Leefstijl en voeding

Leefstijl en voeding De meeste mensen weten dat het niet ver van elkaar licht en toch wordt met enige regelmaat de kop in het zand gestoken als het gaat om gezonde voeding. Dan heb ik het nog niet eens over afvallen, maar gewoon gezonde voeding tot je nemen.

Je lichaam

Je lichaam leeft beter op gezonde voeding en natuurlijk zijn er uitzonderingen die met een pakje sigaretten per dag, liters alcohol en nauwelijks beweging ook oud worden. Echter, dit zijn meestal de uitvluchten om niet aan de gezonde voeding te hoeven beginnen. Of wat te denken van “als je gaat dan ga je en dus hoef ik er niets aan te doen”.

Zwakkelingen worden ze ook wel genoemd. Immers als je niet aan de gezonde voeding wil en je lichaam het beste gunt, is het wel zo eerlijk dit gewoon te zeggen. Je te realiseren dat je zeer waarschijnlijk korter leeft en daar vrede mee hebt. Ook goed, maar wel zo volwassen hier eerlijk over te zijn.

Mindset

Kies je er voor wel goed voor je lichaam te willen zorgen, dan is de combinatie van gezonde voeding en voldoende bewegen een must. Maar wil je niet in diëten belanden, om dit vervolgens tot in lengte van dagen te moeten volhouden, is het belangrijk een mindset te laten plaatsvinden. Een dieet levert je bij wat teveel aan lichaamsgewicht wel wat verlies van gewicht op, maar als je daarna in je oude leefpatroon terugkeert, zit het er net zo snel weer aan … en mogelijk meer.

Als je jezelf in kunt laten zien dat gezonde voeding beter voor je lichaam is en je er – indien gewenst – ook nog vanaf kunt vallen, dan levert dit uiteindelijk meer op. Je gaat bewust om met datgene wat je tot je neemt. Als je in die mindset ook nog jezelf leert goed naar je lichaam te luisteren, dan heb je ook meteen bereikt dat als je lichaam aangeeft dat je voldoende gegeten hebt, je moet stoppen. Dat is een natuurlijk gevolg, maar door de westerse maatschappij is dit natuurlijke beeld bij veel mensen verstoord. We blijven eten en nemen meer calorieën tot ons dat we verbruiken, zie daar de extra kilo’s. Ook dat is een heel natuurlijk proces.

Was het in het verre verleden nog zo dat we ook tijden op “rantsoen” stonden en we de “buffer” aan lichaamsgewicht konden gebruiken om deze op te souperen, inmiddels is de westerse maatschappij van dien aard dat dat niet meer speelt en blijven de extra kilo’s ook extra kilo’s. Zie daar de almaar groeiende groep zwaarlijvige.

Uitgebalanceerd

Je leven volhouden dat je ieder grammetje eten ook op een weegschaaltje moet leggen, is voor de meeste mensen niet vol te houden … en terecht. Obsessief gedrag gaan vertonen is nooit goed, maar als je wat intensiever met voeding omgaat, weet je enig moment wat wel en wat niet. Hoeveel je ongeveer tot je mag nemen en als je eens een keer net iets over de schreef gaat, je ook weet hoe je dit moet compenseren. Het wordt een tweede natuur als je je er in het begin stadium in verdiept.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is natuurlijk altijd beter, maar iedereen weet dat aardappelen, vlees of vis en veel groenten voorzien van een flinke lepel vette jus niet gezond is. Dat laatste maakt het ongezond, helaas. Daar staat tegenover dat jus in de juiste hoeveelheden en met de juiste producten aangemaakt, geen enkel probleem is.

Een patatje is niet erg, maar eet niet iedere weet vette patat en al helemaal niet met een flinke lepel mayonaise. Bewust met je voeding bezig zijn is dus belangrijk. En wil je dat patatje toch, zet er dan bijvoorbeeld in de avonduren een fikse wandeling van minimaal een uur tegenover. Compenseren en balanceren!

Koolhydraten

Voor de gemiddeld bewegende man of vrouw krijgen we erg veel koolhydraten binnen en mogelijk meer dan we gebruiken. Pas de hoeveelheid koolhydraten aan en sla in een van de 3 hoofdmaaltijden eens de koolhydraten over. Ook dit is een proces waarin je bewust naar je voeding kijkt en bijvoorbeeld de aardappelen bij het vlees en de groenten af en toe eens overslaat of de lunch boterhammen vervangt door enkele hardgekookte eitjes op een frisse salade met tomaat, komkommer en ui. Natuurlijk is bijvoorbeeld een vers gemaakte kippensoep is ook prima … maar geen vermicelli dus.

Tot slot

Je moet alles kunnen eten, maar met mate en in het totaalplaatje moet je niet meer binnen krijgen dan je verbruikt. Een simpele rekensom dus eigenlijk. Als je bewust met je voeding bezig bent, heb je al een eerste – erg belangrijke – stap gezet. Maak het je tweede natuur en je bent veel beter voor je lichaam bezig, wat het eten en drinken absoluut niet minder lekker maakt.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezonde voeding in een aantal stappenVoedsel heeft verschillende functies in ons lichaam. Ze zijn noodzakelijk voor de groei, de ontwikkeling van het lichaam…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Leefstijl en voedingsgewoonten van de IslamLeefstijl en voedingsgewoonten van de IslamIeder geloof brengt een bepaalde leefstijl en voedingsgewoonten met zich mee. De leefstijl en voedingsgewoonten die bij…
Overgewicht bij kinderen: in de genen of toch niet?Overgewicht bij kinderen: in de genen of toch niet?Overgewicht bij kinderen kan inderdaad in de genen zitten. Toch wordt deze uitspraak vaak als een excuus gebruikt om nie…

Roomse kervel, heidense plantRoomse kervel, heidense plantPlanten en zeker kruiden zijn ooit heidens geweest en als des duivels beschouwd en ze zijn net zoals heidense mensen gek…
Met vitamines B minder longkankerOnderzoek door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft uitgewezen dat mensen met veel vitamine B6 in het bloed mogelijk…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.