De vegetariër van nu

De vegetariër van nu De vegetariër van nu is niet meer de man of vrouw die vele jaren geleden op geitenwollen sokken en sandalen moest lopen om geloofd te worden dat hij of zij vegetariër was. Inmiddels is vegetariër zijn gewoon geaccepteerd en kan je meestal aan uiterlijkheden niet zien dat iemand het is. Voor een aanzienlijke groep mensen is het een manier van leven geworden … en toch zijn er nog wat vooroordelen en onduidelijkheden.

Vegetariër of veganist

Eerst maar eens het verschil tussen de vegetariër en de veganist uitleggen, want dit is voor lang niet iedereen even duidelijk. De vegetariër is de man of vrouw die geen gedode dieren (vlees, vis, vogels en producten geproduceerd van onder meer gedode dieren) eet. Maar niet iedere vegetariër neemt dat laatste ook concreet mee in hetgeen hij of zij eet.

Veganisten zijn mensen die naast de eerdergenoemde zaken ook geen eieren, honing, zuivel, leer of wol tot zich nemen.

Ander eet/leefpatroon

Enerzijds door andere leefpatronen en anderzijds omdat men zich steeds bewuster wordt van de soms erbarmelijke omstandigheden waar veel dieren (die voor de mens bestemd zijn) in gehouden worden, maakt dat steeds meer mensen het dierlijke eten vaker laten staan. Misschien niet direct vegetariër worden, maar wel bewuster naar de dieren kijken en in plaats van zeven dagen per week een lapje vlees of visje nu zeker één of twee dagen zonder doen. Bovendien is men zich steeds bewuster van de eigen gezondheid.

Vitamines

Er zijn prima vervangers voor vlees en vis, want je moet natuurlijk wel je vitamines binnen krijgen. Je eiwitten en ijzer zijn belangrijk en als je niet weet welke producten je kunt eten of je twijfelt, neem dan een supplement of laat je bij de speciaalzaak (bijvoorbeeld de reformhuizen) goed voorlichten.

Ga bij de eiwitten van ca. 46 gram per dag uit wat je binnen moet krijgen. Kikkererwten, eieren en tofu of melk. Als vrouw moet je zo’n 18 milligram ijzer per dag binnen krijgen en ja uit vlees, vis of gevogelte neem je het sneller op dan uit de groenten broccoli, spinazie, linzen of bonen. Maar combineer het met een vitamine C product en het gaat een stuk gemakkelijker.

Slank als vegetariër?

Dat is eigenlijk ietwat overdreven. Het is wel zo dat als je regelmatig rood vlees eet je na verloop van tijd enkele kilo’s zwaarder wordt, ook als je qua calorieën niet meer eet dan iemand die geen of heel beperkt rood vlees eet. Maar het heeft ook een keerzijde en dat is het andere eetpatroon. De kans is groot dat je iets meer pasta gaat eten of brood en koolhydraten zetten aan (je vervangt de eiwitten die je normaal het volle gevoel geven. Wel is het zo dat dit zich na verloop van tijd stabiliseert.

Gezond oud worden

Bewust eten

Iedereen wil gezond oud worden maar garanties worden niet gegeven, nergens in het leven. Wel is het zo dat men zegt dat vegetariërs ouder worden. Wel tot zo’n zeven jaar. Alleen is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan en dus is de kans zeer wel aanwezig dat het ook te maken heeft met het bewuste leefpatroon en hoe men dus over voeding nadenkt.

Bij bewust eten hoort ook smaakvol eten en we zijn het stadium van flink wat kaas al gepasseerd. Eten kan je net zo goed smaakvol maken met kruiden, zeker lekkere verse kruiden zijn perfect om je gerecht op smaak te brengen.

Gezonde wereld

Daarnaast is het zo dat minder vlees eten de wereld een beetje “gezonder” maakt om in te leven. Want niets is zo heftig voor de natuur als consumptie vlees. Denk hierbij aan al het voedsel en water wat de runderen eten en wat er vervolgens weer uit de beesten komt. Dit staat niet in verhouding met wat er verbouwd moet worden voor meer groenten.

Tot slot

Niet alternatief, niet ongezond, gewoon een andere en veelal bewustere levensstijl. Eet de juiste producten en je krijgt de benodigde vitamines binnen. Je hoeft het niet te doen, maar het kan je om meerdere redenen ook een beter gevoel geven.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…
Vegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijnVegetariër worden of zijn: waarom kies je er voor en kan je hier gezond mee blijven leven? Er zijn verschillende vormen…
Wat is een pescotariër en een pescotarisch dieet?Wat is een pescotariër en een pescotarisch dieet?Pescotariërs zijn mensen die geen vlees, eieren en zuivel eten, maar wel vis. Er zijn veel redenen om pescotariër te wor…
Verschillende soorten vegetariërsVeel mensen denken aan vegetariërs als een homogene groep die gewoon geen vlees eet. Maar niets ligt verder van de waarh…

Vergeten groente: de boomspinazieDe boomspinazie (of Chenopodium Giganteum in het Latijn) is een grote eenjarige bladgroente. In goede omstandigheden kan…
Het Eetmaatje: een goed initiatief?Volgens de meest recente cijfers uit 2013 van de Rijksoverheid, verdwijnt 14% van de Nederlandse voedingsmiddelen in de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.