Zijn suikerdrankjes dodelijk?
Gemiddeld drinkt elke Nederlanden net wat meer dan één glas frisdrank per dag. Dat lijkt niet zo veel, maar het betekent dat onder bepaalde groepen en leeftijden de frisdrankconsumptie per dag aardig hoog kan zijn. En dat is een risico, uit onderzoek blijkt dat een overdadig frisdrankgebruik tot ziektes en vervroegd overlijden kan leiden.
Frisdranken en suikerdrankjes
Op het pak frisdrank kun je lezen wat er allemaal in zit.
Er zijn heel wat frisdranken op de markt. Sommige hebben bubbeltjes, dat wil zeggen dat er koolzuur aan het drankje is toegevoegd. Andere drankjes worden bubbelloos gedronken. Sommige drankjes zijn gebaseerd op mineraalwater of mineralen, andere hebben bepaalde fruitsoorten of combinaties daarvan als basis, weer andere komen helemaal op een kunstmatige manier aan hun smaak. Maar wat ze bijna allemaal met elkaar gemeen hebben: ze zitten
vol met suikers. Suikers vind je niet alleen in sinas, 7-up of cola, maar ze worden vaak ook aan vruchtensappen toegevoegd. Dat kun je op de verpakking van je frisdrank ook terugvinden.
Onderzoeksvraag
Dat een overmatig suikergebruik negatieve effecten heeft op je gezondheid is iedereen wel duidelijk. Het is slecht voor je gebit en het doet je gewicht meer toenemen dan je lief is. De vraag is natuurlijk of het suikergebruik ook op langere termijn gevolgen heeft voor je gezondheid. Op zo’n vraag kun je alleen een antwoord vinden door een gedegen onderzoek, en dat onderzoek is door wetenschappers van de Tufts Universiteit uit Boston dan ook gedaan. De resultaten zijn onthutsend.
Het onderzoek
Suikergebruik is op zichzelf niet meteen dodelijk of ziekmakend. Dat betekent dat je ook geen patiënten hebt die leiden aan een ‘teveel-aan-suiker’-ziekte, maar dat je moet zoeken naar een indirect verband tussen overmatig suikergebruik enerzijds en ernstige ziekten en overlijden anderzijds. De onderzoekers bedachten een werkwijze om dit verband te kunnen aantonen – als het er was. Aan 611971 betrokkenen uit 51 verschillende landen werden vragenlijsten voorgelegd. In de vragenlijsten werden gegevens verzameld over het gebruik van het gebruik van suikerhoudende dranken en hun eventuele ziektebeelden, over de periode 1985 – 2010. Met suikerhoudende drankjes wordt een brede groep drankjes bedoeld, denk maar aan frisdranken, energiedrankjes, huisgemaakte suikerdrankjes, vruchtensappen, ijsthee met toegevoegde suikers, e.d.
Resultaten
Uit het onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen een hogere inname van suikerhoudende dranken en het voorkomen van ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. De onderzoekers stellen dat per jaar ongeveer
184000 volwassenen uiteindelijk overlijden door de overconsumptie van gezoete frisdranken. Van die 184000 sterven er per jaar 133000 aan de gevolgen van
diabetes, 45000 per jaar aan een
hart- en vaatziekten en zo’n 6450 aan de gevolgen van
kanker. Dat zijn stevige cijfers, die nog concreter gemaakt kunnen worden als dit naar de verschillende landen wordt uitgesplitst. Dan blijkt dat ongeveer drie-kwart van het aantal suiker-doden in ontwikkelingslanden valt, de top-3 wordt gevormd door Mexico, Zuid-Afrika en Marokko. Het onderzoek omvatte personen uit 51 landen, dus niet alle landen ter wereld zijn meegenomen. Ook Nederland en België komen in het onderzoek niet voor en worden dus niet in de eindresultaten genoemd. Maar waarschijnlijk vallen we in dezelfde categorie als andere landen in de Europese Unie, zoals Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië of Polen. Bij ons zou het dan gaan om 30 tot 50 mensen per miljoen inwoners die overlijden aan de gevolgen van een overconsumptie aan suikerhoudende dranken. En dat zijn toch serieuze getallen!
Heftige resultaten
De uitkomsten van het onderzoek zijn heftig. Zo heftig zelfs, dat de Amerikaanse Hartstichting aanvankelijk weigerde het onderzoeksverslag aan te nemen. Het zou ‘te sensationele’ uitkomsten en conclusies bevatten. Aangezien de onderzoekers volledig achter hun werk en hun resultaten bleven staan is het uiteindelijk toch beoordeeld en aangenomen, en werd in het voorjaar van 2015 gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift ‘Circulation’.
Wat mag je nog drinken?
Het is gelukkig niet zo dat elk glas frisdrank of elke beetje suiker meteen desastreuze gevolgen heeft. Een enkele keer hoeft daarom geen probleem te zijn. Wil je kunnen variëren wat je zoal drinkt, denk dan ook aan gewoon lekker leidingwater, of vruchtensappen zonder toegevoegde suikers (100% sap!). Je kunt
sinaasappelsap zelf maken, gewoon lekker sinaasappeltjes uitpersen. Een
lekker glas grapefruitsap, dat kan natuurlijk ook! Lekker, en supervers!