Wat is een nutraceutical?

Vanaf het begin van het derde millennium is er een categorie bijgekomen op het overlappende vlak van de geneeskunde en de voedingsleer. Deze disciplines zijn erg lang apart benaderd. Door de wetenschappelijke interesse in het medicinaal gebruik van voeding, is er behoefte ontstaan aan de invoering van een nieuwe term. Deze term overbrugt de geneeskunde en de voedingsleer. Je zou in het Nederlands de term nutraceutical kunnen vertalen met 'nutraceutisch' of 'een nutruceutisch middel'.

Inhoud:


Naamgeving nutraceutical

Dr Stephen DeFelice introduceerde de term ‘nutraceutical‘. ‘’Nutra’ staat voor nutricion, betreffend een voedingsstof. ‘Ceutical’ is het laatste deel van het woord ‘pharmaceutical’ wat farmaceutisch betekent. De term is lang alleen door DeFelice gebruikt maar sinds de enorme toevloed aan aandacht voor medicinale voeding is de term in algemeen gebruik geraakt onder wetenschappers en komt het in honderden wetenschappelijke verhandelingen voor. De farmaceutische industrie brengt medicijnen op de markt welke geacht worden te werken tegen ziekten. Vanaf het begin van het derde millennium is er grote belangstelling voor voeding die werkt tegen ziekten. Als van deze voeding wetenschappelijk is vast komen te staan dat het een medicinale werking heeft, wordt het een nutraceutical genoemd. Een andere term die wordt gebruikt in de wetenschap is functionele voeding. De functie van de voeding betreft zijn medicinale capaciteit.

Voedsel bevat nutraceuticals

Nutraceuticals zijn niet zozeer supplementen zoals wel eens wordt gedacht. Een appel is een nutraceuticals omdat de stoffen die deze vrucht herbergt geneeskrachtige werkingen hebben. Het idee dat voedsel een medicijn is, is niet nieuw. Dit idee is steeds wijder verbreid in onze tijd, vooral sinds de millenniumwisseling toen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken laten blijken dat hele voeding gezond is terwijl losse geïsoleerde componenten uit voeding een stuk minder gezond is. In het antieke Egypte hanteerde men al nutraceuticals avant-la-lettre. Ook in het oude Griekenland gebruikte men voedsel als medicijn. Hippocrates, nota bene de grondlegger van de moderne farmaceutische geneeskunde, zei al: laat voedsel je medicijn zijn.

De onderliggende werkelijkheid van de nutraceuticals

Met de term ‘nutraceutical’ is er niet alleen een nieuw woord ingevoerd. Er is een heel ander beeld ontstaan van de wetenschap van het genezen. Ten eerste ziet een groeiend aantal mensen in dat de oorzaak van vele ziekten in voeding ligt. Artrose blijkt voedselallergie, ADHD blijkt voedselallergie, Kanker komt door een tekort aan essentiële vetzuren (volgens Brian Peskin), obesitas komt door suikerhoudende voeding en dranken, obesitas komt ook door pesticidengebruik en voedingstoftekorten die het hongergevoel blijven aanwakkeren. Dit rijtje met ziekten die door voedsel veroorzaakt worden kan erg lang worden. Een zeer bekend voorbeeld van een welvaartsziekte die uitsluitend komt door verkeerde voeding is suikerziekte of diabetes mellitus type 2, hoewel artsen niet geheel onterecht zeggen dat ook een inactief leven bijdraagt tot het ontwikkelen van diabetes. Omdat de mensheid als geheel zich bewust wordt van deze feiten, is er langzaam een enorme ommekeer aan het ontstaan. Waarom zou je zieken die worden veroorzaakt door verkeerde voeding behandelen met verkeerde medicijnen? Als een ziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan voedingstoffen of een overvloed aan nutteloze voeding, is het een stuk logischer om de ziekte uitsluitend met voeding te behandelen.

Gezonde vrouw / Bron: PublicDomainPictures, PixabayGezonde vrouw / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay
Als je ziek wordt van verkeerde voeding, waarom zou je dan genezen met foute medicijnen? Goed voedsel is het beste medicijn.

Verbond tussen voedingsleer en geneeskunde

In de geneeskunde heeft men erg lang niet nagedacht over voeding. In de voedingsleer besefte men terdege dat voeding gezond kan zijn maar dat het ziekten daadwerkelijk kan genezen, daar waren diëtisten niet erg van op de hoogte. Vroeger studeerden mensen geneeskunde; de kunst van het genezen. Deze studie heet in 2015 ‘Medicijnen’. Dat zegt erg veel over deze studierichting. Wie medicijnen studeert, raakt helemaal bekend met de producten die de farmaceutische industrie genereert. De medicijnstudent dient deze medicijnen voor te schrijven bij patiënten. Dat ook voeding als medicijn kan werken, wordt niet overwogen in de studie medicijnen. Dat is jammer want:
  • Medicijnen kennen bijwerkingen en voeding niet of nauwelijks.
  • Medicijnen zijn duur.
  • Medicijnen werken lang niet altijd, kijk maar naar de kankermedicijnen
‘75% van de medicijnen (tegen kanker) werken niet.’ Je zult denken: oh daar heb je weer iemand die iets beweert zonder er iets van af te weten. Helaas is deze uitspraak gedaan door Prof. dr. R. Bernards van het Antoni van Leeuwenhoekinstituut. Bernards is een vooraanstaand kankeronderzoeker. Hij deed zijn uitspraak in de Telegraaf in 2013. Maar wie dacht dat kankerpatiënten voortaan de chemotherapie, waarvan bekend is dat een bijwerking ‘de dood’ is, weigeren komt bedrogen uit. Dat komt mede omdat het medische establishment niet handelt naar de stand van wetenschap. Men voert slechts protocollen uit, ook al jagen deze protocollen de mensen de dood in. Voor hen die het vreemd vinden dat het zo toegaat in de wereld: Welkom op de planeet aarde!

Boos worden of heft in eigen hand nemen?

We staan aan het begin van het derde millennium middenin een overgangsfase. Steeds meer patiënten weigeren de autoriteiten op te volgen. Men ziet steeds vaker in dat resultaten uit het verleden bedroevend slecht zijn. Sommige mensen worden boos op de huisarts, of boos op de farmaceutische industrie of boos op de regering die het allemaal toelaat. Dat heeft echter geen zin. Je kan beter blij zijn dat je beseft hoe het zit; nu kun je het heft in eigen hand nemen. In deze wereld kun je niemand zonder meer vertrouwen behalve jezelf. Veel mensen beginnen met een zelfstudie, daarbij geholpen door de vele informatie die op internet staat. Overigens wordt zelfs internet belachelijk gemaakt door menig huisarts die zijn autoriteit ziet weg vlieden en zijn patiënten ziet weglopen.

De geneeskracht van nutraceuticals

In feite zijn alle hele producten zoals fruit, groente, kruiden, noten en zaden nutraceuticals. Het zijn geneeskrachtige producten. Je moet alleen weten waartegen deze gewone voeding geneeskracht biedt. De geneeskracht van bloemkool is uiteraard anders dan de geneeskracht van kersen. Elk natuurproduct werkt tegen een ander scala aan ziekten. Je kunt het ook anders bekijken: elk product is goed voor een ander deel van het lichaam. Bietjes zijn goed voor het bloed, wortels zijn goed voor de lever, cranberries zijn goed voor de blaas, walnoten zijn goed voor de hersenen en ga zo maar door. In feite is elke natuurlijk voedsel een een nutraceutical om dat elke voedselsoort geneeskracht biedt voor een ander deel van het lichaam.

Kool / Bron: PublicDomainPictures, PixabayKool / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Nutraceuticals zijn per definitie geen supplementen

De term nutraceuticals is inmiddels gekaapt door de farmaceutische industrie. Ze willen doen geloven dat synthetische producten nutraceuticals zijn maar dat beeld klopt niet. Synthetische producten kennen we allang in de vorm van supplementen. Farmaceuten willen graag producten op de markt brengen met een gezondheidswaarde. Het is echter zo dat in principe met nutraceuticals geen synthetische supplementen worden bedoeld. Natuurlijke supplementen zijn ook geen nutraceuticals in de enge definitie van het woord. Om duidelijk te maken wat nu supplementen zijn en wat nutraceuticals volgt een voorbeeld. Neem een pil waarin synthetisch seleen zit; dat is gewoon een synthetisch supplement. Een nutraceutical waar seleen in zit is paranoten. Drie tot zes paranoten zijn genoeg voor de dagelijkse behoefte aan seleen. Stel dat er een fabrikant komt die natuurlijk seleen uit paranoten onttrekt en in pilvorm verkoopt: dan zou dat een natuurlijk supplement zijn en geen nutraceutical.
© 2015 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen?Het CBG keurt medicijnen voordat ze in de verkoop komen. Zowel reguliere medicijnen als homeopathische medicijnen worden…
Botontkalking (osteoporose)Botontkalking (osteoporose)Bij iemand met botontkalking worden de botten steeds dunner en minder stevig, waardoor ze op een gegeven moment kunnen b…
Het medicijn Trachitol, bij beginnende keelpijnHet medicijn Trachitol, bij beginnende keelpijnTrachitol is een veelgebruikt medicijn tegen keelpijn. Dit medicijn is vooral aan te raden bij beginnende keelpijn. Trac…

Zelf tarwegras kweken: met of zonder tarwegraskwekerZelf tarwegras kweken: met of zonder tarwegraskwekerVan tarwegras kun je met behulp van een slowjuicer het zeer gezonde tarwegrassap maken. Tarwegras kun je los kopen maar…
Het gevaar van friturenGa gezond frituren of frituur niet! Ja, je kan ook zo min mogelijk ongezond frituren. Het is goed om te weten dat vetten…
Bronnen en referenties
  • Naamgeving: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2750935/
  • Kankermedcijnen werken niet: http://www.wanttoknow.nl/boeken/wat-angelina-niet-wist-over-kanker-had-moeten-weten/
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay

Reageer op het artikel "Wat is een nutraceutical?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Madelief, 19-12-2017 18:42 #1
Ik heb last van glasvochtloslatingen in het oog. Dit is niet schadelijk (wordt gezegd), maar wel vervelend. Deze kwaal uit zich in het zien van zwarte spinsels, vlekjes etc, vooral bij helder weer. Ze lossen uiteindelijk weer op. Het komt en gaat dus.

Vraag: Zijn er natuurlijke manieren en/of voedingsmiddelen die dit geheel of gedeeltelijk kunnen genezen? Ik ben een vrouw en ben 56 jaar. Rook en drink niet, eet geen vlees, veel groenten/fruit etc. Geen overgewicht.

Lees het graag.

Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 09-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!