Zijn suikerdrankjes dodelijk?

Zijn suikerdrankjes dodelijk? Gemiddeld drinkt elke Nederlanden net wat meer dan één glas frisdrank per dag. Dat lijkt niet zo veel, maar het betekent dat onder bepaalde groepen en leeftijden de frisdrankconsumptie per dag aardig hoog kan zijn. En dat is een risico, uit onderzoek blijkt dat een overdadig frisdrankgebruik tot ziektes en vervroegd overlijden kan leiden.

Frisdranken en suikerdrankjes

Op het pak frisdrank kun je lezen wat er allemaal in zit.Op het pak frisdrank kun je lezen wat er allemaal in zit.
Er zijn heel wat frisdranken op de markt. Sommige hebben bubbeltjes, dat wil zeggen dat er koolzuur aan het drankje is toegevoegd. Andere drankjes worden bubbelloos gedronken. Sommige drankjes zijn gebaseerd op mineraalwater of mineralen, andere hebben bepaalde fruitsoorten of combinaties daarvan als basis, weer andere komen helemaal op een kunstmatige manier aan hun smaak. Maar wat ze bijna allemaal met elkaar gemeen hebben: ze zitten vol met suikers. Suikers vind je niet alleen in sinas, 7-up of cola, maar ze worden vaak ook aan vruchtensappen toegevoegd. Dat kun je op de verpakking van je frisdrank ook terugvinden.

Onderzoeksvraag

Dat een overmatig suikergebruik negatieve effecten heeft op je gezondheid is iedereen wel duidelijk. Het is slecht voor je gebit en het doet je gewicht meer toenemen dan je lief is. De vraag is natuurlijk of het suikergebruik ook op langere termijn gevolgen heeft voor je gezondheid. Op zo’n vraag kun je alleen een antwoord vinden door een gedegen onderzoek, en dat onderzoek is door wetenschappers van de Tufts Universiteit uit Boston dan ook gedaan. De resultaten zijn onthutsend.

Het onderzoek

Suikergebruik is op zichzelf niet meteen dodelijk of ziekmakend. Dat betekent dat je ook geen patiënten hebt die leiden aan een ‘teveel-aan-suiker’-ziekte, maar dat je moet zoeken naar een indirect verband tussen overmatig suikergebruik enerzijds en ernstige ziekten en overlijden anderzijds. De onderzoekers bedachten een werkwijze om dit verband te kunnen aantonen – als het er was. Aan 611971 betrokkenen uit 51 verschillende landen werden vragenlijsten voorgelegd. In de vragenlijsten werden gegevens verzameld over het gebruik van het gebruik van suikerhoudende dranken en hun eventuele ziektebeelden, over de periode 1985 – 2010. Met suikerhoudende drankjes wordt een brede groep drankjes bedoeld, denk maar aan frisdranken, energiedrankjes, huisgemaakte suikerdrankjes, vruchtensappen, ijsthee met toegevoegde suikers, e.d.

Resultaten

Uit het onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen een hogere inname van suikerhoudende dranken en het voorkomen van ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. De onderzoekers stellen dat per jaar ongeveer 184000 volwassenen uiteindelijk overlijden door de overconsumptie van gezoete frisdranken. Van die 184000 sterven er per jaar 133000 aan de gevolgen van diabetes, 45000 per jaar aan een hart- en vaatziekten en zo’n 6450 aan de gevolgen van kanker. Dat zijn stevige cijfers, die nog concreter gemaakt kunnen worden als dit naar de verschillende landen wordt uitgesplitst. Dan blijkt dat ongeveer drie-kwart van het aantal suiker-doden in ontwikkelingslanden valt, de top-3 wordt gevormd door Mexico, Zuid-Afrika en Marokko. Het onderzoek omvatte personen uit 51 landen, dus niet alle landen ter wereld zijn meegenomen. Ook Nederland en België komen in het onderzoek niet voor en worden dus niet in de eindresultaten genoemd. Maar waarschijnlijk vallen we in dezelfde categorie als andere landen in de Europese Unie, zoals Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje, Italië of Polen. Bij ons zou het dan gaan om 30 tot 50 mensen per miljoen inwoners die overlijden aan de gevolgen van een overconsumptie aan suikerhoudende dranken. En dat zijn toch serieuze getallen!

Heftige resultaten

De uitkomsten van het onderzoek zijn heftig. Zo heftig zelfs, dat de Amerikaanse Hartstichting aanvankelijk weigerde het onderzoeksverslag aan te nemen. Het zou ‘te sensationele’ uitkomsten en conclusies bevatten. Aangezien de onderzoekers volledig achter hun werk en hun resultaten bleven staan is het uiteindelijk toch beoordeeld en aangenomen, en werd in het voorjaar van 2015 gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift ‘Circulation’.

Wat mag je nog drinken?

Het is gelukkig niet zo dat elk glas frisdrank of elke beetje suiker meteen desastreuze gevolgen heeft. Een enkele keer hoeft daarom geen probleem te zijn. Wil je kunnen variëren wat je zoal drinkt, denk dan ook aan gewoon lekker leidingwater, of vruchtensappen zonder toegevoegde suikers (100% sap!). Je kunt sinaasappelsap zelf maken, gewoon lekker sinaasappeltjes uitpersen. Een lekker glas grapefruitsap, dat kan natuurlijk ook! Lekker, en supervers!
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasDieet en frisdrank, light varianten zijn boosdoener obesitasOm het drinken van de verplichte hoeveelheid vocht voor de mens aantrekkelijker te maken zijn er frisdranken op de markt…
Wat doen light frisdranken met je?Wat doen light frisdranken met je?Veel mensen denken dat light frisdranken zo gezond zijn, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Mensen die aan het afvalle…
Koolhydraten en snelle suikersKoolhydraten en snelle suikersKoolhydraten, wat gehaald wordt uit zetmeel en suikers, zijn essentieel als energiebron voor je lichaam. Snelle suikers…
Van water met prik tot frisdrankVan water met prik tot frisdrankIn de meeste huishoudens staan wel twee flessen frisdrank in de koelkast. Toch kennen we in Nederland pas sinds de Tweed…

Omega-3-vetzuren: gezond voor hersens, hart en bloedvatenOmega-3-vetzuren: gezond voor hersens, hart en bloedvatenMen gaat er vanuit dat vet slecht is, en vaak is dat ook zo. Maar er is één soort vet waar je wel veel van mag binnenkri…
Alternatieven voor wheyAlternatieven voor wheyWhey eiwit is het meest gebruikte eiwitsupplement onder krachtsporters. Het wordt gemaakt uit melk en is eigenlijk een b…
Bronnen en referenties
  • www.scientias.nl
  • http://circ.ahajournals.org/content/early/2015/06/25/CIRCULATIONAHA.114.010636.abstract : Estimated Global, Regional, and National Disease Burdens Related to Sugar-Sweetened Beverage Consumption in 2010 (Friedman School of Nutrition, Tufts Universitu, Boston)
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 28-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.