Hoe te gebruiken: Macapoeder

Er is veel informatie te vinden over maca of macapoeder. Maar weten we ook hoe we het moeten gebruiken of waar we het kunnen kopen? Waar dienen we dan op te letten en hoeveel maca mag je eigenlijk eten? In dit artikel wordt op al deze vragen wordt antwoord gegeven.

Waar moet je opletten

Kies zoveel mogelijk voor de biologische merken, kies een macawortel met een goede reputatie en kies niet voor andere delen van de plant. Originele of echte macasoorten zijn er niet en hoed je voor twijfelachtige verkooppraatjes. In de volgende lijst vind je macaproducten die je kunt kopen via internet, natuurvoedingswinkel, natuurdrogist of bij een gezondheidswinkel.

 • Gedroogde macawortel in poedervorm
 • Gedroogde macawortel in capsulevorm (goed te gebruiken als je op reis gaat)
 • Rode maca
 • Zwarte maca
 • Gele maca
 • Gedroogd maca-extract in poedervorm (bijvoorbeeld Maca Extreme)
 • Vloeibare maca-concentraat op alcoholbasis
 • Samengestelde superfoodproducten in gedroogde poedervorm, met maca als één van de ingrediënten
 • Chocoladerepen, krokante chocoladerepen en egergierepen met maca

Hoe gebruik je maca

Maca heeft een moutachtige smaak, sommigen doet het denken aan de smaak van boterbabbelaars. Ook zit er een lichte milde, subtiele en scherpe smaaktint aan, wat men weer aan radijsjes doet denken. Omdat maca een superfood is kan het in grote hoeveelheden genuttigd worden. Maca is geschikter voor consumptie bij koud weer en in koude landen. Dit komt omdat maca een verwarmd voedingsmiddel is.

Maca is vaak te koop als gedroogde, rauwe, biologische poeder van de wortel. Je kunt macapoeder gebruiken in smoothies, thee, notenmelk, koffie of een andere natuurlijke drank. Schep een eetlepel of meer in je natuurlijke drank. Maca en cacao is een superduo en laat je een regelrechte culinaire magie beleven. Maca kan aan alle cacaotraktaties, zelfgemaakte toetjes, zoete traktaties, salades, saladedressings, jam, bouillons, soepen en puddingen worden toegevoegd. Macapoeder kan ook prima dienen als emulgator.

Hoeveelheid maca

Net zoals alles in grote hoeveelheden kan je ook teveel maca eten. Maca moet vooral door beginners met beleid worden gegeten. Maca is een krachtig superfoodproduct en dient met beleid geconsumeerd te worden.

Eén volle eetlepel of een minimum van 10 gram per dag is vereist en zal de werkelijke voordelen van maca doen ervaren. De aanbevolen dosis is 20 gram of twee volle eetlepels en dit kun je eventueel nog verhogen. Het wordt wel aanbevolen om elke maand dat je maca gebruikt het één week niet te gebruiken. Onregelmatig gebruik van superfoods kan een betere werking teweegbrengen.

Recept met maca

Bonbons met maca

 • 1 tl macapoeder
 • 1/2 kop gesmolten kokosolie (Je kan ook santen (kokoscrème) gebruiken; dit is hetzelfde als kokosolie)
 • Handje gemengde noten, of een specifieke noot die je voorkeur heeft
 • Handje gojibessen of rozijnen
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl cacaopoeder

Met de vulling valt natuurlijk eindeloos te variëren dus gebruik je fantasie en maak je eigen heerlijk bonbons.

Hak de noten grof en laat de kokosolie au bain-marie smelten. Meng daarna alles door elkaar en schep het in mooie vormen voor in de diepvries. Zet het daarna in de diepvries zodat het weer hard kan worden.

Tip: Gebruik hartjes als vorm en je hebt gelijk mooie bonbons om aan je Valentijn te geven!

Lees verder

© 2014 - 2024 Dyonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: SmoothiesSuperfood: SmoothiesSteeds meer mensen gaan dagelijks superfood smoothies gebruiken. Een smoothie met superfoods is erg gezond en kan een vo…
Maca wortel; superfood met bijwerkingenMaca wortel; superfood met bijwerkingenOp dit moment zijn superfoods een hype in de voedingsindustrie. Met superfoods worden enkele, meestal exotische, voeding…
Valentijn smoothiesValentijn smoothiesMaak Valentijn bijzonder met één van de volgende Valentijn smoothies. Sommige van deze smoothies zijn ideaal voor een on…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…

De geneeskracht van anijshyssopDe geneeskracht van anijshyssopAnijshyssop behoort tot de muntfamilie en wordt 60 centimeter tot 1 meter 50 hoog. Het is een meerjarige plant die in de…
Waarom zijn snelle suikers ongezond?Waarom zijn snelle suikers ongezond?Een teveel aan snelle suikers zorgt er niet alleen voor dat we te dik worden maar heeft nog meer nadelige effecten voor…
Bronnen en referenties
 • David Wolf- Superfoods
Reacties

Vloeberghs Nathalie, 26-01-2017
Ik neem nu al een paar maanden de capsules Maca platinum 60V caps. Jarenlang had ik bijna dagelijks hevige en pijnlijke blaasontstekingen. Al verschillende soorten antibiotica hiervoor gebruikt.

Niets hielp. Integendeel, het werd nog erger. Eigenlijk had ik de Maca hier niet voor gekocht, maar de derde dag na inname kon ik heel normaal plassen, ik voelde geen drukking meer op mijn blaas, geen pijnlijke krampen meer. De blaasontsteking ging weg en is op de dag van vandaag nog steeds weg.

Ik wist eigenlijk echt niet dat Maca het endocrien systeem dermate ondersteunde. Alhoewel de aanbevolen dosis 2 capsules per dag is, neem ik slechts 1 capsule per dag. Ik durf er eigenlijk geen 2 per dag te nemen omdat ik gelezen heb dat maca een vergrote schildklier kan veroorzaken. Klopt dit?

Bij inname van 1 capsule voel ik wel een lichte verbetering van mijn energieniveau, maar niet spectaculair. Zou een inname van 2 capsules per dag toch een verschil maken? Ik heb ook gelezen dat als je maca langdurig gebruikt het beter is dat je binnen een maand een rustpauze van 1 week inlast.

Eigenlijk heb ik een beetje bang dat als ik een week moet stoppen mijn blaasontsteking terugkomt. Kan je hierop een reactie geven? Reactie infoteur, 30-01-2017
Beste Nathalie,

Uiteraard ben ik geen dokter en het enige wat ik weet is dat er een rustpauze van een week moet zijn na 3 weken gebruik.
U komt er alleen achter door het uit te proberen om een week te stoppen of de blaasontsteking terug komt.

Heeft u al eens cranberry's geprobeerd? Deze schijnen ook goed te helpen bij een blaasontsteking en naar mijn weten mogen die onbeperkt gegeten worden.
Of cranberry sap. U moet zelf wel uitvinden bij welke hoeveelheid het helpt.

Antibiotica maakt naar mijn idee meer kapot dan we lief zijn. Daar zit teveel troep in en zit de farma achter om geld te vangen,

Ik wens u veel succes.

Jasper, 12-02-2016
Ik heb de bonbons gemaakt, en ze zijn echt niet lekker! Doe er wat honing bij of zo maar de smaak is echt niet lekker! Reactie infoteur, 15-02-2016
Ow dat is erg jammer. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak dus het is best mogelijk :-)
Opzoek naar een andere lekker bonbon.

Theo, 03-06-2015
Kunt u mij misschien vertellen waar ik zwarte macapoeder kan kopen? Ik heb nu een gele macapoeder maar heb gelezen dat zwarte sterker is in het energie geven en helpt tegen een aantal kwalen. Zou graag deze zwarte poeder willen uitproberen. Reactie infoteur, 08-06-2015
Beste Theo,

Ik heb er nog nooit van gehoord dus eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Ik zal mijn oren en ogen openhouden.

Succes met de zoektocht en bedankt voor deze informatie

Gr. Dyonne

Rikky Keeris, 03-11-2014
Hoeveel maca moet je dagelijks gebruiken? Reactie infoteur, 24-11-2014
Maca kan elke dag gegeten worden en is heerlijk in smoothies, lassies, notenmelk en sappen. Maca is erg lekker in combinatie met rauwe cacao omdat beide superfoods de smaak van elkaar versterken. Bij dagelijks gebruik wordt aangeraden om maca gedurende één week per maand te laten staan.

Roer dagelijks 1 tot 2 eetlepels (8 tot 16 gram) door je favoriete smoothie, lassie of sap. Bouw de dosering van maca geleidelijk op zodat je lichaam langzaam kan wennen.

Succes :-)

Helen, 21-09-2014
Nee hoor infoteur, kokosolie is echt wat anders als santen!
Allebei even gezond dat vast wel, en even lekker.

In santen zit ook kokosolie natuurlijk, maar ook meer wit kokosvlees
kokosolie is meer puur de olie. Reactie infoteur, 24-11-2014
Excuus mij is het verteld dat het hetzelfde is.
Ik gebruik kokosolie waar santen vermeld wordt en dat heeft tot nog toe goed resultaat gehad.

Esther @. Pimpante, 02-05-2014
Ik heb alleen een opmerking: kokosolie en kokoscrème (santen) zijn zeker niet hetzelfde. Op het internet is er meer dan genoeg info over te vinden. Reactie infoteur, 12-05-2014
Hallo Eshter,

Mij is verteld dat het wel het zelfde is. Heeft alleen een andere naam. Ik kokosolie wel waar santen staan en het heeft tot nu toe altijd goed resultaat.

Dyonne (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.