Voeding voor meer energie

Wie zou er zo nu en dan niet meer energie willen hebben? In veel gevallen van een energietekort grijpen we snel naar sterke koffie of gaan we snoepen. Op korte termijn voldoen we hiermee aan onze behoeftes, helaas vaak gevolgd door een dip. Met als gevolg, een vicieuze cirkel. Er bestaan een hoop voedingssupplementen maar je kunt je energiepijl ook een boost geven met gezonde en natuurlijke producten. Voeding is een van de manieren om meer energie te krijgen. Voldoende slaap en lichaamsbeweging zorgen ook voor een goede energiebalans. Ons lichaam verteert suikers en zetmeel tot suikermoleculen die in de bloedbaan komen. Voeding die snel energie geeft, zoals snoep of producten van witte bloem, wordt snel verteerd en kort na het eten als suiker in de bloedbaan opgenomen. Dit geeft een korte energieboost. Maar alles wat stijgt moet ook weer dalen, dit geldt ook voor je bloedsuikerspiegel. Deze tijdelijke opleving wordt steevast gevolgd door een moment waarop je geen energie meer hebt. Energierijke voeding bevat vezels, vetten, vitamines en mineralen die het tempo waarmee de voeding omgezet wordt in energie reguleren. Wat je eet bepaalt dus voor een groot deel hoeveel energie je door de dag heen hebt.

Banaan

De banaan levert snel energie en is hierdoor een prima tussendoortje. Een deel van suikers zorgt voor een snelle energieboost terwijl andere suikers in de banaan langzaam worden opgenomen en zorgen voor een langdurige energiebron. Een rijpe banaan heeft het grootste deel van het zetmeel al omgezet in suiker waardoor het snel verteerbaar is. De pectinevezels kalmeren brandend maagzuur, maagzweren en ontstekingen in het spijsverteringskanaal. In vergelijking met andere fruitsoorten bevat de banaan weinig vitamine C maar veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Kalium is een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels binnen het centrale zenuwstelsel. Een banaan helpt ook tegen een kater (magnesium zorgt voor ontspannen bloedvaten) en tegen wratten (de schil over de wrat wrijven).

Smoothie banaan recept

De hoeveelheden zijn voor 1 glas. Mix alle ingrediënten in een blender totdat je een fijne structuur hebt.
  • 1 banaan (uit de diepvries)
  • 200 ml melk
  • theelepel honing
  • snufje kaneel en kardemom

Spinazie

Spinazie dankt haar populariteit, dankzij Popeye, aan het hoge ijzergehalte. Meng de spinazie met een scheutje citroensap (vitamine C) en het ijzer wordt nog beter door ons lichaam opgenomen. Een van de eerste tekenen van ijzergebrek is vermoeidheid. IJzer speelt een cruciale rol in het behoud van gezonde bloedcellen omdat het zuurstof efficiënt door het lichaam heen pompt. Als het lichaam een ruime voorraad zuurstof heeft voel jij je minder moe en kun je uitputten en bloedarmoede overwinnen. Spinazie bevat zowel vitamine C als bètacaroteen. Beide stoffen beschermen het maag- en darmstelsel op celniveau. De vitamine A in spinazie zorgt voor een gezonde en stralende huid.

Smoothie spinazie recept

De hoeveelheden zijn voor 1 glas. Mix alle ingrediënten in een blender totdat je een fijne structuur hebt.
  • 50 gram verse spinazie
  • 1 banaan
  • 1 sinaasappel
  • 5 muntblaadjes
  • 5 basilicum blaadjes
  • verse gember
  • 1 citroen
  • 150 ml water

Pompoen

Naast allerlei decoratieve mogelijkheden is de pompoen ook heerlijk om te eten. De pompoen bevat in verhouding weinig calorieën maar de hoeveelheid zetmeel zorgt wel voor een energieboost. De aanwezige vezels stimuleren de darmen en zorgen hierdoor voor een goede afvoer van afvalstoffen. Pompoenen vind je in allerlei soorten en maten. Om er een paar te noemen: reuzenpompoen, spaghettipompoen, muskuspompoen en de eikelpompoen. De smakelijkste is misschien wel de butternutpompoen. De pompoen bevat bètacaroteen die ons onder andere beschermt tegen schadelijke invloeden van de zon.

Pompoensoep recept

  • 1 liter groentebouillon
  • Scheutje olijfolie
  • 1 grote ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 butternutpompoen
  • vers gemalen peper
  • handvol verse peterselie

Bereiding:

Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd hem in blokjes. Wil je een zoete soep? Rooster dan de stukjes pompoen in de oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuten. Fruit de uit en bleekselderij in een klein beetje olie. Voeg de blokjes pompoen toe en breng het op smaak met de peper. Voeg het water toe en laat alles sudderen totdat de pompoen gaar is (ongeveer 30 minuten). Mix alles tot een romig geheel met een staafmixer. Serveer het met de peterselie.

Kokosnoot

In India wordt de kokospalm gezien als een wensboom. Bijna alles van de kokosboom kan gebruikt worden. Hoewel kokosnoten een zeldzame plantaardige bron van verzadigde vetzuren bevatten, zijn ze niet ongezond. Bijna de helft van de verzadigde vetzuren stimuleren juist de calorieverbranding. De kokosnoot kan dus je energiepeil een boost geven en het afvallen stimuleren. Vezels zijn ook volop aanwezig in de kokosnoot. Vezels zorgen als het ware als een ‘smeermiddel’ voor de darmen. Antioxidanten zijn ook zeer essentieel voor ons lichaam. Ze beschermen ons tegen vrije radicalen. De kokosnoot voorziet ook in deze behoefte waardoor we de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten kunnen verkleinen.

Smoothie kokosnoot recept

  • De hoeveelheden zijn voor 1 glas. Mix alle ingrediënten in een blender totdat je een fijne structuur hebt.
  • 100 gram aardbeien
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 ml sinaasappelsap (liefst vers)
  • verse munt

Honing

Honing bestaat voor meer dan 95% uit suiker en is hiermee een belangrijke bron van energie die makkelijk door ons lichaam wordt opgenomen. Er komen twee soorten natuurlijke suikers voor in honing: glucose en fructose. Glucose wordt snel door het lichaam opgenomen en zorgt direct voor energie. Fructose wordt langzamer opgenomen en draagt hierdoor bij aan een langdurige vorm van energievoorraad. De antioxidanten zorgen ervoor om je gezondheid een oppepper te geven. Door de hoeveelheid aan suikers is het verstandig niet al te veel honing te gebruiken, denk hierbij aan gewichtstoename en tandbederf.

Warme melk met honing recept

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede energievoorziening gedurende de dag. Is in slaap vallen lastig? Drink dan lekker kop warme melk met een theelepel honing.
© 2015 - 2024 Belles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer energie door eetpatroonMeer energie door eetpatroonMeer energie en vitaliteit door een veranderd eetpatroon, dat kan. Moeheid ontstaat een veel gevallen door onze voeding.…
Lekker in je vel zitten voor de zomerLekker in je vel zitten voor de zomerZodra de zomer er aan komt, willen we graag ons lichaam in vorm brengen. De overtollige winterkilo´s moeten weg, die ble…
Gezonde voeding voor sportende kinderen in de groeiGezonde voeding voor sportende kinderen in de groeiGezonde voeding is belangrijk voor iedereen, dit geldt helemaal voor kinderen in de groei. Het belangrijkste doel van ge…
Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid en voeding: wat te eten voor meer energie?Vermoeidheid heeft soms te maken met een onderliggende aandoening, maar vaak ook met een onevenwichtige voeding. Voeding…

Colanoot of kolanoot: cafeïnepoeder van gemalen notenKolanoot of colanoot is een geneeskrachtige noot uit West-Afrika. De noot wordt vooral gebruikt om het hongergevoel te o…
Is paling gezond?Is paling gezond?De paling is een bekend Nederlands product. Het is een langwerpige vette vis die een aantal goede gezondheidsvoordelen m…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Banaan_(vrucht)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Spinazie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pompoen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Honing
Belles (6 artikelen)
Gepubliceerd: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.