Gezond de winter in

Gezond de winter in Gezondheid is ons grootste goed en dat beseft de mens zich gelukkig steeds meer. Je persoonlijke buitenkant "opleuken" is prima, maar het gaat uiteindelijk om een goed werkende binnenkant van het lichaam. Aan een gezond lichaam moet je werken, dat komt meestal niet vanzelf. Door inname van bepaalde voedingsstoffen stimuleer je het lichaam om zo gezond mogelijk te functioneren. De herfst, op weg naar de winter, is zo’n periode waar we wat extra’s voor het lichaam kunnen doen. Waar kan je in deze periode nu het beste op letten?

Zijn extra’s nodig?

Strikt genomen hoef je bij een gezond en optimaal functionerend lichaam niets extra’s te doen. Echter, hoe gezond je ook leeft en bent, iedereen heeft wel ergens een “zwak” moment. Waarbij het lichaam misschien wel sterk is, maar waar bijvoorbeeld stress zijn uitwerking op het lichaam kan hebben. Zonder dat je het direct in de gaten hebt, gaat je weerstand zomaar omlaag. Als je dan net in de herfst zit, kan dat zijn weerslag hebben op je gezondheid. Dan kan wat extra voedingsstoffen tot je nemen, net datgene doen dat je door een “zwakkere” periode haalt. Dan gaat het erom: wat neem je tot je waar je echt wat aan hebt en niet iets wat slechts een commercieel doel dient?

Immuunsysteem

Strikt genomen kan een gezond lichaam een verkoudheid of griep (veroorzaakt door bacteriën en virussen) aan. Je immuunsysteem werkt op volle toeren om alles te weerstaan en haalt voor ca. 70% alle benodigde stoffen uit de darmen. Echter, de mens is in de loop der jaren anders gaan leven en dat levert niet altijd de juiste basis op om virussen en bacteriën te weerstaan. Denk ook aan het zwaardere eten in combinatie met het minder bewegen tijdens de koude maanden. Zeker als je veel zittend werk hebt, dan moeten al die afvalstoffen weggewerkt worden door het lichaam. Deels zal dit in de vorm van slijm zijn en laat dat nou net een voedingsbodem voor bacteriën en virussen zijn.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay

Wat helpt?

Er zijn natuurlijk bekende producten die in deze periode meer voor je doen. Denk aan het volgende:
 • Volkoren producten
 • Fruit
 • Noten
 • Knolgroenten
 • Gevogelte

Het zijn de bekende producten die we altijd wel tot ons kunnen nemen voor een gezond voedingspatroon. Er zijn echter nog wel wat extra producten die nog meer op de winter “afgestemd” zijn.

Alles met vitamine C

We weten dat alles met vitamine C voor de koudere maanden meer dan goed voor ons is. Cellen vol met vitamine C kunnen virussen en bacteriën beter weerstaan. Vitamine C is dus uitermate goed voor de weerstand. Bovendien is vitamine C ook betrokken bij de vorming van collageen (voor elasticiteit en stevigheid van de huid) en helpt het ijzer beter op te nemen in het lichaam en dat is weer goed voor het centrale zenuwstelsel. Behalve in de vorm van (gel)tabletten zit vitamine C ook en allerlei fruit en groenten. Neem tabletten alleen als je de twee stuks fruit en 200 gram groenten op dagbasis niet haalt.

Gezond en lekker, enkele voorbeelden

Er zijn genoeg recepten waar allerlei groenten in verwerkt zijn. Maar denk eens aan voedingsmiddelen die iets extra’s kunnen doen. Denk hierbij aan:
 • Een stevige herfststamppot met zoete aardappelen.
 • Falafelballetjes (waar de kikkererwten het hoofdbestanddeel vormen en gedipt worden in een knoflooksausje zijn meer dan prima)
 • Zuurkool
 • Rozijnen in een salade van verschillende koolsoorten.

En vergeet niet knoflook te verwerken in je eten. Erg goed!

Zonnehoed

Zonnehoed is ook wel bekend als Echinacea en werd oorspronkelijk door de Amerikaanse indianen al gebruikt om de weerstand te verhogen. Het kruid is tevens geschikt om de luchtwegen te optimaliseren. In alle natuurwinkels is het als voedingssupplement te koop en is zeker in de herfst- en wintermaanden aan te raden.

Spirulina

Spirulina is een alg die we tegenkomen in wateren over de hele wereld. Het is een plantaardig enzym. Een enzym is een eiwitmolecuul dat belangrijk is voor het lichaam. Het versterkt het immuunsysteem en is een bron voor extra energie en vitaliteit. Daarnaast helpt het om een gezond gewicht te behouden. In de natuurwinkel is het als drankje te koop en kan op dagelijkse basis ingenomen worden.

Tot slot

Allerlei voedingssupplementen zijn pas nodig als je gezondheid te wensen overlaat en je gezond eten niet voldoende oplevert. Maar ook als je twijfelt of je alle benodigde voedingsstoffen wel binnenkrijgt of je hebt op voorhand als een zwakkere gezondheid. Behalve de benodigde stoffen die in je lichaam hun werk wel doen, ga je je ook nog fitter voelen en heb je meer kans allerlei bacteriën en virussen buiten de deur te houden.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitale vitamientjes voor een gezonde winterVitaminen zijn onontbeerlijk om je gezondheid en lichaamsconditie op peil te houden. Ze zijn een verzamelnaam voor derti…
Waar zit vitamine D in?Waar zit vitamine D in?Vitamine D is van belang voor het menselijk lichaam om goed te functioneren en gezond te blijven. Vitamine D zorgt onder…
De geneeskracht van spirulinaSpirulina is een voedingssupplement dat bestaat uit micro-algen en het kan door mensen en dieren worden gegeten. Het wor…

Alternatieven voor wheyAlternatieven voor wheyWhey eiwit is het meest gebruikte eiwitsupplement onder krachtsporters. Het wordt gemaakt uit melk en is eigenlijk een b…
Vijf supergroentes bomvol vitamines en mineralenVijf supergroentes bomvol vitamines en mineralenEet twee ons groente per dag, dat is de minimale aanbevolen hoeveelheid. Groente is belangrijk voor het lichaam, omdat h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
 • Healthy, de Tuinen / september; “Healthy in de winter”
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.