Hoe gezond zijn cashewnoten?
De cashewnoot, wie kent hem niet. De op een nier lijkende noot brengt aardig wat goede eigenschappen met zich mee, daarnaast is het uiteraard een heerlijk hapje voor tijdens de borrel of de film. Maar hoe gezond zijn cashewnoten eigenlijk? En waar komen ze vandaan? Als laatste, hoe bewaar je cashewnoten?
De oorsprong van cashewnoten
De cashewnoot komt oorspronkelijk uit de kustgebieden van noordoost Brazilië. De eerste opgeschreven rapporten kwamen van de Fransen, de Portugezen en de Nederlanders. Het is verondersteld dat de eerste cashewnotenboom tussen 1560 en 1565 aankwam in Goa, een belangrijke Portugese nederzetting in India. In diezelfde eeuw introduceerden de Portugezen de cashewnotenboom in meerdere tropische landen.
In de jaren twintig van de vorige eeuw begon de wereldhandel van de cashewnoten. Vanuit India was er een bedrijf opgezet dat naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en andere Europese landen exporteerde.
Op dit moment is de Verenigde Staten de grootste importeur van cashewnoten, namelijk met 50%. Op de tweede plaats staat Nederland met 12%, dit is ongeveer 24.000 kg per jaar. Op nummer drie staat het Verenigd Koninkrijk met 5%. Hierna komen Duitsland, Australië en Canada met allen 4%.
Gezonde en lekkere noot
De cashewnoot bevat veel voedingsstoffen (zie hieronder). Een handjevol cashewnoten per dag past daarom goed in een gezond dieet en is dus het perfecte lekkernij voor bij de borrel.
Cashewnoten zijn rauw, geroosterd en gebrand verkrijgbaar. Hierbij heb je ook nog de keuze in gezouten of ongezouten. Hiervan is de ongezouten rauwe cashewnoot het gezondst.
Verschil tussen de soorten cashewnoten
Rauwe cashewnoten
In de schil rondom de cashewnoot zit een giftige stof genaamd cardol. Deze is er bij de rauwe cashewnoot uiteraard uitgehaald, maar verder zijn deze cashewnoten niet bewerkt en beschikken ze daardoor over iets meer voedingsstoffen dan de geroosterde variant.
Geroosterde cashewnoten
Geroosterde cashewnoten worden met droge lucht geroosterd, waardoor ze een bruine kleur krijgen. Door het roosteren hebben ze wel mindere voedingsstoffen dan de rauwe variant.
Gebrande cashewnoten
Gebrande cashewnoten zijn gefrituurd in olie, waardoor ze een sterkere smaak krijgen. De cashewnoten worden op hoge temperatuur gebrand waardoor ze iets minder vitaminen en mineralen bevatten dan de ongebrande variant en meer vet omdat het in olie gefrituurd wordt.
Wat zit er in?
100 gram cashewnoten betreft 591 kcal.
- 46,5 g vet
- Waarvan 9,5 verzadigd
- Waarvan 28 g enkelvoudig onverzadigd
- Waarvan7,5 g meervoudig onverzadigd
- 18,5 g eiwit
- 7,5 g vezels
- 31 mg calcium
- 2,8 mg ijzer
- 550 mg kalium
- 140 mg magnesium
- 3,7 mg zink
- 14 mg natrium
Cashewnoten zorgen voor een gezonde groei, opbouw en structuur van de botten. Doordat cashewnoten
Proanthocyanidinen bevatten (dit valt onder de flavanolen) zorgen ze ervoor dat tumoren afsterven en de verdeling van kankercellen verhelpt. Daarnaast zorgt het kalium in cashewnoten ervoor dat het haar zijn glans en sterkte behoudt.
Cashewnoten werken verzadigend
Cashewnoten bevatten veel eiwit en vet, hierdoor zijn ze meer vullend en zorgen ze ervoor dat je eetbuien beter kan bestrijden. Je eet er dan niet teveel van en je hebt toch een verzadigd gevoel. Hierdoor is de kans kleiner dat je voedsel met veel koolhydraten gaat consumeren, omdat je toch al gevuld bent. In de lange termijn kan dit er dus voor zorgen dat je inname van de hoeveelheid slechte calorieën daalt.
Hoe moet je cashewnoten bewaren?
Cashewnoten kan je het beste in een afgesloten bakje, plastic zakje of glazen pot bewaren. Het is belangrijk dat er geen lucht bij komt. Als er wel lucht bij komt kan de smaak namelijk minder worden en kan er schimmel ontstaan. Een andere reden dat ze afgesloten moeten zijn is dat ze dan niet de smaak van ander voedsel absorberen. Op kamertemperatuur kunnen cashewnoten ongeveer een maand mee, maar als je ze in de koelkast bewaard gaan ze wel een halfjaar mee. Invriezen zelfs een heel jaar.
Waar worden cashewnoten voor gebruikt?
Cashewnoten zijn natuurlijk lekker om gewoon zo op te eten, maar ze kunnen ook voor veel recepten gebruikt worden. Te denken aan het Thaise Kip Siam (mix van kip en cashewnoten), dat je bij je plaatselijke supermarkt kan kopen. Wat ook van cashewnoten wordt gemaakt is cashewnotenpasta, dit kan worden gezien als een lekker alternatief voor pindakaas.
Cashewnoten kunnen ook gebruikt worden in verschillende soorten salades. Bovendien kan je cashewnoten aan de bovenkant van een taart toevoegen als versierstuk. Maar je kan ze natuurlijk ook gebruiken om een zogenaamde cashewnotentaart te maken.
Lees verder