De gevaren van amandelmeel

Amandelmeel wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van dingen zoals broden, pannenkoeken, koekjes, muffins en cakejes. Vanwege het feit dat er steeds meer mensen zijn die gluten en tarwe willen vermijden, zijn de verkoopcijfers van amandelmeel de laatste jaren gestegen. Ook vinden veel mensen het ook nog is erg lekker vanwege zijn milde en romige smaak. Hoewel amandelmeel net zoals amandelen veel gezonde stoffen en vezels bevat, kleven er ook enkele ongezonde nadelen aan die je je misschien niet zo snel zult realiseren.

Makkelijke manier om veel te veel amandelen binnen te krijgen

Wist je dat in twee sneetjes amandelmeel-brood al snel 40 hele amandelen verstopt zitten, en dat dit overeenkomt met ongeveer 260 calorieën? En wist je dat in een normale amandelmeel-pannenkoek al gauw 30 hele amandelen zitten, goed voor ongeveer 200 calorieën? Wanneer iemand gewoon hele amandelen zou eten, zou diegene er waarschijnlijk lang niet zoveel eten in een keer! Daarom is het belangrijk om deegwaren gemaakt met amandelmeel zeer spaarzaam te consumeren, omdat je anders al snel te veel amandelen binnenkrijgt met alle gevolgen van dien. Helaas is het vaak erg moeilijk om van die heerlijke amandelmeel recepten af te blijven én is het ook moeilijk in te schatten hoeveel je er precies van mag!

Ernstige gevolgen van te veel amandelen en amandelmeel eten

Amandelen en dus amandelmeel zijn behoorlijk rijk aan meervoudige onverzadigde omega-6 vetzuren, waar de gemiddelde westerling sowieso al te veel van binnenkrijgt. Het COX eiwit (cyclo-oxygenase) in ons lichaam maakt uit deze omega-6 vetzuren stoffen die ontstekingen in ons lichaam bevorderen. Maar daarnaast zitten er in amandelen/amandelmeel ook antinutriënten zoals lectine en fytinezuur die zorgen dat we de noten maar moeilijk kunnen verteren. Ook staan amandelen en het meel bekend om hun hoge gehalte oxalaten (andere antinutriënten), die in combinatie met calcium een belasting voor de nieren vormen en nierstenen kunnen veroorzaken.

Dit is allemaal niet zo’n probleem, zolang je de consumptie van amandelen/amandelmeel maar goed binnen de aanbevolen marges houdt (voor de gemiddelde persoon echt niet meer dan 20 per dag!), wat dus veel moeilijk gaat met amandelmeel lekkernijen.

Amandelmeel is gevoelig voor oxidatie

De meervoudige onverzadigde omega-6 vetzuren in amandelen zijn gevoelig voor hitte, licht en zuurstof. Wanneer deze vetzuren te lang hieraan blootgesteld worden, zullen ze oxideren ofwel bederven. Niet alleen gaat hierdoor de voedingswaarde van de vetten achteruit, ook zorgt het voor vrije radicalen.
Gelukkig worden in hele amandelen de vetten beschermd vanwege het schilletje dat eromheen zit. Ook helpt het dat amandelen veel van het antioxidant vitamine E bevatten. Echter wordt voor het produceren van amandelmeel dit buitenste schilletje verwijderd én worden de amandelen vervolgens flink geplet, waar de kwetsbare vetten dus niet goed tegen kunnen!
Als iemand het vervolgens verwerkt in een lekkernij dat in de hete oven wordt gezet, dan zullen de vetten zeker oxideren (als dat niet al eerder gebeurd was natuurlijk).

Hier valt helaas niet zo veel aan te doen, maar het kan wel helpen om het meel in een goed gesloten verpakking op een donkere plek in de vriezer te bewaren. Als je het amandelmeel niet wilt invriezen, bewaar het dan in de koelkast en gebruik het binnen een week. Probeer het vervolgens in recepten te verwerken waar minimale hitte bij nodig is.

Let op: amandelmeel bevat nog steeds antinutriënten

Veel mensen denken onterecht dat als het schilletje verwijderd is zoals bij amandelmeel gebeurd, ook alle antinutriënten weg zijn, omdat deze zich alleen in het schilletje zouden bevinden. Dit is helaas te simpel gedacht: hoewel de meerderheid antinutriënten zich in het schilletje bevinden, zit in de overgebleven amandelen in het amandelmeel ook nog voldoende om eerder genoemde problemen te kunnen veroorzaken. Indien je hele amandelen hebt, kun je ze ook beter een nachtje te laten weken alvorens consumptie, zodat je de antinutriënten een beetje meer weg kan spoelen.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
Gezonde vetzuren - Omega 3 & 6 - Goede vettenGoede vetten of gezonde vetzuren, welke zijn dit? Omega 3 & 6. Vis uit koud water bevat de meeste Omega-3 vetzuren. Desk…
Huid: antioxidanten, omega, fruitzuren, retinol en collageenHuid: antioxidanten, omega, fruitzuren, retinol en collageenAntioxidanten, fruitzuren, retinol, omega vetzuren. Het kan allemaal in je gezichtscrème zitten of in andere crèmes en l…
Cacao en alkaloïdenCacao en alkaloïdenCacao en chocolade worden niet direct om hun grote gezondheidswaarde gewaardeerd, toch bevat de vrucht van de cacaoboom…
Bronnen en referenties
  • http://empoweredsustenance.com/avoid-almond-flour/
  • http://www.leftistreview.com/2012/06/21/are-almonds-dangerous-to-your-health/evanlevine/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Almond_meal
Kraio (46 artikelen)
Laatste update: 31-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.