverband gebruiken in plaats van tampons. Kenmerk van een bacteriële infectie is plakkerige afscheiding die zurig ruikt (vissig). Soms geeft een bacteriële infectie helemaal geen klachten, toch kan een bacteriële infectie zich uitbreiden en uiteindelijk leiden tot een ontsteking van de eileiders en hierdoor verminderde vruchtbaarheid. Het is dus altijd goed om dit te laten behandelen.
Tamponziekte
Tamponziekte is een aandoening die kan ontstaan wanneer er onvoldoende hygiëne in acht wordt genomen. Een andere naam voor de tamponziekte is Toxic Shock Syndrome. Tampons moeten minimaal drie keer per dag maar nog liever om de vier uur vervangen worden. In de vochtige bebloede tampon is het een waar feest voor bacteriën. Deze bacteriën vermenigvuldigen zich en wanneer je de tampon maar lang genoeg laat zitten ontstaat een ware bacteriehaard. Hierdoor kan dit een sepsis oftewel een bloedvergiftiging veroorzaken. De verschijnselen hiervan zijn hoge koorts, braken, diarree en huiduitslag. Zelfs shock en bewusteloosheid met uiteindelijk de dood kan optreden. Wanneer je last krijgt van dergelijke verschijnselen is het zaak de tampon onmiddellijk te verwijderen en naar de huisarts te gaan voor een antibioticakuur. Overigens komt de tamponziekte (TSS) niet vaak voor. Zo’n 15 op de 100.000 menstruerende vrouwen krijgt dit, meestal meisjes met een leeftijd tussen de 15 en de 19 jaar.
Urineweginfecties en tampons
Urineweginfecties kunnen verhevigen en vaker voorkomen bij het gebruik van tampons. Dit doordat bij het inbrengen en verwijderen van de tampon bacteriën in de plasbuis worden geduwd. Je kan dit voorkomen door de tampon altijd met een volle blaas te vervangen en daarna goed uit te plassen. Natuurlijk kan je ook gewoon maandverband gebruiken.
Zijn er ook vrouwen die beter tampons kunnen gebruiken?
Ja, die zijn er. Wanneer je erg gevoelig bent voor schimmelinfecties of een schimmelinfectie hebt, dan kan je beter tampons gebruiken. Een Candida is geen SOA maar een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt door het ontbreken van goede bacteriën. Dit kan komen door het gebruik van zeep (dood de goede melkzuurbacteriën en vergroot zo de kans op een infectie), suikerziekte, een zwakke weerstand of door gebruik van antibiotica. In dit geval zorgt het broeierig klimaat wat ontstaat door het maandverband of inlegkruisje voor een goede schimmelkweek en dat wil je niet. Dus in dit geval, zeker tampons gebruiken en nylon ondergoed en te strak zittende kleding vermijden.