Asperges, de groene en de witte, zijn heilzaam en caloriearm
Asperges worden ook wel het “witte goud” genoemd en deze groente verdient dat ook, hoewel de naam niet helemaal klopt, want er zijn immers ook groene asperges. Asperges hebben heel goede voedingsstoffen, weinig calorieën en zijn daarnaast ook nog vochtafdrijvend. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn veel mensen er gewoon dol op en in restaurants is het dan ook een veelgevraagde en goed verkochte groente. Vooral Limburg staat bekend om de teelt van asperges. Wie de kans heeft kan ze dan ook het beste zelf bij de boer gaan halen. Ze zijn daar dan stukken goedkoper dan bij de supermarkten en vaak ook verser. De bereiding is niet al te moeilijk, hoewel men natuurlijk wel handigheid in het schillen moet krijgen.
Witte en groene asperges zijn caloriearm en gezond
De witte asperges zijn de scheuten van de aspergeplant en groeien onder de grond in het donker. De groene asperges zijn de scheuten die boven de grond groeien. De witte asperges worden het meest verkocht. Ze zijn wat fijner van smaak dan de groene en vanwege de grote vraag ernaar, ook duurder. Beide soorten asperges zijn echter caloriearm.
Witte Asperges goed schillen
Witte asperges moeten goed geschild worden, zodat er na het koken geen harde draden meer aan zitten. Groene asperges hebben een iets sterkere smaak, maar zijn even lekker en gemakkelijker klaar te maken. Ze hoeven meestal niet eens geschild te worden. Alleen de dikkere groene asperges moeten geschild worden. Bij de dunnere hoeft u doorgaans slechts het onderste stukje van de stengel af te snijden. Dat is, evenals bij de witte asperges, meestal uitgedroogd en hard.
Asperges geschild kopen
Bij veel boerderijwinkels en bij sommige supermarkten kunt u de asperges ook geschild krijgen. Ze worden dan meestal machinaal geschild waar u bij staat. Dat kost meestal slechts een euro. Het is een uitkomst voor mensen die niet erg handig zijn en de asperges vaak breken tijdens het schillen.
De voedingsstoffen in asperges zijn heilzaam
Asperges zijn een zeer gezonde groente. In beide soorten asperges zitten veel vitaminen en mineralen. De groene asperges hebben zelfs nog iets meer vitaminen en mineralen dan de witte soort. De inhoudsstoffen zijn goed tegen reuma, jicht, vermoeidheid, stimuleren de lever en de nieren en zijn bovendien bloedzuiverend. De groente heeft cel regulerende werking, waardoor men vermoedt dat ze kanker werend is, maar dat is nog niet door onderzoek bewezen. Wel heeft ze door haar vezels beslist positief invloed op de werking van de darm.
Vochtafdrijvende voedingsstoffen
Behalve al deze goede eigenschappen zijn asperges ook vochtafdrijvend en bovenal ook caloriearm, waardoor ze passen in een vermageringsdieet. Natuurlijk alleen als daar geen extra roomsausje overheen gedaan wordt. Dat zou het effect immers weer teniet doen. Ook met een hard gekookt, gekruimeld ei en/of wat gesnipperde ham erover, zijn ze echter lekker.
Verse asperges zijn er niet alleen in het voorjaar
Verse asperges kunt u het hele jaar door eten, want ze worden ook in kassen geteeld, uit andere landen geïmporteerd en in glas geconserveerd, maar de echte, verse asperges van de koude grond in Nederland koopt u alleen tussen eind april en 24 juni. Dan worden ze geoogst en meteen verkocht. Na 24 juni moet de plant weer tot rust komen en nieuwe energie opdoen om het volgende jaar opnieuw goede asperges te kunnen leveren.
Tegen half mei zijn de asperges goedkoper
Eind april zijn de asperges vaak nog peperduur, maar tegen half mei is de prijs meestal al een heel stuk gedaald. Wie wat geduld heeft, is dus goedkoper uit. Of de asperges in de winkel of op de groentemarkt vers zijn, kunt u gemakkelijk controleren door twee aspergestelen tegen elkaar te wrijven. Verse asperges hoort u “piepen”. Bovendien moeten de stelen recht en de kopjes nog gesloten zijn. Verse asperges zijn lichtgeel of mooi groen.
Sterke reuk op het toilet
Sommige mensen wantrouwen de sterke reuk van de urine na het eten van asperges. Die kan echter geen kwaad. De lever bewerkt de inhoudsstoffen van de asperges en bij die bewerking worden bepaalde stoffen omgezet en uitgescheiden. Dat geeft een sterke geur als u de eerste keer naar het toilet moet om water te laten.
Bereiding van asperges
Asperges zijn het lekkerste met een zelfgemaakte, verse saus. Er liggen veel zakjes met kant-en-klaar sauzen in de winkel, maar ook die moeten aangemaakt en goed geroerd worden, waarna ze toch minder goed smaken dan een verse saus met verse ingrediënten. De daarvoor benodigde tijd is echter hetzelfde als de tijd die nodig is voor de zelfgemaakte saus. De dure groente verdient immers de beste saus. De meeste mensen vinden de asperges het lekkerste als deze op de klassieke manier klaargemaakt zijn.
Witte en groene asperges kunnen op dezelfde manier bereid worden
Beide soorten, de witte en de groene asperges, kunnen op dezelfde manier bereid worden. Kook de witte asperges eerst ongeveer 20 minuten in een pan met ruim water, een klein beetje zout en hooguit een klontje boter, zodat ze zo plat mogelijk kunnen liggen en onder water staan. In een hoge aspergepan kunnen de asperges staande gekookt worden en hoeven ze slechts tot het kopje onder water te staan, maar een dergelijke pan heeft niet iedereen. Een grote pan met ruim water doet het ook goed.
Groene asperges worden minder gekocht
Groene asperges zijn niet zo in trek als de witte asperges. Toch zijn ook de groene asperges heel lekker. Ze hoeven meestal niet geschild te worden. Ze zijn ook meestal wat dunner en hoeven slechts 5 of 6 minuten gekookt te worden. De kooktijd van beide soorten is overigens mede afhankelijk van de dikte van de asperges. Doe er een kluitje boter en een snufje zout bij.
De saus voor de asperges maken
Laat intussen in een steelpannetje op zacht vuur een kluit boter smelten en doe daar naar behoefte een of twee eetlepels bloem bij. Roer tot u een stevige, samenhangende bol hebt. Doe daar ongeveer twee soeplepels van het kookvocht van de asperges bij en roer tot het geheel een glanzend vloeibaar papje is. Giet daar een scheutje melk bij, een beetje peper en zout, of eventueel bouillonpoeder. Proef af op smaak en doe er op het laatst twee fijn gesnipperde plakjes ham en een grof gesnipperd, gekookt ei bij.
Maak de saus niet te dun
De saus moet dik/vloeibaar zijn. Niet te dun, want dan loopt ze tussen de asperges door en hebt u er weinig aan. Giet de gare asperges af, leg ze op een verwarmd bord en giet er de warme saus overheen. Een andere mogelijkheid is om de aspergesaus zonder het gekookte ei klaar te maken en er na het overgieten met de saus het gesnipperde ei er overheen te strooien.
Asperges zijn er ook in blik en in glazen potjes
Asperges zijn het hele jaar door in de supermarkt te koop. Is het niet vers, dan wel in kleine blikjes of potjes. Die asperges zijn niet vers en vaak ook kleiner, dunner en wat taaier dan de verse asperges. Vaak worden deze asperges gebruikt in koude buffetten. Daar liggen ze dan ingerold in een plakje ham als versiering van het koude buffet. Op die manier zijn ze goed te eten.
Lees verder