De gevaren van amandelmeel
Amandelmeel wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van dingen zoals broden, pannenkoeken, koekjes, muffins en cakejes. Vanwege het feit dat er steeds meer mensen zijn die gluten en tarwe willen vermijden, zijn de verkoopcijfers van amandelmeel de laatste jaren gestegen. Ook vinden veel mensen het ook nog is erg lekker vanwege zijn milde en romige smaak. Hoewel amandelmeel net zoals amandelen veel gezonde stoffen en vezels bevat, kleven er ook enkele ongezonde nadelen aan die je je misschien niet zo snel zult realiseren.Makkelijke manier om veel te veel amandelen binnen te krijgen
Wist je dat in twee sneetjes amandelmeel-brood al snel 40 hele amandelen verstopt zitten, en dat dit overeenkomt met ongeveer 260 calorieën? En wist je dat in een normale amandelmeel-pannenkoek al gauw 30 hele amandelen zitten, goed voor ongeveer 200 calorieën? Wanneer iemand gewoon hele amandelen zou eten, zou diegene er waarschijnlijk lang niet zoveel eten in een keer! Daarom is het belangrijk om deegwaren gemaakt met amandelmeel zeer spaarzaam te consumeren, omdat je anders al snel te veel amandelen binnenkrijgt met alle gevolgen van dien. Helaas is het vaak erg moeilijk om van die heerlijke amandelmeel recepten af te blijven én is het ook moeilijk in te schatten hoeveel je er precies van mag!Ernstige gevolgen van te veel amandelen en amandelmeel eten
Amandelen en dus amandelmeel zijn behoorlijk rijk aan meervoudige onverzadigde omega-6 vetzuren, waar de gemiddelde westerling sowieso al te veel van binnenkrijgt. Het COX eiwit (cyclo-oxygenase) in ons lichaam maakt uit deze omega-6 vetzuren stoffen die ontstekingen in ons lichaam bevorderen. Maar daarnaast zitten er in amandelen/amandelmeel ook antinutriënten zoals lectine en fytinezuur die zorgen dat we de noten maar moeilijk kunnen verteren. Ook staan amandelen en het meel bekend om hun hoge gehalte oxalaten (andere antinutriënten), die in combinatie met calcium een belasting voor de nieren vormen en nierstenen kunnen veroorzaken.Dit is allemaal niet zo’n probleem, zolang je de consumptie van amandelen/amandelmeel maar goed binnen de aanbevolen marges houdt (voor de gemiddelde persoon echt niet meer dan 20 per dag!), wat dus veel moeilijk gaat met amandelmeel lekkernijen.
Amandelmeel is gevoelig voor oxidatie
De meervoudige onverzadigde omega-6 vetzuren in amandelen zijn gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer deze vetzuren te lang hieraan blootgesteld worden, zullen ze oxideren ofwel bederven. Niet alleen gaat hierdoor de voedingswaarde van de vetten achteruit, ook zorgt het voor vrije radicalen.Gelukkig worden in hele amandelen de vetten beschermd vanwege het schilletje dat eromheen zit. Ook helpt het dat amandelen veel van het antioxidant vitamine E bevatten. Echter wordt voor het produceren van amandelmeel dit buitenste schilletje verwijderd én worden de amandelen vervolgens flink geplet, waar de kwetsbare vetten dus niet goed tegen kunnen!
Als iemand het vervolgens verwerkt in een lekkernij dat in de hete oven wordt gezet, dan zullen de vetten zeker oxideren (als dat niet al eerder gebeurd was natuurlijk).
Hier valt helaas niet zo veel aan te doen, maar het kan wel helpen om het meel in een goed gesloten verpakking op een donkere plek in de vriezer te bewaren. Als je het amandelmeel niet wilt invriezen, bewaar het dan in de koelkast en gebruik het binnen een week. Probeer het vervolgens in recepten te verwerken waar minimale hitte bij nodig is.