InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Wat is gezond eten tegen veroudering?

Wat is gezond eten tegen veroudering?

Gezond eten met voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels ligt aan de basis van een gezond leven vol energie en vitaliteit. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding staat hierbij centraal. Dat zorgt voor alle onmisbare voedingsstoffen om normaal te functioneren. De behoeften aan gezonde voedingsstoffen verandert naarmate we ouder worden. Volgens tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben we vooral vanaf een leeftijd van veertig jaar nood aan gezonde voeding. Vanaf die leeftijd worden we immers meer en meer geconfronteerd met allerlei ontstekingen en chronische aandoeningen. Maat wat is gezond eten voor veertigplussers?

Andere behoeften

We mag je nog zo jong voelen, naarmate je ouder wordt veranderen je lichamelijke als je geestelijke mogelijkheden. J hebt dan behoeften aan andere gezonde voedingsstoffen dan wanneer je pakweg twintig was . Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat onze behoeften veranderen vanaf de leeftijd van veertig jaar. Om overgewicht en andere leeftijdsgebonden aandoeningen te voorkomen, moeten we meer en meer letten op wat we eten en hoeveel we eten.

Basisvoedsel

Vitaminen, mineralen, antioxidanten, voedingsvezels en vooral voeding van plantaardige oorsprong vormen de basis van een gezond leven. Een gezonde, en evenwichtige volstaat aanvankelijk om ons al deze gezonde voedingsstoffen te verschaffen. Onze moderne voeding is echter veel te eenzijdig, en vooral arm aan vitaminen en mineralen. Op jonge leeftijd ondervinden we daar weinig of geen hinder van. De gevolgen van een ongezonde voeding laten zich meestal gelden vanaf een leeftijd van veertig jaar. Een aangepaste voeding moet leeftijdsgebonden aandoening voorkomen, en je natuurlijk verouderingsproces zoveel mogelijk vertragen. Naarmate je ouder wordt stijgt vooral je behoeften aan vitamine B en C. Zij zorgen in de eerste plaats voor extra natuurlijke weerstand. Zo ben je maximaal beschermt tegen de vrije radicalen, die je ziek maken en je verouderingsproces versnellen.

Voeding rijk aan vitamine B

Vette vis (zalm, paling, makreel, forel, sardienen, haring en ansjovis), melk en zuivelproducten (kaas, yoghurt en kwark), alle soja en sojaproducten, schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters, garnalen), ontbijtgranen, zaden, noten en pitten, mager en rood vlees

Voeding rijk aan vitamine C

Vitamine C vind je vooral in groene bladgroenten (spinazie, andijvie, broccoli, rucola, in groene kool, bloemkool en in savooikool), en waterkers), in fruit (citrusfruit, kiwi 's, in allerlei bessen, frambozen en in aardbeien) en in aardappelen.

Verlies aan spiermassa

Vanaf je veertigste verlies heel wat spiermassa. Je spieren worden sterker tot je dertigste. Daarna verliezen je spieren aan kracht en stevigheid. Dat is ook het geval met je botten. Tegelijk met onze spieren, worden deze minder stevig. Osteoporose manifesteert zich vooral vanaf veertig jaar. Botontkalking maakt onze botten zwakker, brozer en dus breekbaarder. Osteoporose doet zich laat zich vooral gevoelen aan onze heupen, rug en polsen.

Voeding voor sterke botten

Groene bladgroenten ((spinazie, andijvie, broccoli, rucola, in groene kool, bloemkool en in savooikool), in soja en sojaproducten (tofu), peulvruchten (erwten, bonen, linzen, groentekiemen en kikkererwten), in noten (amandelen, walnoten, hazelnoten, pecanoten en cashewnoten), in zaden en in gedroogde vijgen.

Zout en cafeïne (koffie, frisdranken en thee) en roken kun je beter vermijden.

De gevolgen van zwakkere spieren

Mindere stevige en zwakkere spieren hebben uiteraard ook gevolgen voor je lichamelijke gezondheid en voor je algemene lichaamsconditie. Een kleine spiermassa en minder stevige spieren zorgen voor een verminderde weerbaarheid, en voor het ontstaan van allerlei ontstekingsziekten waaronder gewrichtsklachten, reuma, artrose en artritis. Minder spiermassa doet ook je vermogen om je lichaamstemperatuur te handhaven aanzienlijk dalen. Daarnaast daalt ook je insulinegevoeligheid, waardoor je risico op hoge bloeddruk en diabetes sterk stijgt.

Voeding voor extra spiermassa

Vette vissoorten, zuivel (kaas, yoghurt, kwark en eieren), vlees (rund- , varken- en lamsvlees), noten (amandelen, cashewnoten, walnoten en pecannoten), groenten (erwten en alle soorten bonen), havermout, champignons, zeewier, kelp, algen, granen (boekweit, quinoa en teff).

Gezonde darmflora

Een gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid. Het zorgt tevens voor voldoende energie en vitaliteit.

Voeding voor een gezonde darmflora

Rauwe groenten, fruit, gefermenteerde voeding (melkwei, zuurkool, yoghurt, kwark en karnemelk), kruiden en specerijen, en volkorenproducten.

Geraffineerde suiker, pasta, deegwaren en rijst kan beter vermeden worden.

Andere voeding om je verouderingsproces te vertragen

Tomaten en citrusfruit.

Lees verder

© 2015 - 2019 Frantan, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Veroudering vertragen: sterker, strakker en slankerVeroudering vertragen: sterker, strakker en slankerBreng je lichaam in topconditie en vertraag daarmee het verouderingsproces! Door jezelf in topconditie te brengen, zijn…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Rimpels voorkomen met het juiste etenRimpels voorkomen met het juiste etenEr zijn maar weinig mensen die echt blij zijn met de rimpels die ze krijgen. Er wordt dan ook heel wat afgesmeerd om maa…
Boordevol vitamine E en C: paprikaBoordevol vitamine E en C: paprikaHij zit boordevol vitamine E en C, de paprika! De hoeveelheid vitamine C per 100 gram in een paprika is 150 mg. Een papr…
Bronnen en referenties
  • http://consumer.healthday.com/senior-citizen-information-31/misc-aging-news-10/healthy-habits-may-slow-stress-related-signs-of-aging-study-finds-690193.html

Reageer op het artikel "Wat is gezond eten tegen veroudering?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Frantan
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Voeding
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!