Paleo levensstijl, wat is het en hoe te beginnen?

Paleo levensstijl, wat is het en hoe te beginnen? Als je je wat meer gaat verdiepen in de voeding die je binnenkrijgt, zul je tot de conclusie komen dat een groot deel daarvan bewerkt voedsel is. Denk hierbij aan toevoegingen van suiker, natrium, kleurstoffen en chemische middelen. Het hele idee van paleo is dat je alleen producten eet die natuurlijk zijn, zoals ze dit in de oertijd ook deden.

Wat mag je wel en wat niet?

De paleo levensstijl is gebaseerd op wat men in de oertijd at. Wat je dus allemaal beter kunt laten staan is alles dat niet rechtstreeks uit de natuur komt. Als je hier een samenvatting van maakt, komt dat neer op het volgende:
 • kant- en klaarmaaltijden
 • alles uit potjes, zakjes of pakjes
 • sauzen
 • junkfood
 • frisdrank
 • zuivel

Veel mensen schrikken hiervan, omdat ze voor hun gevoel 'bijna niks' meer mogen eten en geven het bij voorbaat al geen kans van slagen. Als je daarentegen gaat kijken naar de producten die je wel mag eten, is dit eigenlijk nog best veel. Ook zul je wat creatiever moeten worden in de keuken, in plaats van simpelweg naar een potje te grijpen. Het vergt dus wel enige tijd en uithoudingsvermogen, maar dit zou je ook kunnen zien als een uitdaging. De producten die je allemaal wel mag eten:

Hoe te beginnen?

Er werkt niks zo bevrijdend als je keukenkastjes stuk voor stuk uit pluizen en alles wat ongezond is weg te doen. Wil je het niet weggooien, geef het dan weg, maar laat het niet in je huis staan, want de kans op verleiding is in het begin dan te groot. Wat je niet hebt, eet je immers ook niet op. Als je zeker weet dat je alles weg hebt gedaan, dan kun je beginnen met je boodschappenlijstje. Waarschijnlijk is je koelkast nu behoorlijk leeg, evenals je kastjes, dus deze moeten nu weer aangevuld worden. Variatie is erg belangrijk in een gezonde levensstijl, dus zorg voor voldoende afwisseling in je maaltijden. Een aantal 'basis' dingen die altijd handig zijn om in huis te hebben:
 • vlees (biologisch)
 • kruiden (gedroogd of vers)
 • vis
 • eieren
 • gevarieerde groenten
 • fruit

Als je dit allemaal in huis hebt, heb je in ieder geval al genoeg in huis voor diverse maaltijden, zoals ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Het idee van paleo is dat je bij elke maaltijd het volgende binnenkrijgt: vezels, eiwitten en vetten.

Voorbeeld van een dagindeling

Ontbijt

Gebakken ei met groentes. Je kan ook één a twee keer in de week je ei bakken met spek, om zo te voorkomen dat het gaat vervelen. Op de verpakking van ontbijtspek kan je zien wat er allemaal aan toegevoegd is, kies dus voor een variant zonder toevoegingen of haal het vers bij de slager of een biologische winkel. Je kan hierbij ook variëren met verschillende soorten groentes en af toe bijvoorbeeld ook champignons toevoegen.

Tussendoor

Als tussendoortje kan je simpelweg een handje noten nemen, dit is gezond en vult erg goed. Ook kan je wat fruit of een fruitsalade nemen. Je kan kan ook een salade maken met tonijn of kip en diverse groentes en/of fruit.

Lunch

Roerbakken is erg populair bij de paleo leefstijl. Bijvoorbeeld stukjes kip met diverse groentes even in de wok met wat olie bakken en je hebt een maaltijd. Als je hier geen tijd voor hebt of je hebt de middelen niet om dit als lunch te bereiden dan kan je dit van tevoren al bereiden en dan nog even in de magnetron opwarmen of gewoon koud eten. De variaties zijn eindeloos, want kip kan je vervangen door stukjes rundvlees of zelfs vis en de groentes kan je helemaal zelf bepalen. Zie je dit niet zitten als lunch dan kan je altijd nog een gebakken of gekookt eitje nemen. Ben je wat meer thuis in de paleo levensstijl dan kan je ook nog zelfgebakken brood eten tijdens de lunch. Dit komt verder in het artikel nog aan bod.

Heb je tussendoor nog trek, neem dan gerust een tussendoortje zoals noten, fruit of groente. Ook een gekookt eitje kan je makkelijk tussendoor nemen. Als je lichaam aangeeft dat je moet eten, dan kan je hier best aan toegeven, omdat je nu iets gezonds zal nemen in plaats van een zak chips of een frikandel.

Avondeten

Ook met avondeten kan je roerbakken. Je kan ook simpelweg een stuk vlees bakken met flink wat groenten erbij. In het begin zal je misschien de aardappelen missen, maar dit is een kwestie van wennen. Neem ook af en toe een lekkere zalm uit de oven of een lekkere tonijnsalade.

Voor de creatievelingen

Hou je van koken en zie je het als een uitdaging om heerlijke paleo recepten te gaan bereiden? Als je de volgende spullen in huis haalt, kom je al een heel eind:

 • kokosmeel
 • amandelmeel
 • kokosmelk
 • bakpoeder

Hiermee kan je zelf brood bakken, je kan heerlijke toetjes bereiden en zelfs paleo pizza maken! Op internet zijn talloze recepten te vinden, als je zoekt naar 'paleo recepten'.

Volhouden

De eerste paar dagen zullen zwaar zijn, omdat je lichaam waarschijnlijk moet afkicken van suiker. Je kan het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er zit suiker in, zelfs in ketchup en brood! Dit proces kan moeizaam verlopen en vooral in de eerste week zal de verleiding groot zijn om naar iets te grijpen waar suiker in zit. Als je echter volhoudt, zul je zien dat die behoefte de tweede week al een stuk minder zal zijn. Het geeft ook ontzettend veel voldoening als je niet hebt toegegeven aan de verleiding, wat een stuk makkelijker gaat als je geen bewerkt voedsel in huis hebt. Als je de week door bent gekomen is de kans groot dat je al resultaten ziet en merkt. Als je overgewicht hebt, is de kans groot dat je na die week al minstens een kilo kwijt bent. Ook zal je huid er gezonder uitzien en je zult meer energie hebben. Ben je nog niet overtuigd? Probeer het dan gewoon een week en kijk vanaf daar verder.
© 2014 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Paleo dieet: eten wat men in de oertijd atPaleo dieet: eten wat men in de oertijd atHet modern dieet dat bekend staat als het Paleotische dieet (afgekort met paleo), staat ook wel bekend als het steentijd…
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Paleo, gezond eten op een natuurlijke wijzePaleo, gezond eten op een natuurlijke wijzeTegenwoordig wordt er veel gerommeld met ons eten. Bijna alles wat je bij de supermarkt koopt is bewerkt. Bewerkte produ…

Negen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnNegen dingen die gezond lijken, maar het niet zijnEen gezonde graanreep, een lekkere smoothie vol met fruit, of een verantwoord bakje nootjes... Goed bezig? Soms dénk je…
Melk, gezond of niet?In Nederland zijn veel van ons opgegroeid met slogans als "Melk, de witte motor" en "Melk is goed voor elk!". Melk werd…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 20-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.