Glutathion: beschermt tegen oxidatieve stress en veroudering

Glutathion: beschermt tegen oxidatieve stress en veroudering Glutathion komt van nature voor in het lichaam en is een van de belangrijkste antioxidanten. Glutathion heeft het vermogen om cellen te beschermen tegen oxidatieve stress, het lichaam te helpen schadelijke stoffen uit te scheiden, andere antioxidanten te recyclen, het immuunsysteem te versterken en verouderingsprocessen te vertragen. Glutathion wordt door het lichaam zelf aangemaakt maar onder omstandigheden kan het raadzaam zijn dit aan te vullen middels een supplement, onder meer bij ziekte, blootstelling aan stress of schadelijke stoffen en bij een verminderde weerstand.

Glutathion als supplement


Glutathion: een belangrijke antioxidant

Glutathion (ook wel aangeduid als γ-L-glutamyl-L-cysteinylglycine) is een tripeptide, opgebouwd uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Het is een van de belangrijkste in het lichaam voorkomende antioxidanten. Het is betrokken bij een reeks belangrijke processen. Zo helpt glutathion proteïnen en membraanlipiden te beschermen tegen vrije radicalen. Onder invloed van onder meer oxidatieve ademhaling, stress en blootstelling aan UV-straling worden verschillende cellen van het menselijke lichaam continu bedreigd door oxidatieve stress. Glutathion heeft echter de eigenschap dat het via reductie (het opnemen van elektronen van een andere stof) elektronen op de reactieve zuurstofdeeltjes kan overdragen en deze zodoende onschadelijk kan maken. Glutathion speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij het vermogen van het lichaam om schadelijke stoffen uit te scheiden, waaronder alcohol. Glutathion is geen essentieel aminozuur, dat wil zeggen een aminozuur dat we uit voedsel moeten halen. Het lichaam is namelijk zelf in staat het aan te maken. Onder omstandigheden kan het echter wel wenselijk zijn om de voorraad beschikbaar glutathion middels een supplement aan te vullen.

Gezondheidsvoordelen van glutathion

De gezondheidsvoordelen van glutathion zijn in te delen in vier categorieën:
  • Het helpt het lichaam te detoxificeren
  • Het recyclet andere antioxidanten
  • Het versterkt het immuunsysteem
  • Het beschermt het DNA

Het vermogen van glutathion of het lichaam te detoxificeren is zeer belangrijk maar eigenlijk ook heel simpel. Glutathion bindt zich namelijk aan verschillende schadelijke stoffen zoals toxines en zware metalen die je het liefst zo snel mogelijk uit je lichaam wilt hebben maar die enkel vetoplosbaar zijn. Door zich in de lever aan deze stoffen te binden maakt glutathion ze wateroplosbaar en kunnen ze eenvoudig via de urine worden uitgescheiden. Zonder de tussenkomst van glutathion zou dit niet mogelijk geweest zijn. Glutathion is daarnaast ook het enige antioxidant dat in staat is zichzelf te regenereren, waarbij het tevens anti-oxidanten hergebruikt die reeds geoxideerd zijn geraakt zoals bijvoorbeeld alfa-liponzuur, vitamine C en vitamine E. Op die manier vergroot het ook de capaciteiten van deze andere antioxidanten.

Glutathion werkt tevens weerstandsverhogend doordat het betrokken is bij de activering van lymfocyten, de witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in de afweer. Glutathion bepaalt zo onder meer hoe snel de aanmaak van lymfocyten op gang komt wanneer het lichaam ziekteverwekkers detecteert. Daarnaast beschermt de stof de cellen van het DNA. Het wordt daarom ook wel in verband gebracht met het tegengaan van verschillende verouderingsprocessen van het menselijk lichaam.

Voor wie is gebruik van glutathion als supplement nuttig?

Zoals gezegd is glutathion geen essentieel aminozuur. We zijn dus niet afhankelijk van de inname van bepaalde voedingsmiddelen om aan de vereiste standaard van in het lichaam aanwezige glutathion te komen. Bij gezonde mensen met een gezond dieet is het aanvullen van de voorraad glutathion doorgaans dan ook niet nodig. Er kunnen echter redenen zijn om dit toch te willen aanvullen.

Blootstelling aan stress of schadelijke stoffen, ziekte of een ongezond dieet kunnen maken dat het lichaam zelf niet langer in staat is om voldoende glutathion te produceren. Hierdoor kunnen verschillende cellen beschadigd raken waardoor we niet meer in staat zijn om optimaal te functioneren. Dit kunnen we merken aan een verminderde weerstand en dus vatbaarheid voor ziekte, vermoeidheid en een versnelde veroudering van onder meer de huid en zenuwweefsel. Als weefsel immers te veel beschadigd raakt door blootstelling aan oxidatieve stress dan reageert het door zichzelf te doden. Dit mechanisme speelt bij veel degeneratieve aandoeningen en verouderingsprocessen een rol. Deze effecten kunnen (gedeeltelijk) een halt toegeroepen worden door de hoeveelheid beschikbare glutathion aan te vullen middels de inname van een supplement.

Supplementen op basis glutathion worden daarnaast gebruikt ter bestrijding van een breed scala aan aandoeningen en gezondheidsproblemen waaronder psoriasis, vervetting van de lever, insulineresistentie, perifeer vaatlijden, ziekte van Parkinson en astma. Wil je glutathion gebruiken in verband met een van deze aandoeningen dan verdient het de aanbeveling eerste specifiek te kijken naar wetenschappelijke studies die de werkzaamheid op dit gebied bevestigen.

Verkrijgbaarheid

Glutathion is een zeer breed verkrijgbaar voedingssupplement. Het is bij veel drogisterijen en webshops verkrijgbaar. Wanneer je ernaar zoekt in de winkel kun je het naast gewoon glutathion ook aantreffen onder de namen GSH, L-glutathion en S-acetyl-l-glutathion. Het is hoofdzakelijk verkrijgbaar in de vorm van capsules maar er bestaat ook liposomaal glutathion, dat vloeibaar is en vermengd kan worden met water of sap. Dit is handig voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen. Supplementen op basis van glutathion zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Now, Bonusan, Aov, Biotics, Vitortho, Vitakruid, Cellcare en Epigenar. Liposomaal glutathion is verkrijgbaar van het merk Vitortho.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutamine bij intensief sporten of verminderde weerstandGlutamine bij intensief sporten of verminderde weerstandGlutamine is een niet-essentieel aminozuur. Het wordt door het lichaam aangemaakt maar deze aanmaak is niet in alle geva…
Ontstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteitOntstekingsremmend supplement SAMe: werking en effectiviteitSAMe is een supplement dat gebruikt wordt als ontstekingsremmend middel. Er is vooral veel onderzoek gedaan naar het geb…
Tyrosine helpt bij depressie en blootstelling aan stressTyrosine helpt bij depressie en blootstelling aan stressLijd je aan stress of een depressie en worden je cognitieve functies daardoor beperkt dan is het goed mogelijk dat een t…
Antioxidanten en het Th1 en Th2 mechanismeAntioxidanten en het Th1 en Th2 mechanismeAntioxidanten, zoals bijvoorbeeld vitamine B en C, werken doordat ze vrije radicalen opsporen, waarbij ze dan een van hu…

Arginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine: supplement voor sporters op elk niveauArginine is een populair supplement onder sporters. Dat is niet zo gek wanneer je bedenkt dat het sporters op veel gebie…
Onbekend fruit: ZuurzakOnbekend fruit: ZuurzakEr zijn veel fruitsoorten bekend en dus valt er nogal wat te kiezen. Dat neemt niet weg dat er ook nog genoeg fruitsoort…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 733215, Pixabay
  • https://www.sohf.nl/nieuws/glutathion-moeder-van-alle-antioxidanten
  • https://www.healthline.com/health/glutathione-benefits#glutathione-benefits
  • https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/glutathione-uses-risks
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Glutathione
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.