De beste superfoods, gewoon uit Nederland
Aandacht voor je gezondheid en aandacht voor het milieu, het zijn belangrijke thema’s waar we met z’n allen volop mee bezig zijn. En dat is niet meer dan logisch. Gezonder leven draagt bij aan meer vitaliteit en levensgeluk. Een belangrijke factor in gezond leven wordt bepaald door datgene wat je eet en drinkt. In de zoektocht naar gezonde en eerlijke producten is ook de milieubelasting die deze producten met zich meebrengt een even zo belangrijke factor.
Gezond eten en superfoods
Wie bewust en gezond wil eten krijgt al gauw te maken met de populaire term ‘superfoods’. Dat klinkt natuurlijk veelbelovend. Het gaat hier om producten die vol zitten met de voor onze gezondheid zo belangrijke voedingsstoffen. Wat dat zijn? Je kunt hierbij denken aan mineralen, vitamines en antioxidanten. Als je voeding je voldoende kan voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen dan draagt dat uiteraard in positieve zin bij aan een gezond lijf. Wie denkt dat in één zo’n superfood-product álle belangrijke voedingsstoffen zitten, denkt helaas verkeerd. Om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen zul je moeten zorgen voor een mix. Dat betekent: gevarieerd eten en rekening houden met de bekende Schijf van Vijf (Voedingscentrum). En laten we eerlijk zijn, een beetje variatie is natuurlijk wel zo prettig.
Voeding en milieu
De keuze die we tegenwoordig hebben op het gebied van voedingsmiddelen is erg groot. In de schappen in de groentewinkels en supermarkten zie je het hele jaar door een uitgebreid aanbod. Zo kun je bijvoorbeeld het hele jaar sperzieboontjes of sla eten. Als je je realiseert dat er voor elk gewas een eigen periode in het jaar is dat deze groeit en opbrengst heeft begrijp je dat veel van onze groente en fruit ofwel uit een kas komt, ofwel uit landen overal ter wereld wordt ingevlogen. Wie gezond en verantwoord wil eten én tegelijk rekening wil houden met de milieueffecten van al dat groentevervoer doet er goed aan zich meer rekenschap te geven van de groeiperiodes van verschillende groentes. Ofwel, je kiest bij voorkeur die groentes die in het betreffende jaargetijde opbrengst leveren.
De herkomst van superfoods
De term ‘superfood’ is goed gekozen en trekt de aandacht van een groot publiek. De term ‘superfood’ wordt dan ook in een brede context gebruikt. Een breed scala aan producten wordt onder de categorie superfood gerekend, denk bijvoorbeeld aan hennepzaad, tarwegras, bessen, gojibessen, knoflook, oliefolie en vette vis, waarin de nodige omega 4-vetzuren zitten. Het zal je opvallen dat veel van deze superfoods niet origineel uit Nederland komen en dus uit veraf gelegen streken moeten worden geïmporteerd. Dat heeft uiteraard gevolgen voor het milieu én al even vanzelfsprekend, ook voor de prijs. Maar moet het allemaal van zover komen? Zijn er geen superfoods die gewoon uit Nederland komen? Gelukkig wel. En ze zijn bovendien niet alleen gezond en lekker, maar omdat ze gewoon uit eigen land komen vaak ook een stuk voordeliger.
Wat voor superfoods komen er uit Nederland?
Het aantal gezonde voedingsmiddelen die we onder superfoods kunnen scharen is groter dan je denkt. Laten we eens een aantal van deze Nederlandse superfoods onder de loep nemen.
Zeewier
In zeewier tref je stoffen aan als jodium, calcium, ijzer en eiwitten. In zeewier zit ook vitamine B12. Het gebruik van zeewier heeft een bloeddrukverlagende werking.
Boerenkool
In boerenkool zitten flink wat antioxidanten. Ook tref je heel wat vitamine A en K aan. Het gebruik van boerenkool zorgt voor verbetering van je immuunsysteem.
Broccoli
Ook in brocolli zitten antioxidanten, met name sulfarofaan. Dat werkt positief op je enzymreactie. In broccoli zitten bovendien, met name in de stronk, belangrijke vitamines zoals vitamine A, C, K, B2 en B6. Het lijstje gezonde stoffen is daarmee nog niet op, er zitten in broccoli ook mineralen zoals magnesium, kalium en calcium. Bovendien tref je sporenelementen aan van ijzer, koper en zink. Dat alles maakt broccoli met recht een super-superfood.
Spruitjes
Over de smaak van spruitjes bestaan grote meningsverschillen, maar het is een feit dat spruitjes allerlei erg belangrijke voedingsstoffen bevatten. Denk aan magnesium, kalium en foliumzuur. Ook tref je vitamines aan, zoals vitamine A, B, E, K en vooral vitamine C. Spruitjes bevatten veel vezels en bevorderen daardoor ook een gezonde stoelgang.
Spinazie
Een echte bladgroente mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Spinazie kun je koken, maar ook heel goed als salade gebruiken. Spinazie zit vol met belangrijke mineralen zoals ijzer, zink en foliumzuur en natuurlijk zitten er belangrijke vitamines in, bijvoorbeeld vitamine B1.
Waterkers
Ook in waterkers tref je belangrijke mineralen aan zoals magnesium, zink, jodium, ijzer en calcium. En natuurlijk ontbreken ook hierin de vitamines niet. Waterkers bevat vitamines A, B, C, E en K.
Champignons
Paddenstoelen, waaronder ook champignons, bevatten belangrijke voedingsvezels en mineralen zoals koper, kalium, selenium en fosfor. Er zit ook vitamine B in. Omdat er eetbare en niet-eetbare paddenstoelen groeien is het verstandig om ze gewoon in de winkel te halen en niet zelf te gaan plukken. Giftige en niet-giftige soorten lijken soms gevaarlijk veel op elkaar.
Asperges
Asperges zijn een echte delicatesse die tussen april en juni volop van het land komt. Asperges bevatten volop vitamines, mineralen en vezels. Asperges hebben een reinigende werking.
Lijnzaad
Lijnzaad zit vol met gezonde vetten en is goed voor de stoelgang.
Haring
Haring zit vol met gezonde vetten. Een goede reden om zo nu en dan een Hollandse Nieuwe te pakken.
Walnoten
Ook in walnoten zitten volop gezonde omega 3-vetten en vezels. Als je elke dag 30 gram walnoten eet wordt de elasticiteit van je bloedvaten verbeterd. Maar walnoten zijn niet alleen gezond, ze zijn ook erg lekker. Je kunt walnoten eten als snack – heel wat gezonder dan chips. Walnoten doen het ook prima in allerlei smakelijke gerechten.
Havermout
Havermout bevat gèta-glucanen en zorgt ervoor dat je bloedglucose na een maaltijd minder stijgt. In Amerika staat op pakken havermout vermeld dat het helpt je cholesterolgehalte op peil te houden.
Niet alleen supergroente, maar ook superfruit
Je hebt al een aardig lijstje aan gezonde groentes voorbij zien komen. Maar er is uiteraard meer dan alleen groente, je hebt ook gezond fruit dat gewoon in Nederland wordt geteeld. Vol met voedingsstoffen en vitamines en bovendien erg lekker. Denk bijvoorbeeld aan:
- Appels
- Kersen
- Peren
- Bosbessen
- Aardbeien
- Cranberry’s
- Frambozen. Frambozen bevatten veel van het antioxidant ellagitannines
- Bramen. Leuk is dat je bramen ook veel in de vaderlandse natuur aantreft. Dat bekent dat je in augustus gezond kunt snoepen tijdens je wandelingen in de natuur!
Genoeg superfoods uit Nederland
Er worden in Nederland op de koude grond of in kassen heel wat groente- en fruitsoorten geteeld die zo vol zitten met gezonde mineralen, vitamines, anti-oxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen dat je ze met een gerust hart in de categorie superfoods kunt plaatsen. Dat betekent dat gezonde voeding heus niet altijd uit verre streken ingevlogen hoeft te worden. En daarnaast betekent het dat er voldoende smaakvariatie is. Gezond eten van vaderlandse bodem, en nog lekker ook!