Uitgebalanceerd voedingspatroon

Uitgebalanceerd voedingspatroon Wat verstaan we eigenlijk onder een “uitgebalanceerd voedingspatroon”? Normaal gesproken moet het de verschillende voedingsstoffen uit de schijf van vijf bevatten, maar ook die lijkt al weer een beetje achterhaalt. Immers, iedere maaltijd de bekende koolhydraten is allang achterhaald, want er zit in veel meer producten koolhydraten (die we uiteraard wel voor ons lichaam nodig hebben als bouwstof). Hoe kunnen we het op een eenvoudige wijze vormgeven.

Eten en bewegen

De hele dag met je eten bezig zijn is niet goed en toch zie je dat bij menigeen die bewust met het voedingspatroon bezig is. Op zich ook wel logisch, want we worden bedolven onder goedbedoelde adviezen, maar ook commerciële mensen die met poeders, pillen en weinig hoeven te bewegen, je aandacht willen trekken.
Gezond verstand maakt duidelijk dat je altijd moet bewegen, is het niet om af te vallen dan toch minimaal omdat het lichaam gewoon beweging nodig heeft. Op dagbasis voldoende bewegen is een must om alles soepel te houden (of te krijgen) en als je ook nog af wilt vallen is het goed meer te bewegen (dan je aan nieuwe voedingsstoffen binnen krijgt). Verder heeft je lichaam daglicht nodig en wat beter dan lekker buiten te lopen, rennen of fietsen.

Maar hoe ziet je voedingspatroon er dan uit? Eigenlijk begint het met het gezonde verstand. Pillen en poeders kunnen wel even iets voor je doen, maar het verandert je leefpatroon niet. Als je op een gezonde en dus uitgebalanceerde manier eet, neemt dat niet weg dat je nog wel eens uit de band kunt springen, maar overall eet je gezond.
Dat gezonde zit hem in de variatie van hetgeen je binnen krijgt en daar moeten alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, dagelijks in terugkomen.

Vetten, eiwitten en koolhydraten

Vetten, bij voorkeur onverzadigde vetten, zijn belangrijk. Vetten die je haalt uit verschillende producten, maar eet bijvoorbeeld ook één of twee keer vette vis per week. Een niet te vet vlees, maar voor de smaak is meestal een randje vet mee bakken wel lekker. Ook hiervoor geldt dat je je gezonde verstand moet gebruiken.

Vet is natuurlijk ook terug te vinden in wat je op je boterham doet of dit nu kaas, vleeswaren of pindakaas is. Bedenk vervolgens of je wel twee maaltijden met een boterham moet nemen. Je kunt ook een maaltijd vervangen door kwark (of yoghurt) met vers fruit. Heb je meteen je dagelijkse dosis fruit en prima eiwitten.
De avondmaaltijd kan je beginnen met bijvoorbeeld een vers gemaakt kippensoepje, zonder vermicelli uiteraard. Doe er alleen wat groenten in om het iets meer body te geven. Laat de avondmaaltijd uit veel groenten en vlees, vis of kip bestaan … of maak er een vegetarische variant op. Veel mensen die de koolhydraten - in de vorm van aardappelen, rijst of pasta - tijdens de avondmaaltijd weglaten, maken de fout dat ze niet meer groenten nemen. Dit is echter wel de bedoeling, want anders loop je de kans tijdens de latere avond weer honger te krijgen en als je dan gaat snacken is het hek van de dam.
Neem dus niet de dagelijkse twee ons die geadviseerd wordt, maar neem rustig het dubbele.

Drinken

Bij de avondmaaltijd mag best een glaasje wijn, maar beperk het ook tot dat ene glaasje en drink er sowieso een glas water bij. Water is altijd goed, dus zorg dat je ook die 1,5 tot 2 liter vocht dagelijks binnen krijgt. Je mag daar je kopje thee of koffie wel bij optellen.

Tussendoor nog wat eten?

Snack

Als je tijdens de avonduren toch nog iets wilt snacken, grijp dan niet naar de chips, maar neem een handje verse noten, pak wat cherrytomaatjes, wat blokjes kaas of wat olijven.

Tussen de maaltijden

Als je honger hebt tussen de maaltijden is het goed iets te nemen. Niet die bekende repen die je snel wat energie geven, maar wat kort daarna weer hetzelfde probleem geven. Neem een stuk fruit, een hard gekookt ei of een bakje aangemaakte salade.

Tot slot

Per saldo mag je best veel eten, maar zorg dat het niet de vette hap is die je zoveel extra en vaak ongebruikte calorieën geven. Beperk de bekende koolhydraten als brood, pasta, rijst of aardappelen tot één maaltijd per dag, dan krijg je voldoende binnen. Zorg dat alle maaltijden gevarieerd zijn, want dat is bovendien ook nog eens smakelijker. Gebruik je gezonde verstand, wissel af en eet vooral smakelijk. Toch een keer een vette hap … let dan op de rest wat die je dag of de dag er na nog eet. Smakelijk eten!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leefstijl en voedingLeefstijl en voedingDe meeste mensen weten dat het niet ver van elkaar licht en toch wordt met enige regelmaat de kop in het zand gestoken a…
Senioren: gezond eten en voedingWanneer u een dagje ouder wordt is goede voeding zeer belangrijk om gezond te blijven. Het is zeer voornaam om een evenw…
Afvallen: Wat doe ik verkeerd?Afvallen: Wat doe ik verkeerd?Afvallen is niet makkelijk. Laten we dat voorop stellen. Heel veel mensen hebben hetzelfde probleem; we worden dikker. O…
Tijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkTijdens nachtdienst is gezonde voeding extra belangrijkIn menige bedrijfstak wordt volcontinu gewerkt volgens een ploegendienstsysteem. Niet alleen in industrie, beroepsvervoe…

Drie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenDrie keukenkruiden met ongezonde bijwerkingenWe houden allemaal van eten dat lekker smaakt en gebruiken daarom graag allerlei specerijen en kruiden in de keuken. Hel…
Minder suiker etenMinder suiker etenWe doen het bijna allemaal: te veel suiker eten. De meeste mensen krijgen dagelijks een gigantische hoeveelheid aan suik…
Bronnen en referenties
  • P. Vissers - diëtist
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.