Symptomen vitamine D tekort

Symptomen vitamine D tekort Voor sterke tanden en botten is vitamine D onmisbaar. Verder bevordert deze vitamine de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Meer in het algemeen houdt vitamine D de weerstand op peil en speelt een belangrijke rol bij een goede werking van de spieren.

Bronnen vitamine D

De allerbelangrijkste bron van vitamine D is het licht van de zon. Maar liefst twee derde deel van de hoeveelheid vitamine D, die een mens dagelijks nodig heeft, wordt op deze wijze aangemaakt. Voeding vult het restant aan. Vitamine D komt alleen voor in voedingsstoffen van dierlijke herkomst. Met uitzondering van vette vis, bijvoorbeeld makreel, bevatten deze voedingsstoffen erg weinig van deze vitamine. Gelukkig voegen Nederlandse fabrikanten van halvarine, margarine en bak- en braadproducten vitamine D aan hun producten toe.

Symptomen van een vitamine D tekort

Juist omdat men in het begin vrij weinig van een vitamine D tekort merkt, valt het niet mee om de juiste diagnose te stellen. In dit stadium worden de symptomen ook wel als ‘onduidelijke klachten’ aangemerkt. De meest voorkomende symptomen van een vitamine D tekort zijn:
  • gewrichtsklachten
  • botontkalking, ook wel osteoporose genoemd
  • zachte, zwakke en pijnlijke botten (osteomalacie)
  • spierzwakte en verminderde spieropbouw
  • lage weerstand
  • verkoudheid

Verder heeft onderzoek, uitgevoerd onder vrouwen van 50 jaar en ouder, uitgewezen dat er een verband is tussen vitamine D en depressieve klachten.

Extra vitamine D nodig

Er wordt minder vitamine D aangemaakt bij onvoldoende blootstelling aan zonlicht. Wat verstaat men dan onder ‘voldoende zonlichtblootstelling’? Dit houdt in minimaal 15 tot 30 minuten buiten met de handen en het hoofd onbedekt. Verder is bekend dat mensen met een donkere of een getinte huid een grotere kans hebben op een tekort aan aan vitamine D. Hoe vervelend ook, gezonde voeding is simpelweg niet toereikend om een lagere aanmaak volledig te compenseren. Het is het raadzaam om extra vitamine D te slikken.

Veilige richtlijnen

Als het gaat om het innemen van extra vitamine D gelden er richtlijnen. Goed om te weten is dat de Gezondheidsraad hierbij een veilige bovengrens hanteert, welke door de EFSA is vastgelegd.
  • dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor kinderen tot 1 jaar: 25 mcg
  • dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor kinderen van 1 tot 10 jaar: 50 mcg
  • dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vanaf 11 jaar: 100 mcg

Het is verstandig om deze richtlijnen niet te overschrijden. Hoewel niet meteen problemen zullen ontstaan als er meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D wordt ingenomen, zullen deze zich bij een langdurige (te) hoge inname wel voordoen. Zo kan dit schade aan de bloedvaten, het hart en de nieren aanbrengen. Wees ook alert op symptomen zoals misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust en obstipatie.
© 2013 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…
Vitamine B12 tekort: Oorzaken, symptomen en behandelingTegenwoordig zijn veel mensen bang voor een tekort aan vitamine B12. Wat is dat eigenlijk precies? Wat zijn de klachten…

De geneeskracht van veldzuringDe geneeskracht van veldzuringVeldzuring is een wilde groente en geneesplant. In onze haastige moderne maatschappij zijn de meeste mensen vergeten dat…
Wat zijn fytochemicaliën?Wat zijn fytochemicaliën?Onze voeding bestaat niet alleen uit eiwitten, koolhydraten, vetten vitamines en mineralen. In werkelijkheid zijn er vee…
Bronnen en referenties
  • www.vitaminedinformatie.nl
  • http://www.vitamine-info.nl
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.