Ondervoeding door (te) gezonde voeding
Steeds meer ouders schrappen belangrijke voedingsmiddelen waardoor hun opgroeiende kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Voedingsstoffen zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Een volwaardige voeding moet bestaan uit bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen. Als u de richtlijnen van de Schijf van Vijf volgt weet u zeker dat uw kind gezond en gevarieerd eet.
Meer kinderen ondervoed in Nederland
In ons land groeit het aantal kinderen dat ondervoed is, vreemd genoeg gebeurt dat juist in de "betere" milieus.
Steeds vaker krijgen kinderartsen op hun spreekuur kinderen met klachten die worden veroorzaakt door ondervoeding. Het blijkt dat hoger opgeleide ouders veel aandacht hebben voor gezonde voeding en daarin kunnen doorslaan. Dit zorgwekkende verschijnsel is voor een deel te wijten aan campagnes tegen zwaarlijvigheid en aan boeken als
De Voedselzandloper, de zoveelste hype in dieetland.
In de praktijk blijkt dat mensen steeds meer voedingsmiddelen schrappen, voorbeelden hiervan zijn melk, brood en boter. Omdat er op deze manier minder over blijft dat u wel kunt eten krijgen opgroeiende kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen.
Een kind is nog in de groei en zeker als het ook nog aan sport doet kan het ondervoed raken.
Gevolgen ondervoeding door gezonde voeding
- meisjes worden niet ongesteld
- kinderen kunnen zich slecht concentreren op school
- lusteloosheid en depressiviteit
- kans om op latere leeftijd botontkalking te krijgen
Het belang van voedingsstoffen
Een lichaam kan alleen goed functioneren als het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de celstofwisseling. Als een belangrijk bestanddeel ontbreekt kunnen we ziek worden. Volwaardige voeding moet de volgende ingrediënten bevatten:
- bouwstoffen
- eiwitten
- zouten (mineralen)
- brandstoffen
- beschermende stoffen
Eiwitten
Eiwitten komen voor in vlees, vis, melk, eieren en peulvruchten. Het spijsverteringskanaal breekt de eiwitten af en zet ze om in aminozuren die door het lichaam worden gebruikt voor de opbouw van nieuwe cellen.
Mineralen
De belangrijkste mineralen die een mens nodig heeft zijn natrium, kalium, magnesium, ijzer en calcium. Kalk is nodig voor de aanmaak van botweefsel en ijzer wordt gebruikt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze mineralen vinden we in bladgroente en vruchten.
Vetten
Vetten zitten in boter, kaas, margarine en olie. De spijsvertering maakt er kleine vetzuurmoleculen van. Als vetten worden verbrand komt er bijna twee keer zoveel energie vrij als bij de verbranding van koolhydraten, maar koolhydraten zijn als brandstof belangrijker.
Koolhydraten
Koolhydraten komen vooral voor in brood en aardappelen (zetmeel) en in snoep en koekjes (suiker). Het lichaam maakt van de koolhydraten glucose. Voor onze spieren is de verbranding van koolhydraten erg belangrijk. Onze lever legt een voorraadje glucose aan (glucogeen) dat wordt gebruikt als er meer lichamelijke inspanning wordt verricht, zoals bij sport.
Vitamines
Belangrijke vitamines zijn:
Vitamine A
Komt voornamelijk voor in levertraan, boter en melk. Onze lever kan vitamine A uit groenten halen. Als we er te weinig van binnenkrijgen kunnen er oogziekten en afwijkingen in huid en slijmvliezen ontstaan.
Vitamine B
Zit in het vliesje van rijst en graanproducten en in biergist. In volkoren brood zit eveneens veel vitamine B, als we te weinig binnenkrijgen kunnen er huidaandoeningen, neurologische aandoeningen of bloedarmoede ontstaan.
Vitamine C
Bevindt zich in verse groente en fruit. Bij een tekort ontstaat een verhoogde kans op infecties en
scheurbuik.
Vitamine D
Komt voor in levertraan en melk. Onder invloed van zonlicht kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Een tekort zorgt voor rachitis.
Vitamine K
Zit in groene planten en is belangrijk bij de bloedstolling. Te weinig vitamine K zorgt voor problemen bij het stollingsproces.
Daarnaast moeten we de twee liter vocht die we per dag uitscheiden als zweet, urine en door uitademing weer aanvullen door middel van ons eten en drinken. Ook onverteerbare stoffen zijn van belang voor de spijsvertering, dit zijn de voornamelijk onverteerbare delen van planten waardoor we een vol gevoel krijgen en de peristaltiek van de darm wordt bevorderd.
Eet gezond en gevarieerd met de Schijf van Vijf
Er bestaat niet één voedingsmiddel dat alle belangrijke voedingstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft. Eenzijdig eten is niet alleen ongezond, altijd hetzelfde eten bevordert niet bepaald de trek in eten.
Ouders hebben het beste voor met hun kinderen en onderschatten de gevaren van eenzijdige voeding wat ook op langere termijn nog door kan werken. Nog steeds is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum de beste garantie dat een kind gezond en gevarieerd eet.