Zelf tarwegras kweken: met of zonder tarwegraskweker

Tarwegras kweken
Wat is tarwegras?
Tarwegras is een product van de tarweplant (Triticum aestivum). Wanneer je tarwekorrels laat ontkiemen en laat groeien dan krijg je de scheuten die we tarwegras noemen. Dit product is voor de mens erg gezond, maar helaas is het niet mogelijk om te profiteren van de gezonde eigenschappen door het zo te eten of te blenden in een sapje. Dit komt omdat de vezels voor de mens niet te verteren zijn. De enige manier om tarwegras voor de mens verteerbaar te maken is door het te persen met een speciale slowjuicer (een blender of sapcentrifuge is dus niet voldoende). Je kunt het sap op deze manier ook kopen in veel sapbars.Door sommige natuurgenezers wordt aan tarwegras een medicinale werking toegeschreven maar dit is nooit door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Wel is bekend dat tarwegras erg gezond is. Het drinken van een hoeveelheid van 40 ml tarwegrassap op een dag staat gelijk aan het eten van wel een kilo groente en fruit wanneer je kijkt naar de vitaminen, mineralen en enzymen die erin zitten.
Over de smaak van tarwegras verschillen de meningen. Sommige mensen vinden dat het echt een grassmaak heeft, maar anderen vinden het weer meer naar spinazie, erwten of noten smaken. Vind je het vies smaken, dan kun je het natuurlijk ook gewoon mengen met vruchtensap of gewoon een cupje in je smoothie schenken. Wel snel opdrinken om oxidatie te voorkomen!
Zelf tarwegras kweken
Tarwegras is in allerlei vormen en maten te koop. Zo bestaat er tarwegrassap-poeder, tarwegrassap in ijsklontjes, of gewoon verse stekjes (hier kun je zelfs een abonnement op nemen waarbij je het wekelijks of maandelijks per post ontvangt) maar deze zijn behoorlijk aan de prijs. Waarom zou je het niet gewoon zelf kweken?Voor het zelf kweken van tarwegras heb je het volgende nodig:
- Een schaal
- Een lage bak
- Graankorrels
- Fijne potaarde
- Een plantenspuit
- Gefilterd water
Volg vervolgens het volgende stappenplan:
[OLIST]Laat de graankorrels circa 12 uur op een donkere plek weken in een schaal met gefilterd water en giet daarna het water voorzichtig af. Hierbij kun je een zeef gebruiken.
Herhaal dit proces om de 12 uur tot de korrels beginnen te kiemen
Vul een lage bak met fijne potaarde (1 tot 1,5 cm dik)
Strooi de gekiemde korrels uit over de bak en zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen en geef een klein beetje water met de plantenspuit
Leg over de korrels nog een klein laagje fijne aarde
Stal de bak drie dagen lang op een donkere plek of dek deze af en blijf om de twaalf uur kleine beetjes water geven met de plantenspuit
Houd het groeiproces goed in de gaten: wanneer de plantje circa 1 cm hoog zijn mogen ze in het licht gezet worden
Wanneer de plantjes circa 10 cm hoog zijn kun je ze oogsten[/OLIST]