Vitamine D: de oplossing tegen tandbederf

Vitamine D: de oplossing tegen tandbederf De gezondheidsvoordelen van vitamine D worden de laatste jaren meer en meer bekend. Het positieve effect van vitamine d op de antibacteriële werking, de calciumopname en het afweersysteem hebben tot gevolg dat een voldoende inname van vitamine d kan bijdrage aan een goede mondhygiëne. Dit heeft als voordeel dat vitamine d tandbederf kan voorkomen.

Tandbederf

Vijfennegentig procent van de bevolking heeft wel eens last van tandbederf, hierdoor is het de meest voorkomende infectieziekte van de wereld. Tandbederf ontstaat doordat zuren in de mond de mineralen uit de tanden oplossen. De zuren zijn meestal afkomstig van bacteriën die suikers omzetten in zuur. De zuren tasten eerst het calciumhydroxyapatiet aan uit het tandglazuur. De tanden zijn in staat zichzelf weer te repareren, maar als de zuuraanvallen blijven komen zal dit niet meer gaan. Als de zuren ook de tanden zelf gaan aantasten, ontstaat tandbederf, ook wel cariës genoemd. Dit proces zal sneller gaan als de afweer van de patiënt niet optimaal is.

Vitamine D en tandbederf

Uit onderzoek is gebleken dat tandbederf bij kinderen toeneemt, terwijl de vitamine D opname bij kinderen juist afneemt. Extra vitamine D kan de kans op tandbederf bij kinderen met 50% verminderen. Ook is gebleken dat zwangere vrouwen die voldoende vitamine D in hun bloed hadden, kinderen kregen die een gezond gebit ontwikkelde. Daarnaast zijn uit wetenschappelijke studies resultaten gekomen dat de hoeveelheid UV straling in een gebied direct verband houd met de mate van tandbederf van de bevolking. Dit is opvallend, omdat de UV straling verantwoordelijk is voor zo'n 90% van de vitamine D aanmaak door ons lichaam. Uit proeven aan het begin van de vorige eeuw is gebleken dat niet de bacteriën, maar een vitamine tekort tot tandbederf bij cavia's leidt . Het mag dus duidelijk zijn dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij een gezond gebit.

Werking van vitamine D

Uit studies is gebleken dat vitamine D op verschillende manieren tandbederf kan voorkomen.

antibacteriële peptiden

Bij een voldoende hoge inname van vitamine D zal het lichaam antibacteriële peptiden vormen, waaronder cathelicidinen en defensinen. De kleine antimicrobiële peptiden hebben een positieve lading en waterafstotende neiging. Hierdoor kunnen ze binden aan positief geladen en waterafstotende celmembranen van de meeste bacteriën. Defensinen en cathelicidinen zijn dus eiwitten met een bacteriedodende eigenschap. Hierdoor zorgen deze peptiden ervoor dat tandbederf minder kans krijgt.

Calcium

De verhoudingen van calcium en fosfor wordt in ons lichaam door vitamine D gereguleerd. Calcium kan beter uit de voeding worden opgenomen als er voldoende vitamine D aanwezig is. Calcium is een van de belangrijkste bouwstenen van tanden. Calcium is dus essentieel om tandbederf tegen te gaan.

Verbeterde afweer

De gezondheid van het gebit zijn mede afhankelijk van de conditie van ons lichaam. Bacteriën hebben meer kans om tanden en tandglazuur te beschadigen als het afweersysteem niet optimaal is. Bij de activatie van het afweersysteem speelt juist vitamine D een heel belangrijke rol. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat de belangrijkste cellen van ons afweersysteem, de T-cellen, ernstige infecties in ons lichaam kunnen bestrijden. Bij een vitamine D tekort blijven de T-cellen inactief en zijn ze niet in staat het gebit te beschermen.

Belangrijke bronnen van vitamine D

Vitamine D wordt voor 90% uit zonlicht gehaald. Voor voldoende aanmaak van vitamine D is het noodzaak om genoeg buiten te komen. Aan te raden is om elke dag minimaal 20 minuten in de buitenlucht te zijn. Ook is het voor de aanmaak van vitamine D beter om pas na 10 a 15 minuten zonnen, je in te smeren met een zonnebrand crème met UV filter.
Naast voldoende zonlicht kun je je vitamine D gehalte aanvullen met voeding. Belangrijke bronnen van vitamine D zijn vette vis, boter of margarine met toegevoegd vitamine D en eieren. Indien het niet lukt om op deze manier het vitamine D gehalte te verhogen is het ook mogelijk om voedingssupplementen met vitamine D, visolie of levertraan te nemen.
© 2014 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedingsbronnen rijk aan vitamine DVitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen. Calcium is een mineraal dat essentieel is voor de botvorming. Als het…
Superfoods tegen tandbederfSuperfoods tegen tandbederfDat goed poetsen en weinig snoepen goed is voor de tanden weet zo'n beetje iedereen nu wel. Maar door het eten van bepaa…
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.
Vitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D: belangrijk voor calciumopname en de bottenVitamine D is een vitamine die een belangrijke rol speelt bij onder andere de calciumstofwisseling en botvorming. Vitami…

Voeding bij slaapproblemenVoeding bij slaapproblemenSlaap is enorm belangrijk voor een goede gezondheid. Helaas hebben velen veel moeite om in slaap te vallen. Wat vaak voo…
De geneeskracht van venkelzaadDe geneeskracht van venkelzaadVenkelzaad zit in sommige brood- en kaassoorten. Etherische olie op basis van venkelzaad komt voor in vele farmaceutisch…
Bronnen en referenties
  • http://www.vitamor.com/vitamineD/index.htm?/vitamineD/waarom.htm&Introductie, bezocht op 8-10-2014
  • http://www.vitamine-info.nl/nieuwsartikel/article/de-zes-weerstandsvitamines-zo-werken-ze-206/#.VDV2mWccRYc, bezocht op 8-10-2014
  • http://www.praktijk-advance.nl/blog/infectieziekten/vitamine-d-onmisbaar-voor-de-activatie-van-het-immuunsysteem, bezocht op 8-10-2014
  • http://www.gezondheidsnet.nl/veilig-zonnen/zonnen-voorkomt-tandbederf, bezocht op 8-10-2014
  • http://www.voedingisgezondheid.nl/Tanden_genees_tandbederf.html, bezocht op 8-10-2014
  • http://superfoodleven.nl/vermijd-het-risico-op-tandbederf-met-superfoods/, bezocht op 8-10-2014
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.