De geneeskracht van Aloë Vera

De geneeskracht van Aloë Vera Aloë vera is een plant die in het westen als kamerplant wordt gehouden. Deze plant heeft medicinale eigenschappen. Wanneer je de stengels opent dan zie je een gel. Deze gel is eetbaar en kan door een salade worden gedaan. In tijden van nood zou je het hele blad kunnen koken en eten. De naam aloë komt waarschijnlijk van het Arabische woord ´alloeh´ wat ´schitterende, bittere substantie´ betekent. Vera betekent ´waar´ en dat duidt op het feit dat deze soort de ware soort is die je moet gebruiken omdat het de meeste medicinale eigenschappen heeft. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Bloeiende aloë vera / Bron: Sten Porse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloeiende aloë vera / Bron: Sten Porse, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Inhoud:


Herkomst aloë vera

Er zijn verschillende soorten aloë. De aloë vera komt zeer waarschijnlijk uit Noord-Afrika. Behalve de aloë vera wordt ook de aloë ferox aangewend voor medicinale doeleinden. In Mediterrane landen groeit de plant prima buiten op zandgrond. Het wordt veel geteeld op Aruba, een eiland van de Nederlandse Antillen. Van oorsprong is het een woestijnplant.

Wat zit er in aloë vera?

Aloë vera is zeer gezond. Het bevat een hele rits aan fytonutriënten. Vitaminen die in aloë vera zitten zijn: Vitanmine C, E, B1, B2, B3, B6, B11 en zelfs B12, wat normaal gesproken niet vaak in een plant zit. Voorts bevat het de mineralen calcium, ijzer, zink, kalium, natrium, mangaan, magnesium, koper, seleen, zwavel, fosfor, strontium, kobalt en tin. Er zitten 20 verschillende belangrijke aminozuren voor het menselijk lichaam in deze geneesplant.

Aloë vera in een pot / Bron: BeAr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aloë vera in een pot / Bron: BeAr, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Aloë vera in de oudheid

In Sumerische kleitabletten van 2200 jaar voor Christus wordt aloë vera genoemd als geneeskrachtige plant. De oude Egyptenaren kenden eveneens verschillende medische recepten met aloë vera erin. Hippocrates en Dioscorides, twee geneesheren afkomstig uit het oude Griekenland, gebruikte de plant als geneesmiddel tegen maagklachten, verstopping, jeuk, wonden en zonnebrand.

Aloë vera is een sterk laxerend middel. Het wordt enkel in zeer matige dosering gebruikt. Wanneer een zachte stoelgang wenselijk is, bijvoorbeeld bij anale kloven, aambeien en na rectale operaties, dan is aloë vera een prima middel.

Inwendige medicinale toepassingen aloë vera

 • Deze plant wekt de eetlust op en kan daarom medicinaal worden aangewend bij anorexia.
 • De bitterstoffen zorgen voor galdrijvende werking. Het ondersteunt de werking van de lever. Daarom wordt het ingezet tegen zwakke galafscheiding en hepatitis.
 • De woestijnplant is goed voor het maagslijmvlies en werkt verzachtend. Daarom wordt het als medicijn gebruikt tegen gastritis,
  Close-up blad aloë vera / Bron: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Close-up blad aloë vera / Bron: Fir0002 | flagstaffotos.com.au, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
  maag en duodenumzweren, darmontsteking en prikkelbaredarmsyndroom.
 • Het wordt eveneens ingezet bij de ziekte van Crohn.
 • Indigestie of dyspepsie worden behandeld met aloë vera.
 • Het lichaam wordt ontgift door aloé vera. Dat kan resulteren in het genezen van hoofdpijn die komt door lichaamsvervuiling en vervuilde spijsverteringskanalen.
 • De grote hoeveelheid mineralen maken dat het een medicijn is tegen anemie of bloedarmoede.
 • Het wordt ingezet bij mensen met gebrekkige weerstand of een verstoorde darmflora.
 • De aloë veraplant werkt bloedsuikerverlagend en wordt ingezet tegen ouderdomsdiabetes.
 • Het is een emmenagoog, een menstruatiebevorderend middel en wordt daarom gebruikt bij uitblijvende menstruatie.
 • Door de wormverdrijvende eigenschappen wordt het gebruikt om ingewandswormen te bestrijden.

Uitwendige medicinale toepassingen aloë vera

Wat opvalt aan aloë vera is dat het net zoveel inwendige als uitwendige toepassingen heeft. Je zou kunnen volstaan door te zeggen dat aloë vera goed is voor de huid in het algemeen en tegen vrijwel elke huidziekte kan worden gebruikt. Het wordt een ´eerste hulp´-kruid voor de huid genoemd. Het werkt verzachtend, hydraterend, wondherstelbevorderend, ontstekingsremmend, pijnstillend, doorbloedingstimulerend, infectiewerend en het revitaliseert het haar. Bovendien breekt het dode huidcellen en afgestorven weefsel af; het lichaam is namelijk voortdurend in opbouw, nieuwe cellen verschijnen oude cellen sterven. Aloé vera kan worden gebruikt als gezichtsmasker, shampoo of lotion. De aandoeningen die een arts met aloë vera kan genezen zijn:
 • Droge, schrale huid, jeukende huid, schilferende huid,
 • Eerste- en tweedegraadsbrandwonden en zonnebrand,
 • Stralingswonden en radiotherapiewonden,
 • Vrieswonden,
 • Schaaf-, snij- en scheerwonden en wondinfecties,
 • Zweertjes, insectenbeten,
 • Eczeem, psoriasis, netelroos, dauwworm,
 • Close-up bloem aloë vera / Bron: Ton Rulkens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Close-up bloem aloë vera / Bron: Ton Rulkens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  Acné, luiereczeem, herpes labialis(koortsblaasjes), herpes zoster(gordelroos),
 • Schimmelaandoeningen, ringworm, athlete foot,
 • Ouderdomsvlekken, pigmentvlekken, levervlekken,
 • Verstuikingen, verrekkingen, peesontstekingen,
 • Aambeien, rectale jeuk,
 • Reuma, artritis, rugpijn,
 • Slechte hoofd- en haarconditie, droge hoofdhuid,
 • Vroegtijdelijke huidveroudering, rimpelvorming,
 • Huidstriemen, littekens,
 • Oververhitte huidzones zoals voeten.

Consulteer de fytotherapeut

Wie aloë vera als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Aloë vera-extracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van aloë vera zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Is aloë vera echt zon wonderproduct?Is aloë vera echt zon wonderproduct?Aloë vera kennen de meeste mensen als product wat in lekkere en gezonde crèmes wordt verwerkt en waar we een zacht huidj…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Wat kun je met kruiden doenVerschillende culturen gebruiken al duizenden jaren kruiden ter verlichting of zelfs ter genezing van veelvoorkomende ge…

De geneeskracht van echte heemstDe geneeskracht van echte heemstVan heemst kan een prima medicijn tegen hoest worden gemaakt. Het wordt medicinaal gebruikt tegen prikkelhoest, kriebelh…
De kruiden van de voedselzandloperDe kruiden van de voedselzandloperDe voedselzandloper is een waardig alternatief voor de wat verouderde voedingsdriehoek. Naast heel wat zinvolle tips om…
Bronnen en referenties
Reacties

Geesje, 10-05-2017
Ik heb een extreem droge huid en op sommige plekken is het heel erg en ik smeer daar dagelijks een paar keer crème op met aloë vera erin en als ik dat niet kan vinden handcrème met aloë vera (ook op andere delen van mijn lichaam) en het helpt echt tegen de jeuk. Ik gebruik ook wel eens nivea bodylotion maar dat helpt bij mij niet goed. Reactie infoteur, 29-05-2017
Jeuk en droge handen, weet je zeker dat je geen eczeem hebt? Probeer je handen eens met een weinig kokosolie in te smeren.

Crèmes met parfum kun je beter vermijden! Een crème helpt misschien even tegen droge handen maar de parfums kunnen allerlei huidproblemen veroorzaken.

Claus Ingrid, 15-08-2016
Welke producten zijn het best voor de ziekte van crohn? Reactie infoteur, 26-08-2016
Persoonlijke medische adviezen kunnen niet in het algemeen worden gegeven. Als ik een algemeen advies zou moeten geven kan ik wel een heel boek vol schrijven. Ik raad aan om een consult bij een natuurgeneeskundige te nemen.

Rikers, 07-08-2016
Helpt Aloe Vera ook tegen artrose-tenen? Reactie infoteur, 27-08-2016
Dat zou kunnen maar de regeringen van onze wereld en farmaceutische bedrijven sponsoren zeer mondjesmaat wetenschappelijke onderzoeken van geneesplanten op mensen, terwijl honderden miljarden belastingeuro´s per jaar worden besteed aan onderzoek naar medicijnen. De werking van aloë Vera op artrose is enigszins onderzocht en de eerste onderzoeken doen erop wijzen dat het antwoord op uw vraag best wel eens ´ja´ zou kunnen zijn. Het is zowel inwendig als uitwendig getest.

Ntondu, 23-05-2016
Ik heb de reacties gelezen en ik vind de reactie van een enkeling erg onontwikkeld. Want het is wereld bekend dat Aloe Vera een geneeskrachtige plant is. Zelf gebruik ik het dagelijks en kan ik al mijn medicijnen in de prullenbak gooien. Wat betreft de huisarts en fysio, die nemen niet de moeite om zich te verdiepen in Aloe Vera. Voor mij is het een wondermiddel. Dit is niet nu, maar sinds de jaartelling. Reactie infoteur, 26-05-2016
Dat klopt, veel artsen schieten in de kramp als ze de naam ´aloë vera´ horen, want als meer mensen hiervan af weten hoeven we niet meer naar de artsen toe.

Lies Duchateau, 05-04-2016
Waar kan ik aloe vera krijgen, ik heb een eetlepel nodig voor in een recept. Reactie infoteur, 05-04-2016
Welk aloë veraproduct bedoel je precies? Aloë verasap? of Aloë verasiroop? in veel biologische winkels moeten ze wel zoiets hebben, anders via internet.

Of bedoel je de plant zelf? Doe kun je ook schillen en gebruiken.

Turf, 20-06-2015
Aloe vera heelt m'n zonverbrande huid. Ieder jaar weer. Op Aruba verbrand ik altijd door de zon, en s'avonds na het douchen smeer ik de verbrande delen in, een paar keer met de gel van deze wonderplant. De volgende morgen is het vrijwel genezen. Reactie infoteur, 20-06-2015
Nice :)

Farabi, 17-02-2015
Allemaal onzin. Aloe vera doet bijna niks. Nu zijn ze met Reishi bezig. is ook niks. Allemaal geldklopperij. Het zijn wel goede producten, dat wel. Maar, zo veel geneeskracht hebben ze niet, echt niet. Reactie infoteur, 02-05-2015
Jij praat onzin. er zijn honderden onderzoeken gedaan die de geneeskracht van aloë vera confirmeren. Er wordt alleen te weinig onderzoeken gedaan. Hier een googlebare quote uit een wetenschappelijk onderzoek: The topical application of Aloe vera gel is likely safe and demonstrates overall efficacy in healing burn wounds, whereas some promising preliminary evidence suggests that the oral use of the gel may have beneficial effects in lowering blood glucose levels in type 2 Diabetes Mellitus, stabilizing metastatic cancer, and treating mild to moderate ulcerative colitis. bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92765/

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-11-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.