Waarom ontbijten belangrijk is

Waarom ontbijten belangrijk is De een kan niet zonder en de ander moet er niet aan denken om vroeg in de ochtend te eten. Maar los van onze voorkeur, is er ook nog zoiets als wat gezond is. De vraag is dan ook hoe gezond of ongezond is het als je het ontbijt overslaat? Waarbij de meeste mensen het niet halen tot de lunch, maar er een soort brunch-achtige constructie ontstaat.

Wel of niet eten?

Wel of niet eten is eigenlijk geen keuze, want zonder eten ga je simpelweg dood. Dat neemt niet weg dat menig maag in de vroege ochtend leeg is, terwijl het lichaam wel aan de slag gaat. Het klinkt niet als goed, maar is dat ook zo?

Belang van ontbijt

Zeggen dat ontbijten lekker is, is onzin. Immers, er zijn genoeg mensen die er moeite mee hebben om iets door de keel te krijgen. Maar er zijn wel argumenten die steekhoudend zijn als het gaat om je gezondheid.

Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay
De motor voorzien van brandstof
De belangrijkste is toch wel dat je lichaam niet werkt zonder energie. Wat vergelijkbaar is met een auto waar geen brandstof in zit of je mobiel zonder batterij. Kortom, je lichaam moet – wil je normaal kunnen functioneren – gevoed worden. Dat neemt niet weg dat je echt niet in elkaar stort als je een keer een maaltijd overlsaat. Bovendien, er zijn best veel mensen die het ontbijt overslaan. Echter, dit neemt niet weg dat het feitelijk niet goed voor je lichaam is. Het ontbijt is ondermeer belangrijk voor je concentratievermogen.

Een goed ontbijt levert je tot zo’n 15% van de energie en voedingsstoffen die je dagelijks binnen krijgt. Hoewel het tegenwoordig bijna een vies woord is, zijn koolhydraten prima starters voor de dag. Koolhydraten kan je uit de bruine boterham of muesli halen, maar er zijn meer producten die de benodigde koolhydraten leveren. Denk maar eens aan verschillende fruitsoorten, wat je weer kunt combineren met bijvoorbeeld een bakje yoghurt. Maar ook een hard gekookt eitje, een stuk komkommer en een tomaatje op een plakje kaas.

Bron: Desertrose7, PixabayBron: Desertrose7, Pixabay
Darmen
De darmen moeten in de ochtend ook wakker worden en op gang komen na een nacht slaap. Ieder lichaam heeft een eigen ritme om die darmen op gang te brengen, maar een goed ontbijt stimuleert in ieder geval een goede stoelgang. Zorg dat je vezelrijk eet en dat geldt natuurlijk niet alleen voor je ontbijt. Vezelrijke voeding stimuleert de werking van de dikke darm, je dikke darm wordt als het ware stevig aan het werk gezet. De belangrijke vezels zit in bruin brood, bessen, frambozen en nog meer fruitsoorten.

Combineer het met voldoende drinken, zo’n 200 tot 250 ml. water, melk, thee etc. Als je niet of nauwelijks drinkt, kunnen de vezels je darmen niet goed aan het werk zetten, dus vergeet niet te drinken bij je ontbijt.

Goed humeur

Ontbijten is geen garantie op een goed humeur, maar een lege maag – zeker in de ochtend – kan je wel sneller geïrriteerd doen raken. Het ontbijt zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel op het juiste niveau blijft en dat maakt het humeur in ieder geval een stuk milder.

Gewicht

Als je wilt lijnen, is je ontbijt niet overslaan het beste wat je kunt doen. Als je je ontbijt overslaat is de kans groot dat je voor de lunch honger krijgt. Je loopt daarmeede kans te gaan snacken, of de andere maaltijden groter uit te laten vallen. Als je op gewicht wilt blijven of af wilt vallen, dan is je maaltijden spreiden het beste wat je kunt doen. Gewoon ontbijten dus!

Waarom niet ontbijten?

Geen hap door je keel krijgen, geen tijd, gedoe … noem alle argumenten maar op. Geen is steekhoudend, want je hebt jezelf enig moment aangeleerd niet zo vroeg te eten. Dat is niet vanzelf gegaan, weer aanpassen kan dus ook. Ontbijt in de meest reguliere zin van het woord is tot een uur of negen. Je hoeft dus niet meteen uit bed aan te vallen bij de ontbijttafel.
Gedoe of geen tijd, ook een kul argument. Immers, heb je in de vroege ochtend geen tijd … maak dan de avond te voren je ontbijt klaar en zet het in de koeling.

Tot slot

Het kan niet genoeg gezegd worden dat het ontbijt misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag is. Om meerdere reden belangrijk deze maaltijd niet over te slaan. Smakelijk eten!
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…
Gewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtGewicht verliezen? Het belang van een gezond ontbijtEen gezond ontbijt zorgt voor gewichtsverlies. Lees hier hoe je gewicht gaat verliezen door gezond te ontbijten. Naast g…
Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk?Waarom is goed ontbijten belangrijk? Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Toch wordt het ontbijt door ve…
Afvallen door goed te ontbijtenAfvallen door goed te ontbijtenJe dag beginnen met een goed ontbijt is zeer belangrijk. Het kenmerkt je verdere verloop van je dag, het geeft je extra…

Meest versus minst calorierijke tussendoortjesMeest versus minst calorierijke tussendoortjesIedereen neemt wel eens een tussendoortje om de honger te stillen of om de behoefte aan "lekkere trek" te bevredigen. Wi…
Weerstand verhogen met vitamine B bommenWeerstand verhogen met vitamine B bommenNet als de rest van ons lichaam heeft het afweersysteem voedingstoffen nodig voor een optimale werking. Deze voedingstof…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.