Hoe te gebruiken: Macapoeder
Er is veel informatie te vinden over maca of macapoeder. Maar weten we ook hoe we het moeten gebruiken of waar we het kunnen kopen? Waar dienen we dan op te letten en hoeveel maca mag je eigenlijk eten? In dit artikel wordt op al deze vragen wordt antwoord gegeven.Waar moet je opletten
Kies zoveel mogelijk voor de biologische merken, kies een macawortel met een goede reputatie en kies niet voor andere delen van de plant. Originele of echte macasoorten zijn er niet en hoed je voor twijfelachtige verkooppraatjes. In de volgende lijst vind je macaproducten die je kunt kopen via internet, natuurvoedingswinkel, natuurdrogist of bij een gezondheidswinkel.- Gedroogde macawortel in poedervorm
- Gedroogde macawortel in capsulevorm (goed te gebruiken als je op reis gaat)
- Rode maca
- Zwarte maca
- Gele maca
- Gedroogd maca-extract in poedervorm (bijvoorbeeld Maca Extreme)
- Vloeibare maca-concentraat op alcoholbasis
- Samengestelde superfoodproducten in gedroogde poedervorm, met maca als één van de ingrediënten
- Chocoladerepen, krokante chocoladerepen en egergierepen met maca
Hoe gebruik je maca
Maca heeft een moutachtige smaak, sommigen doet het denken aan de smaak van boterbabbelaars. Ook zit er een lichte milde, subtiele en scherpe smaaktint aan, wat men weer aan radijsjes doet denken. Omdat maca een superfood is kan het in grote hoeveelheden genuttigd worden. Maca is geschikter voor consumptie bij koud weer en in koude landen. Dit komt omdat maca een verwarmd voedingsmiddel is.Maca is vaak te koop als gedroogde, rauwe, biologische poeder van de wortel. Je kunt macapoeder gebruiken in smoothies, thee, notenmelk, koffie of een andere natuurlijke drank. Schep een eetlepel of meer in je natuurlijke drank. Maca en cacao is een superduo en laat je een regelrechte culinaire magie beleven. Maca kan aan alle cacaotraktaties, zelfgemaakte toetjes, zoete traktaties, salades, saladedressings, jam, bouillons, soepen en puddingen worden toegevoegd. Macapoeder kan ook prima dienen als emulgator.
Hoeveelheid maca
Net zoals alles in grote hoeveelheden kan je ook teveel maca eten. Maca moet vooral door beginners met beleid worden gegeten. Maca is een krachtig superfoodproduct en dient met beleid geconsumeerd te worden.Eén volle eetlepel of een minimum van 10 gram per dag is vereist en zal de werkelijke voordelen van maca doen ervaren. De aanbevolen dosis is 20 gram of twee volle eetlepels en dit kun je eventueel nog verhogen. Het wordt wel aanbevolen om elke maand dat je maca gebruikt het één week niet te gebruiken. Onregelmatig gebruik van superfoods kan een betere werking teweegbrengen.
Recept met maca
Bonbons met maca- 1 tl macapoeder
- 1/2 kop gesmolten kokosolie (Je kan ook santen (kokoscrème) gebruiken; dit is hetzelfde als kokosolie)
- Handje gemengde noten, of een specifieke noot die je voorkeur heeft
- Handje gojibessen of rozijnen
- 1 tl kaneel
- 1 tl cacaopoeder
Met de vulling valt natuurlijk eindeloos te variëren dus gebruik je fantasie en maak je eigen heerlijk bonbons.
Hak de noten grof en laat de kokosolie au bain-marie smelten. Meng daarna alles door elkaar en schep het in mooie vormen voor in de diepvries. Zet het daarna in de diepvries zodat het weer hard kan worden.
Tip: Gebruik hartjes als vorm en je hebt gelijk mooie bonbons om aan je Valentijn te geven!