Aantal calorieën in tapas

Aantal calorieën in tapas De van oorsprong Spaanse tapas worden tegenwoordig veel in Nederland gegeten. Bij het eten van tapas wordt er vaak de hele avond gegeten. Er worden veel verschillende tapas geserveerd, waarbij je veel verschillende smaakvariaties kan proeven. Hoewel dit vaak erg lekker en gezellig is, schuilt het gevaar dat je ongemerkt veel calorieën binnenkrijgt. Er kan nogal een verschil zitten in het aantal calorieën tussen verschillende soorten tapas. Door te kiezen voor de tapas met wat minder calorieën kun je de totale hoeveelheid die je op zo'n avond binnen krijgt nog binnen de perken houden.

Tapas

Tapas zijn kleine aperitiefhapjes die veel in Spanje geserveerd worden. De hapjes zijn door keizer Karel V in de jaren 1500 geïntroduceerd om te serveren bij een drankje. Dit moest er toe leiden dat de ruiters die onderweg waren minder snel dronken werden bij het nuttigen van een drankje. Tegenwoordig worden meerdere tapas ook wel genuttigd als maaltijd. Er bestaan vele soorten verschillende tapas en elke regio in Spanje serveert weer andere tapas.

Zijn tapas gezond?

De traditionele Spaanse tapas bevatten, net zoals de andere gerechten uit de mediterrane keuken, veel vis, groenten, fruit en olijfolie. Hierdoor zijn tapas over het algemeen gezond te noemen. Daar komt bij dat een maaltijd met tapas vaak heel gevarieerd is waardoor je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Toch is de gezondheid van een tapasmaaltijd afhankelijk van de keuzes die je maakt. Zo zijn tapas met vis en zeevruchten een goede keuze, zo lang je maar niet voor gefrituurde vis kiest. Dit wordt in het Spaans vaak aangegeven met fritura of frito. Ook tapas met groenten zijn vaak prima, maar let wel op de bereiding en saus die erbij zit. Zo zijn gegrilde groenten een betere keuze dan champignons in knoflooksaus. Tenslotte kun je de vettere tapas beter laten staan, zoals chorizo, patatas bravas en aioli.

Calorieën in tapas

Ook het aantal calorieën in tapas is afhankelijk van de soort en de bereiding. Voor een caloriearme tapasmaaltijd kies je voor groenten, vis en mager vlees, die bij voorkeur bereid zijn zonder al teveel olijfolie. Want hoewel olijfolie gezond is, bevat dit wel veel calorieën. Gestoomde, gegrilde of geroosterde gerechten zijn een prima keuze. Deze kun je vaak herkennen aan de woorden asado en a la plancha. In de calorieëntabel kun je terugvinden hoeveel calorieën de tapa per portie gemiddeld bevat. Een caloriearme tapasmaaltijd kan bijvoorbeeld bestaan uit koude tomatensoep, kipfilet met sinaasappel, mozzarella tapas en gevulde paprika. De maaltijd bevat dan circa totaal 580 kilocalorieën. Naast de soort tapas die je kiest moet je natuurlijk ook letten op de hoeveelheid tapas die je eet. Veel kleine porties bevatten vaak heel wat calorieën. Mensen krijgen door de kleine porties minder snel een vol gevoel, omdat ze geen echte maaltijd eten. Bij een grote maaltijd heeft men vaak eerder een voldaan gevoel. Vaak staan er in tapasrestaurants ook maar weinig caloriearme tapas op het menu. Ook wordt er vaak wijn bij gedronken wat ook het nodige aantal calorieën oplevert. Deze drie factoren samen maken dat een tapasmaaltijd vaak toch redelijk wat calorieën bevat.

Calorieëntabel

Het aantal calorieën in tapas is afhankelijk van de bereiding, de ingrediënten en de portiegrootte. Hierdoor worden er het aantal calorieën gegeven die een portie gemiddeld bevat. In de onderstaande tabel kun je het gemiddelde aantal calorieën van een gemiddelde portie tapas terugvinden.

Warme en koude tapas

TapasOmschrijvingPortiegrootteKilocalorieën
GazpachoKoude tomatensoep 1 kom (250 ml) 100
Mejillones a la MarineraMosselen met ui, knoflook en tomaat6 stuks120
Mozzarella tapasMozzarella opgerold in een plak gerookte zalm 75 gram 150
Setas alhomo Champignons in knoflooksaus5 stuks150
Pimiento rellenoPaprika gevuld met gehakt1 kleine paprika160
Croquetas de jamon serranoKroketjes gevuld met serranoham3 kleine kroketjes180
Pollo Sabor a la naranjaKipfilet met sinaasappel 1 kipfilet 180
Gamba’s al ajilloGarnalen in knoflook3 stuks200
AlbondigasGehaktballetjes3 stuks200
Tortilla EspanolaSpaanse aardappel omelet (met chorizo)100 gram200
Arroz con polloRijst met kip100 gram200
PaellaGebakken rijst met vlees en vis100 gram200
Canape de ternera DunneGepaneerde en gebakken biefstuk 1 plak215
CalamariGefrituurde inktvis3 stuks250
Chuletas de cordero con crema de ajoLamskoteletje met knoflooksaus1 koteletje270
Patatas bravasGebakken aardappelen met chili- en knoflooksaus200 gram300
Boquerones fritosGefrituurde ansjovis100 gram300
Estofado de corderoLamsstoofpot 100 gram350
ChorizoPittige worst100 gram360

Desserts

TapasOmschrijvingPortiegrootteKilocalorieën
Flan de almendrasAmandel flan1 bakje270
Flan de lecheCaramel flan1 bakje330
Arroz con lecheRijst pudding1 bakje400

Variatie op traditionele tapas

Tapas hoeven niet altijd te bestaan uit de traditionele Spaanse gerechten. Met kleine gerechtjes uit andere landen kunnen er ook lekkere tapas samengesteld worden. Denk bijvoorbeeld aan Hollandse tapas met een garnalencocktail, bitterballen, gebakken aardappeltjes met spek, bloemkoolroosjes met kaassaus en blokjes kaas met komkommer. Of Italiaanse tapas met salade caprese met mozzarella, tomaat en basilicum, pizzapuntjes, vitello tonnato, antipasta en bruschettas. Ook kan er een caloriearme tapas samengesteld worden met veel groenten, vis en vetarm vlees zoals bijvoorbeeld witvis, asperges gerold in ham, tomatensalade, gegrilde kipfilet en gegrilde groenten.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…
Alles over tapasAlles over tapasAlles over tapas, vind je hier. Tapas zijn kleine hapjes die gezamenlijk een complete maaltijd vormen of die gebruikt wo…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…

Hibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus, mooi in de tuin en goed voor de gezondheidHibiscus is zo’n plant die we allemaal kennen. Toch is koppeling van de naam en de plant, nog vaak best lastig. Veel men…
Pesticiden bezorgen vitaminen giftige bijwerkingenPesticiden bezorgen vitaminen giftige bijwerkingenGroenten en fruit zijn belangrijke bestanddelen van een gezonde en evenwichtige voeding. Maar vaak bevatten ze residuen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AlvaroNieto, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tapa_(eten)
  • http://www.gezondengewicht.nl/26/gezond-eten-spanje-met-deze-tips/
  • https://www.dvn.nl/files/site/Zelf%20tapas%20maken%201209.pdf
  • http://www.weightlossresources.co.uk/calories/calorie_content/spanish_food.htm
  • http://www.ah.be/allerhande/recept/R-R633502/kroketten-met-serranoham
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.