Vermoeidheid: wat te drinken om meer energie te krijgen?

Vermoeidheid: wat te drinken om meer energie te krijgen? Vermoeidheid kan bestreden worden met aangepaste voeding, maar ook met het kiezen van de juiste dranken. Iemand die zich altijd moe voelt kan met het drinken van bepaalde dranken de kans op die vervelende, steeds weerkerende vermoeidheid verkleinen. Energiedrankjes en frisdranken worden aangeraden om slechts in beperkte mate te gebruiken. Hetzelfde geldt voor koffie, dat bij veelvuldig gebruik uitdroging kan veroorzaken. Een nuttige tip is het drinken van muntthee met citroen en een theelepeltje vloeibare honing. Honing is een zacht en natuurlijk product en bevat veel energie. Wat kan je nog drinken om vermoeidheid te bestrijden en snel meer energie te krijgen?

Wat drinken tegen vermoeidheid?

Vermoeidheid kan je behalve met voeding ook bestrijden met de juiste dranken. Opvallend hierbij is dat je het niet ver hoeft te gaan zoeken: doorgaans ligt de oplossing tegen vermoeidheid in de meest voor de hand liggende dranken en niet in de producten waar het meest promotie rond wordt gemaakt. Energiedranken en frisdranken worden op dat vlak dan ook een beetje overschat, en de natuurlijke dranken onderschat.

Frisdrank

Ook bij frisdranken kunnen overvloedig aanwezige suikers zorgen voor een tegenovergesteld effect. Overbodig veel calorieën kunnen je een opgeblazen gevoel geven waardoor de vermoeidheid zeker niet zal verdwijnen. Maar ook hier gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er sprake kan zijn van een snelle opname van suikers die je snel kan opkikkeren. Een voorbeeld hiervan is coca-cola, dat de opwekkende stof cafeïne bevat. Het gebruik van meerdere frisdranken op korte tijd leidt echter tot uitdroging en je zal dan ook vaak het gevoel hebben dat je dorst niet gelest is.

Koffie en alcohol

Alcohol

Alcohol is een afrader om meer energie te krijgen en vermoeidheid te bestrijden. Het kan je even opkikkeren maar uiteindelijk wordt je lichaam er vermoeider van. Alcohol blijft een chemische stof waarvan de verwerking de nodige tijd zal innemen. Je maag en lever hebben behoorlijk wat energie nodig om alcoholische dranken te verteren en te verwerken.

Koffie

Koffie bevat de opwekkende stof cafeïne die je een korte opkikker kan bezorgen. Een koffie 's ochtends kan je helpen om wakker te worden maar teveel koffie droogt het lichaam ook weer uit. Maar op zich is koffie een natuurlijk product dat vermoeidheid snel kan tegen gaan en zeker niet slecht is voor het lichaam.

Een vers limoen- of citroensapje drinken geeft je snel meer energie. / Bron: Stux, PixabayEen vers limoen- of citroensapje drinken geeft je snel meer energie. / Bron: Stux, Pixabay

Vers vruchtensap

Dranken die veel natuurlijke suikers bevatten kunnen wel degelijk nuttig zijn tegen vermoeidheid, denk bijvoorbeeld aan vers geperst vruchtensap. Maar dit komt dan vooral omdat ze behalve suikers ook andere ingrediënten bevatten die goed zijn tegen vermoeidheid, denk hierbij aan vitaminen. Vitamine C bijvoorbeeld vind je vooral in citrusvruchten zoals sinaasappel en citroen en is erg nuttig voor je weerstand. Vitamine C helpt je lichaam om snel toxische stoffen (bv. alcohol, vetten) te verwerken en af te voeren. Je kan er zelfs de voorkeur aan geven om een vrucht (bv. sinaasappel) gewoon te eten in plaats van ze te persen voor het sap ervan. Want door de vrucht zelf te eten neem je ook de belangrijke vezels op, die voor de darmactiviteit goede eigenschappen hebben.

Mineraalwater: onmisbaar

Tenslotte is mineraalwater altijd goed om je lichaam tegelijk aan te vullen met energie én te zuiveren van afvalstoffen. Als je vermoeidheid wilt voorkomen en bestrijden drink dan ongeveer anderhalve liter mineraalwater per dag. Per slot van rekening bezit mineraalwater zuurstof waardoor je spieren en je hersenen meer energie krijgen, waardoor je je minder snel moe zal voelen. Tegelijkertijd zal een regelmatige hoeveelheid water je lichaam de kans geven om afvalstoffen op tijd af te voeren via de nieren en de urinewegen. Mineraalwater lijkt een eenvoudig middel tegen vermoeidheid maar heeft niet te onderschatten, onmiskenbare voordelen.

Muntthee met honing

Thee is er in alle soorten en functies, en een van die functies kan zijn om er snel weer bovenop te komen. Een muntthee met vers citroensap is erg gezond en kan je de nodige energie geven als je moe bent. Ook een dagelijkse portie vloeibare honing kan wonderen doen: drink 's ochtends een eetlepel vloeibare honing en je kan de dag met energie beginnen. Wat je ook kan doen is om je thee te vervolledigen met een vleugje honing: de ideale combinatie voor gezonde energie.

Meer energie met drankjes

Energiedrankjes

Vaak worden er in de media opvallende marketingcampagnes opgezet voor energiedranken om snel meer energie te krijgen. Maar het nadeel aan deze dranken is dat ze enorm veel suikers bevatten, waardoor je al snel te veel calorieën opstapelt. Paradoxaal genoeg ga je je met een teveel aan calorieën niet noodzakelijk fitter voelen. Want met overbodige energie kan je lichaam niet veel doen behalve opstapelen, waardoor het in feite veel van haar nut verliest. Wel kan dit soort drankjes je een snelle boost geven door de extra stimulerende stoffen die ze bevatten zoals bijvoorbeeld cafeïne en taurine. Vaak is die "boost" echter van korte duur.

Sportdranken

Een andere manier om snel energie te krijgen is het drinken van sportdrankjes. Deze dranken kunnen de recuperatie van het lichaam tijdens en na sportinspanningen bevorderen. Enkele voorbeelden van sportdranken die nuttig kunnen zijn om de vermoeidheid weg te werken zijn:
  • Isostar Poeder
  • Etixx Energy Gel
  • Davitamon Energie Boost bruistabletten

Nutridrink

Wil je op een heel efficiënte en uitgebalanceerde manier je lichaam meer enerige bezorgen dan is Nutridrink een oplossing. Nutridrink is in feite medische voeding die gegeven wordt aan mensen die door ziekte veel gewicht en energie zijn kwijtgeraakt. Nutridrink bevat zowel calorieën als een uitgebreide waaier aan vitaminen en mineralen, waardoor je relatief snel weer op krachten kan komen. Aangeraden is wel om Nutridrink enkel te gebruiken na advies van arts of apotheker.

Lees verder

© 2013 - 2023 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is muntthee gezond?Is muntthee gezond?Muntthee is een populaire theesmaak. Je kunt het in de meeste restaurants op de menukaart vinden. Als je muntthee bestel…
Muntthee: lekker en gezondMuntthee: lekker en gezondTegenwoordig worden naast normale thees van originele theeplanten ook vele verschillende theesoorten op de markt gebrach…
Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Energiedrankjes, ook wel energydrinks genoemd, zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Zelfs jonge kinderen drink…
Jongeren en de gevaren van energiedrankjesJongeren en de gevaren van energiedrankjesWie in de tijd dat een nabijgelegen school pauze heeft in een supermarkt komt stuit daar vaak op rijen jongeren voor de…

Hoe (on)gezond is zoutZout. Bij het grote publiek vooral bekend als smaakversterker in de keuken. Lekker bij een stukje vlees of over de friet…
De geneeskracht van veldzuringDe geneeskracht van veldzuringVeldzuring is een wilde groente en geneesplant. In onze haastige moderne maatschappij zijn de meeste mensen vergeten dat…
Bronnen en referenties
  • http://www.e-gezondheid.be/tips-en-recepten-tegen-vermoeidheid/actueel/860#paragraphe2 (geraadpleegd op 07/08/2015).
  • Afbeelding bron 1: Stux, Pixabay
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 06-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.