De geneeskracht van veldzuring

De geneeskracht van veldzuring Veldzuring is een wilde groente en geneesplant. In onze haastige moderne maatschappij zijn de meeste mensen vergeten dat groenten van oorsprong gewoon in het veld geplukt worden. Om niet te ver te hoeven zoeken trokken mensen de groenten met wortel en al uit de grond om het vervolgens rondom het huis te verbouwen. Veldzuring is een heerlijke groente, gratis en biologisch-dynamisch. Dus wat wil je nog meer? Zuring is een groente die al heel lang wordt gekweekt, niet alleen om zijn voedingswaarde maar ook om zijn geneeskracht. In vroegere tijden werd het vooral met spinazie gegeten. De combinatie met snijbiet is ook erg lekker. Er zijn vele soorten zuring; naast veldzuring is bloedzuring niet te versmaden. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening veldzuring / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening veldzuring / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Traditioneel gebruik

Veldzuring wordt traditioneel gebruikt in een zuiverende lentekuur. Daarnaast is het een volksmedicijn bij diarree, koorts en huiduitslag. Het versterkt de maag. Zowel in het oude Griekenland, in het antieke Egypte als bij de antieke Romeinen was zuring een geliefde groente. Een van de meest gebruikte toepassingen was om zuring mee te nemen op een lange zeereis. Het voorkwam namelijk dat men last van scheurbuik kreeg; in zuring zit een grote hoeveelheid vitamine C.

Naamgeving

In het Latijn wordt veldzuring Rumex acetosa genoemd. In het Nederlands kennen we de alternatieve bijnamen zuring en zurkel. Zurkel wordt voornamelijk in Vlaanderen gezegd. Acetosa betekent ´zuur´. Rumex betekent ´puntig´ en dat slaat op de vorm van de bladeren, die een duidelijke punt hebben.

Werkzame stoffen

Van veldzuring wordt voor fytotherapeutische doeleinden het bovengronds groeiende kruid aangewend. Hierin zitten de volgende werkzame stoffen: kaliumoxalaat, oxaalzuur, tanninen, vitaminen zoals C, B-complex, E en K, flavonoïden in de vorm van quercitrine, hyperoside en vitexine, anthrachinonderivaten waaronder emodine, aloe emodine, chrysofanol, rheïne en fysicion.

Bloedend tandvlees

Veldzuring is ruim bemeten als het gaat om de hoeveelheden vitamine C en flavonoïden. Daardoor wordt het ingezet om de werking van het immuunsysteem te verbeteren. Daarnaast worden de bloedvaten, alsmede de kleine haarvaten, versterkt. Hierdoor is het een goed middel bij bloedend tandvlees.

Veldzuring bij een lentekuur

Zuring, veldzuring of zurkel / Bron: Hajotthu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zuring, veldzuring of zurkel / Bron: Hajotthu, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Veldzuring of veldzurkel is een middel dat depuratieve of bloedzuiverende eigenschappen heeft. Deze werking heeft het plantje omdat het diuretisch werkt, het veel vitaminen en flavonoïden bevat en het de darmperistaltiek bevordert. Het wordt vooral in het voorjaar ingezet bij lentekuren.

Zuurkool in de keuken

Mari Maris publiceerde in 2013 een schitterend boek waarin 66 groenten beschreven staan. De titel van het boek is ´De Groentebijbel´ en de ondertitel: ´Van Aardappelpuree tot Zuringsouflé´. De meeste van de behandelde groenten zijn niet in een doorsnee supermarkt te koop maar wel op biologische markten verkrijgbaar en soms zelfs alleen in het wild of uit eigen moestuin plukbaar. Mari Maris bereidt de groenten eenvoudig maar meesterlijk lekker. Haar boek is verplichte kost voor iedere groenteliefhebber. Een van haar motto´s is: kook nooit vegetarisch, kook lekker met toevallig geen vlees of vis. Deze vrouw die als kokkin in hoog aanzien staat bij vele chefkoks, schrijft in haar boek een lekker basisrecept voor zuring. Je kunt het gewoon in een pan met een klont roomboter smoren. Je kunt het op smaak brengen met peper en zout. Dat is een heerlijk basisgerecht dat je eventueel kunt aanvullen met zaken als crème fraîche, geschaafde amandel, gekookte aardappel en knoflook.

Dosis en veiligheid

  • Neem nooit meer dan 40 gram veldzuring per dag.
  • Veldzuring is goed om af en toe te gebruiken; niet dagelijks.
  • Bij nier- en galstenen en reumatische klachten moet veldzuring niet worden gebruikt.
  • Eet geen veldzuring tijdens de zwangerschap.

Kaliumoxalaat is een stof die niet alleen maar positieve eigenschappen heeft. Het kan bij kinderen en volwassenen leiden tot oxalaatvergiftiging, als het te veel en te vaak wordt gegeten. Er is een gevaar voor nierbeschadiging, overprikkeling van maagdarmkanaal en de lever wat kan leiden tot braken, en er zou een calciumtekort kunnen ontstaan wat kan leiden tot stoornissen in de bloedsomloop, bewusteloosheid en spierkrampen.

Bezoek een arts of fytotherapeut

Een groot deel van de informatie over de in dit artikel genoemde geneesplant komt uit het boek Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst. Dat is een handboek in de fytotherapie. Het is echter niet geschikt om aan zelf-genezing te doen. Wie ergens last van heeft dient een arts of fytotherapeut op te zoeken voor een goede diagnose en keuze voor de beste middelen, afgestemd op jouw persoonlijke situatie. De kennis en wetenschap die hier genoemd staan is van puur informatieve aard.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: Zuring (Rumex acetosa)Zuring staat bekend om zijn zure smaak en mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de…
Veldzuring, een wilde groente met geneeskrachtVeldzuring, een wilde groente met geneeskrachtVeldzuring is een wilde groente die overal in Nederland voorkomt. De groente wordt gebruikt voor onder andere stamppot,…
Zuring, de ruige RumexZuring, de ruige RumexJe heb ze in soorten. Zie ze daar staan, de grote, grove, aangevreten bladeren in ruige, wat verwaarloosde weilanden. He…
Zuring, teelt en gebruikZuring, teelt en gebruikDe wilde zuring is een echte inheemse plant, die algemeen in wegbermen en in weilanden wordt aangetroffen. Vooral op nat…

Vermoeidheid: wat te drinken om meer energie te krijgen?Vermoeidheid: wat te drinken om meer energie te krijgen?Vermoeidheid kan bestreden worden met aangepaste voeding, maar ook met het kiezen van de juiste dranken. Iemand die zich…
Symptomen vitamine D tekortSymptomen vitamine D tekortVoor sterke tanden en botten is vitamine D onmisbaar. Verder bevordert deze vitamine de opname van calcium en fosfor in…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.