Ondervoeding door (te) gezonde voeding

Ondervoeding door (te) gezonde voeding Steeds meer ouders schrappen belangrijke voedingsmiddelen waardoor hun opgroeiende kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. Voedingsstoffen zijn belangrijk voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. Een volwaardige voeding moet bestaan uit bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen. Als u de richtlijnen van de Schijf van Vijf volgt weet u zeker dat uw kind gezond en gevarieerd eet.

Meer kinderen ondervoed in Nederland

In ons land groeit het aantal kinderen dat ondervoed is, vreemd genoeg gebeurt dat juist in de "betere" milieus.
Steeds vaker krijgen kinderartsen op hun spreekuur kinderen met klachten die worden veroorzaakt door ondervoeding. Het blijkt dat hoger opgeleide ouders veel aandacht hebben voor gezonde voeding en daarin kunnen doorslaan. Dit zorgwekkende verschijnsel is voor een deel te wijten aan campagnes tegen zwaarlijvigheid en aan boeken als De Voedselzandloper, de zoveelste hype in dieetland.

In de praktijk blijkt dat mensen steeds meer voedingsmiddelen schrappen, voorbeelden hiervan zijn melk, brood en boter. Omdat er op deze manier minder over blijft dat u wel kunt eten krijgen opgroeiende kinderen daardoor te weinig voedingsstoffen binnen.
Een kind is nog in de groei en zeker als het ook nog aan sport doet kan het ondervoed raken.

Gevolgen ondervoeding door gezonde voeding

 • meisjes worden niet ongesteld
 • kinderen kunnen zich slecht concentreren op school
 • lusteloosheid en depressiviteit
 • kans om op latere leeftijd botontkalking te krijgen

Het belang van voedingsstoffen

Een lichaam kan alleen goed functioneren als het voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de celstofwisseling. Als een belangrijk bestanddeel ontbreekt kunnen we ziek worden. Volwaardige voeding moet de volgende ingrediënten bevatten:
 • bouwstoffen
  • eiwitten
  • zouten (mineralen)
 • brandstoffen
  • vetten
  • koolhydraten
 • beschermende stoffen
  • vitamines

Eiwitten

Eiwitten komen voor in vlees, vis, melk, eieren en peulvruchten. Het spijsverteringskanaal breekt de eiwitten af en zet ze om in aminozuren die door het lichaam worden gebruikt voor de opbouw van nieuwe cellen.

Mineralen

De belangrijkste mineralen die een mens nodig heeft zijn natrium, kalium, magnesium, ijzer en calcium. Kalk is nodig voor de aanmaak van botweefsel en ijzer wordt gebruikt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze mineralen vinden we in bladgroente en vruchten.

Vetten

Vetten zitten in boter, kaas, margarine en olie. De spijsvertering maakt er kleine vetzuurmoleculen van. Als vetten worden verbrand komt er bijna twee keer zoveel energie vrij als bij de verbranding van koolhydraten, maar koolhydraten zijn als brandstof belangrijker.

Koolhydraten

Koolhydraten komen vooral voor in brood en aardappelen (zetmeel) en in snoep en koekjes (suiker). Het lichaam maakt van de koolhydraten glucose. Voor onze spieren is de verbranding van koolhydraten erg belangrijk. Onze lever legt een voorraadje glucose aan (glucogeen) dat wordt gebruikt als er meer lichamelijke inspanning wordt verricht, zoals bij sport.

Vitamines

Belangrijke vitamines zijn:

Vitamine A
Komt voornamelijk voor in levertraan, boter en melk. Onze lever kan vitamine A uit groenten halen. Als we er te weinig van binnenkrijgen kunnen er oogziekten en afwijkingen in huid en slijmvliezen ontstaan.

Vitamine B
Zit in het vliesje van rijst en graanproducten en in biergist. In volkoren brood zit eveneens veel vitamine B, als we te weinig binnenkrijgen kunnen er huidaandoeningen, neurologische aandoeningen of bloedarmoede ontstaan.

Vitamine C
Bevindt zich in verse groente en fruit. Bij een tekort ontstaat een verhoogde kans op infecties en scheurbuik.

Vitamine D
Komt voor in levertraan en melk. Onder invloed van zonlicht kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken. Een tekort zorgt voor rachitis.

Vitamine K
Zit in groene planten en is belangrijk bij de bloedstolling. Te weinig vitamine K zorgt voor problemen bij het stollingsproces.

Bron: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Daarnaast moeten we de twee liter vocht die we per dag uitscheiden als zweet, urine en door uitademing weer aanvullen door middel van ons eten en drinken. Ook onverteerbare stoffen zijn van belang voor de spijsvertering, dit zijn de voornamelijk onverteerbare delen van planten waardoor we een vol gevoel krijgen en de peristaltiek van de darm wordt bevorderd.

Eet gezond en gevarieerd met de Schijf van Vijf

Er bestaat niet één voedingsmiddel dat alle belangrijke voedingstoffen kan leveren die het lichaam nodig heeft. Eenzijdig eten is niet alleen ongezond, altijd hetzelfde eten bevordert niet bepaald de trek in eten.

Ouders hebben het beste voor met hun kinderen en onderschatten de gevaren van eenzijdige voeding wat ook op langere termijn nog door kan werken. Nog steeds is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum de beste garantie dat een kind gezond en gevarieerd eet.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Wat zijn goede eiwitten, goede koolhydraten en goede vetten?Er is tegenwoordig zoveel keus wat betreft voedsel dat het lastig is om de beste keuze te maken. In onze voeding zitten…
De voeding van de mensDe voeding van de mensMensen hebben voedsel nodig om te kunnen leven. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen worden gebruikt om het lichaam o…
Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Wat eet ik tijdens de zwangerschap?Als je zwanger bent moet je extra goed op je voeding letten. Alles wat jij eet komt ook bij je ongeboren kind. Koop de j…
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…

Gezonde melk, A2 melkGezonde melk, A2 melkVan oudsher is bekend dat melk goed voor de gezondheid is. Er wordt echter steeds vaker beweerd dat melk de gezondheid j…
Koninginnebrij voor een gezond lichaamKoninginnebrij voor een gezond lichaamKoninginnebrij wordt ook wel koninginnegelei, koninginnepap, honingmelk of royal gelee genoemd. Het is een product dat a…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nataliaaggiato, Pixabay
 • http://www.gezondheidenco.nl/meer-kinderen-ondervoed-door-gezond-eten/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Schijf_van_vijf
 • Medische kennis voor hulpverleners Martha van Endt-Meijling
 • Afbeelding bron 1: Voedingscentrum, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 26-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.