Voordelen van prei voor de gezondheid

Voordelen van prei voor de gezondheid Prei is een groente en heeft de wetenschappelijk naam Allium porrum. Prei heeft aan de onderkant een lichte bolvorm met naar boven toe een lange witte cilindrische stengel van op elkaar gestapelde lagen van platte (groene) bladeren. De stukken van de prei die onder de grond groeien zijn wit en mals. Prei is familie van de knoflook, bieslook, de sjalot en de ui en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Prei wordt al eeuwenlang gegeten vanwege haar voordelen voor de gezondheid. De typische smaak en geur van prei wordt veroorzaakt door allicine: een zwavelverbinding met antibacteriële en antioxiderende eigenschappen. Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.

Gezondheidsvoordelen van prei


Helpt bij gewichtsverlies en verbetert de spijsvertering

Prei bevat voedingsvezels (4% ADH) en zorgt er daardoor voor dat je langer het gevoel hebt dat je vol zit. Dit maakt de kans dat je tussendoor gaat snacken wat kleiner en daardoor de kans dat je gewicht kunt verliezen groter. Door de voedingsvezels (4% ADH) in prei wordt een goede stoelgang bevorderd.

Verbetert de ooggezondheid

Prei is een bron van vitamine A (5% ADH per 100 gram gekookt). Deze vitamine is belangrijk voor je algehele ooggezondheid. Prei zit vol antioxidanten die je ogen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen maculadegeneratie en andere leeftijdgerelateerde oogaandoeningen veroorzaken. Vitamine A zorgt voor een beter zicht tijdens de schemering en in de nacht. Prei is rijk aan luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen behoeden de weefsels van je oog tegen de gevolgen van het schadelijke uv-licht. Ze beschermen met name tegen staar.

Verlaagt de bloeddruk en bevordert uitscheiding van toxinen en zouten

Prei bevat 189 mg kalium per 100 gram bereid product. Kalium staat bekend om haar bloedvatverwijdende en bloeddrukverlagende werking. Daarnaast is kalium belangrijk voor de werking van de hartspier. Prei zorgt ervoor dat je meer gaat plassen: er wordt dan meer natrium en water door je nieren uitgescheiden. Dit is heilzaam voor mensen met een hoge bloeddruk: het voorkomt de accumulatie van te veel toxinen en zouten (bijvoorbeeld natrium) in je lichaam. Als er natrium wordt uitgescheiden kan dat de bloeddruk verlagen.

Voorkomt bloedarmoede

Als je te weinig ijzer in je bloed hebt spreekt men van bloedarmoede. Prei zit vol ijzer (100 gram bereide prei bevat 6% ADH) en bevat folaat (6% ADH per 100 gram bereide prei) dat belangrijk is bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen. Folaat, de biologisch actieve vorm van B11, en foliumzuur worden nogal eens verward. In voedingssupplementen zit foliumzuur, dat in je lichaam omgezet wordt in folaat.

Indien je lichaam weer voldoende ijzer tot zijn beschikking heeft zal dit te merken zijn aan een betere zuurstofvoorziening van je cellen.

Voorkomt huidproblemen

Veel huidproblemen komen door de werking van vrije radialen en de daardoor optredende oxidatieve schade. Denk hierbij aan rimpels en donkere vlekken. De antioxidanten die in prei aanwezig zijn beschermen tegen de schade die vrije radicalen kunnen veroorzaken en hebben zo een remmende werking op het verouderingsproces. Verder zit in prei allicine. Dit is een natuurlijk antibioticum dat verder ook voorkomt in knoflook. Deze verbinding heeft antibacteriële eigenschappen en weert bacteriën uit je huid.

Helpt hart en bloedvaten

Prei is een rijke bron van kaempferol, een flavonoïde die beschermend werkt tegen de invloed van vrije radicalen in bloedvaten. Daarbij wordt ook NO (stifkstofmonoxide) gevormd. Deze stof zorgt ervoor dat bloedvaten kunnen verwijden en ontspannen. Verder is prei rijk aan folaat. Folaat heeft een positieve invloed op je hartgezondheid. Het vermindert een teveel aan homocysteïne dat een nadelige invloed kan hebben op het cardiovasculaire systeem. De stof folaat zorgt ervoor homocysteïne wordt omgezet in aminozuren die beter zijn voor je algehele gezondheid. Prei is ook rijk aan polyfenolen. Deze antioxidanten hebben een beschermende werking tegen oxidatieve schade aan bloedcellen en bloedvaten. De voedingsvezels in prei zorgen voor de verwijdering van het slechte cholesterol en beschermen zo tegen het ontstaan van plaques in de bloedvaten.

Voorkomt oxidatieve schade

Prei bevat per 100 gram bereid product 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Vitamine C staat bekend als antioxidant: het voorkomt dat er oxidatieve schade aan cellen toegebracht kan worden. Deze oxidatieve schade wordt vaak als grootste boosdoener gezien bij het ontstaan van kanker.

Verbetert de botgezondheid

Prei bevat veel vitamine K: 29% ADH bij 100 gram bereide prei. Vitamine K speelt een rol bij de botmineralisatie: de hoeveelheid osteocalcine (een eiwit) is evenredig met de hoeveelheid vitamine K die aanwezig is in je lichaam. Dit eiwit is noodzakelijk voor een goede botgezondheid: het zorgt ervoor dat er minder bot wordt afgebroken.

Helpt diabetes type 2 te beteugelen

Prei is calorie-arm: 100 gram gekookte prei bevat slechts 32 kcal. Daarnaast heeft prei een lage glycemische index. Groenten met een lage glycemische index verminderen de activiteit van a-amylase. Dit is een enzym dat complexe suikers in kleinere suikermoleculen opdeelt. Als dit te snel gaat schommelt de bloedsuikerspiegel te veel.
© 2019 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen – Calorie BlockerOvergewicht is de grootste klacht onder de Nederlanders. Mensen zoeken allerlei methoden om snel af te vallen, de nodige…
Wil je afvallen? Let dan ook op wat je drinkt!Als je wilt afvallen moet je je calorie-inname verminderen, en/of je calorieverbranding verhogen door meer te bewegen en…
Vrije lijst van negatieve calorie voedingVrije lijst van negatieve calorie voedingHieronder tref je een lijst aan van negatieve calorie voeding, maar laten we eerst eens in overweging nemen wat dit bete…
Wat jij nog niet wist over calorie en calorieverbruikWat jij nog niet wist over calorie en calorieverbruikAls het over het onderwerp 'afvallen' gaat, kun je altijd nog bijleren. Naast echt goede en waardevolle tips voor gewich…

Calcium: functie, ADH, calcium in voeding & calciumtablettenCalcium: functie, ADH, calcium in voeding & calciumtablettenCalcium is een mineraal dat in veel voedingsmiddelen voorkomt. Het lichaam heeft calcium nodig om sterke botten te behou…
Voedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderenVoedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderenCirca één op de drie volwassenen heeft slaapproblemen. Slaap beïnvloedt elk aspect van gezondheid. Een chronisch tekort…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aromaengel, Pixabay
  • Geraadpleegd op 27 januari 2019:
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Foliumzuur
  • https://www.voedingswaardetabel.nl/watiswat/voedingsvezels/
  • https://www.nutrition-and-you.com/leeks.html
  • Geraadpleegd op 20 jan 2019:
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Allicine
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Prei
  • https://www.mijntuin.org/plants/124-prei
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vitamine_K
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Metabool_syndroom
  • http://ackermancancercenter.com/blog/nutritional-properties-of-leeks
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26
  • https://www.livestrong.com/article/365088-what-are-the-health-benefits-of-leeks/
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26
Liseverhulst (86 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.