De vegetariër van nu
De vegetariër van nu is niet meer de man of vrouw die vele jaren geleden op geitenwollen sokken en sandalen moest lopen om geloofd te worden dat hij of zij vegetariër was. Inmiddels is vegetariër zijn gewoon geaccepteerd en kan je meestal aan uiterlijkheden niet zien dat iemand het is. Voor een aanzienlijke groep mensen is het een manier van leven geworden … en toch zijn er nog wat vooroordelen en onduidelijkheden.
Vegetariër of veganist
Eerst maar eens het verschil tussen de vegetariër en de veganist uitleggen, want dit is voor lang niet iedereen even duidelijk. De vegetariër is de man of vrouw die geen gedode dieren (vlees, vis, vogels en producten geproduceerd van onder meer gedode dieren) eet. Maar niet iedere vegetariër neemt dat laatste ook concreet mee in hetgeen hij of zij eet.
Veganisten zijn mensen die naast de eerdergenoemde zaken ook geen eieren, honing, zuivel, leer of wol tot zich nemen.
Ander eet/leefpatroon
Enerzijds door andere leefpatronen en anderzijds omdat men zich steeds bewuster wordt van de soms erbarmelijke omstandigheden waar veel dieren (die voor de mens bestemd zijn) in gehouden worden, maakt dat steeds meer mensen het dierlijke eten vaker laten staan. Misschien niet direct vegetariër worden, maar wel bewuster naar de dieren kijken en in plaats van zeven dagen per week een lapje vlees of visje nu zeker één of twee dagen zonder doen. Bovendien is men zich steeds bewuster van de eigen gezondheid.
Vitamines
Er zijn prima vervangers voor vlees en vis, want je moet natuurlijk wel je vitamines binnen krijgen. Je eiwitten en ijzer zijn belangrijk en als je niet weet welke producten je kunt eten of je twijfelt, neem dan een supplement of laat je bij de speciaalzaak (bijvoorbeeld de reformhuizen) goed voorlichten.
Ga bij de eiwitten van ca. 46 gram per dag uit wat je binnen moet krijgen. Kikkererwten, eieren en tofu of melk. Als vrouw moet je zo’n 18 milligram ijzer per dag binnen krijgen en ja uit vlees, vis of gevogelte neem je het sneller op dan uit de groenten broccoli, spinazie, linzen of bonen. Maar combineer het met een vitamine C product en het gaat een stuk gemakkelijker.
Slank als vegetariër?
Dat is eigenlijk ietwat overdreven. Het is wel zo dat als je regelmatig rood vlees eet je na verloop van tijd enkele kilo’s zwaarder wordt, ook als je qua calorieën niet meer eet dan iemand die geen of heel beperkt rood vlees eet. Maar het heeft ook een keerzijde en dat is het andere eetpatroon. De kans is groot dat je iets meer pasta gaat eten of brood en koolhydraten zetten aan (je vervangt de eiwitten die je normaal het volle gevoel geven. Wel is het zo dat dit zich na verloop van tijd stabiliseert.
Gezond oud worden
Bewust eten
Iedereen wil gezond oud worden maar garanties worden niet gegeven, nergens in het leven. Wel is het zo dat men zegt dat vegetariërs ouder worden. Wel tot zo’n zeven jaar. Alleen is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan en dus is de kans zeer wel aanwezig dat het ook te maken heeft met het bewuste leefpatroon en hoe men dus over voeding nadenkt.
Bij bewust eten hoort ook smaakvol eten en we zijn het stadium van flink wat kaas al gepasseerd. Eten kan je net zo goed smaakvol maken met kruiden, zeker lekkere verse kruiden zijn perfect om je gerecht op smaak te brengen.
Gezonde wereld
Daarnaast is het zo dat minder vlees eten de wereld een beetje “gezonder” maakt om in te leven. Want niets is zo heftig voor de natuur als consumptie vlees. Denk hierbij aan al het voedsel en water wat de runderen eten en wat er vervolgens weer uit de beesten komt. Dit staat niet in verhouding met wat er verbouwd moet worden voor meer groenten.
Tot slot
Niet alternatief, niet ongezond, gewoon een andere en veelal bewustere levensstijl. Eet de juiste producten en je krijgt de benodigde vitamines binnen. Je hoeft het niet te doen, maar het kan je om meerdere redenen ook een beter gevoel geven.