Hoe waardevol zijn paprika's voor onze gezondheid?

Hoe waardevol zijn paprika's voor onze gezondheid? Paprika's zijn waardevolle groenten voor onze gezondheid. Onder andere omdat deze een hoog gehalte hebben aan vitamine C. Bovendien bevatten paprika's weinig calorieën en stimuleren zij de afscheiding van speeksel door de speekselklieren en het maagsap. Zo hebben paprika's tevens een versterkende werking op het spijsverteringskanaal. Ze kunnen daarnaast nuttig zijn voor de ademhalingswegen. Paprika's bevatten ook stoffen die de vorming van bloedstolsels kunnen tegengaan en zelfs kunnen oplossen. Dit kan waardevol zijn voor ons hart.

Waar worden paprika's gekweekt?

Paprika's worden veel gekweekt in Zuid-Europa. Ook in Nederland wordt een paprikasoort geteeld, namelijk het California wondertype. Deze paprika is vierkant van vorm.

Er zijn verschillende kleuren paprika's, zoals:
 • rode,
 • gele,
 • oranje,
 • groene.

Sommige zijn scherper van smaak dan anderen. Vooral de scherp smakende paprika's hebben het voordeel dat zij ontsmettend werken en eventueel zwellingen van de neusbijholten verminderen.

Zijn paprika's geneeskrachtig?

Door al hun goede eigenschappen kunnen paprika's geneeskrachtige groenten worden genoemd. Paprika's zijn aanbevolen voor mensen met aandoeningen van de ademhalingswegen.

Wat is capsaïcine?

Capsaïcine is een stof in sommige soorten paprika's. Deze stof schijnt de productie van cholesterol in de lever te onderdrukken. Zo verlaagt deze stof de cholesterol- en triglyceridenspiegel. Capsaïcine is zelfs een werkzaam analgeticum (pijn verdrijvend middel). Wanneer deze werkzame stof wordt aangebracht op een pijnlijke plaats, dan ontvangen de hersenen geen pijnsignalen.

Nader onderzoek wees uit dat paprika's stoffen bevatten die de vorming van bloedstolsels tegengaan. Bovendien zou ons lichaam door deze stoffen een proces op gang brengen om de bestaande bloedstolsels weer op te lossen.

Wat zit er verder allemaal in paprika's?

Paprika's bevatten geen vet en geen cholesterol, maar wel veel vitaminen en mineralen, zoals:
 • Vitaminen: A, B1, B2, B6, B11 en C.
 • Calcium,
 • Fosfor,
 • Magnesium,
 • IJzer,
 • Koper,
 • Zink.

Paprika's zijn goed als tussendoortje.

Is paprikapoeder even goed?

Normaal gezien wekt paprikapoeder de productie van maagsap op en bevordert zo de spijsvertering. Maar omdat paprikapoeder juist de productie van maagsap opwekt moet men bij een verhoogde productie van zoutzuur door het maagslijmvlies echter spaarzaam paprikapoeder gebruiken. Anders wordt het maagslijmvlies nog meer geprikkeld, waardoor er een overvloed van zoutzuur wordt gevormd. Dit moet worden vermeden.

Om het brandend gevoel in de mond en in het spijsverteringskanaal te voorkomen -dat kan optreden bij het eten van sterke kruiden maken de hersenen bovendien endorfine vrij. Endorfine is een natuurlijk middel dat een geluksgevoel oproept.

Zijn er ook nadelen aan deze groente?

Normaliter zijn er geen nadelen aan deze groente. Misschien wel, als u dit een nadeel kunt noemen: de werkzame stoffen zouden maar een half uur na inname actief zijn.

Men gaat er tegenwoordig van uit, dat het dagelijks eten van een kleine hoeveelheid, dus het regelmatig eten van paprika's, voor een goede hart- en vaatgezondheid zorgt.

Eindconclusie

Het is alleszins goed om te weten dat het gebruik van paprika's ons een veilig gevoel - over onze gezondheid - kan geven. Want tegenwoordig komen hart- en vaatziekten alsook long- en luchtwegproblemen veel voor. En wat is er voor de liefhebbers beter dan een sappige rijpe paprika?
© 2013 - 2022 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
De paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika: kleurrijk en rijk aan vitaminenDe paprika komt voor in allerlei gerechten voor als een groentesoort. Je hebt ze in verschillende kleuren en vormen. Het…
Paprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprikaPaprika: gezonde groente en de voedingswaarde van paprikaIs paprika gezond? Jazeker, paprika is een zeer gezonde groente voor lijf en leden! Paprika is een vruchtgroente die vee…
Hoe gezond is paprika?Hoe gezond is paprika?Paprika is niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken of eigenlijk is paprika uit geen enkele keuken weg te denke…

Asperges, de groene en de witte, zijn heilzaam en caloriearmAsperges, de groene en de witte, zijn heilzaam en caloriearmAsperges worden ook wel het “witte goud” genoemd en deze groente verdient dat ook, hoewel de naam niet helemaal klopt, w…
Stevia en steviosides, zoetkrachtStevioside en rebaudioside A, de belangrijkste zoetstoffen in de bladeren van Stevia rebaudiana (Bertoni) Bertoni, smake…
Bronnen en referenties
 • Info: Bodywell
Reactie

Renske, 17-02-2015
Hallo,
Het artikel is niet juist. Capsaïcine is een stof die zorgt voor de pittigheid van peppers. Peppers behoren tot dezelfde familie als paprika's, die van Capsicum annuum. Zoals je misschien weet zijn paprika's niet pittig, zij bevatten dan ook niet het gezondheidsbevorderende capsaïcine.

Groeten,
Renske (student levensmiddelentechnologie) Reactie infoteur, 18-02-2015
Hallo Renske,

Met het artikel is niets mis! Capsaïcine is een alkaloïde dat de nicoceptoren op de tong stimuleert en die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het komt voor in paprikasoorten, vooral hete rode of chilipeper. Nu ben je weer wat wijzer…

Groetjes,
Enza_9o-.

Enza_9o- (28 artikelen)
Laatste update: 19-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.