Wat is een nutraceutical?
Vanaf het begin van het derde millennium is er een categorie bijgekomen op het overlappende vlak van de geneeskunde en de voedingsleer. Deze disciplines zijn erg lang apart benaderd. Door de wetenschappelijke interesse in het medicinaal gebruik van voeding, is er behoefte ontstaan aan de invoering van een nieuwe term. Deze term overbrugt de geneeskunde en de voedingsleer. Je zou in het Nederlands de term nutraceutical kunnen vertalen met 'nutraceutisch' of 'een nutruceutisch middel'.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving nutraceutical
Dr Stephen DeFelice introduceerde de term ‘
nutraceutical‘. ‘’Nutra’ staat voor nutricion, betreffend een voedingsstof. ‘Ceutical’ is het laatste deel van het woord ‘pharmaceutical’ wat farmaceutisch betekent. De term is lang alleen door DeFelice gebruikt maar sinds de enorme toevloed aan aandacht voor medicinale voeding is de term in algemeen gebruik geraakt onder wetenschappers en komt het in honderden wetenschappelijke verhandelingen voor. Vanaf het begin van het derde millennium is er grote belangstelling voor voeding die werkt tegen ziekten. Als van deze voeding wetenschappelijk is vast komen te staan dat het een medicinale werking heeft, wordt het een nutraceutical genoemd. Een andere term die wordt gebruikt in de wetenschap is
functionele voeding. De functie van de voeding betreft zijn medicinale capaciteit.
Voedsel bevat nutraceuticals
Nutraceuticals zijn niet zozeer supplementen zoals wel eens wordt gedacht. Een appel is een nutraceuticals omdat de stoffen die deze vrucht herbergt geneeskrachtige werkingen hebben. Het idee dat voedsel een medicijn is, is niet nieuw. Dit idee is steeds wijder verbreid in onze tijd, vooral sinds de millenniumwisseling toen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten blijken dat hele voeding gezond is terwijl losse geïsoleerde componenten uit voeding een stuk minder gezond is. In het antieke Egypte hanteerde men al nutraceuticals avant-la-lettre. Ook in
het oude Griekenland gebruikte men
voedsel als medicijn. Hippocrates, de grondlegger van de moderne farmaceutische geneeskunde, zei al: laat voedsel je medicijn zijn.
Kool /
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
De geneeskracht van nutraceuticals
In feite zijn alle hele producten zoals
fruit,
groente,
kruiden, noten en
zaden nutraceuticals. Het zijn geneeskrachtige producten. Je moet alleen weten waartegen deze gewone voeding geneeskracht biedt.
De geneeskracht van bloemkool is uiteraard anders dan
de geneeskracht van kersen. Elk natuurproduct werkt tegen een ander scala aan ziekten. Je kunt het ook anders bekijken: elk product is goed voor een ander deel van het lichaam.
Bietjes zijn goed voor het bloed, wortels zijn goed voor de lever,
cranberries zijn goed voor de blaas,
walnoten zijn goed voor de hersenen en ga zo maar door. In feite is elke natuurlijk voedsel een een nutraceutical omdat elke voedselsoort geneeskracht biedt voor een ander deel van het lichaam.