Voordelen van prei voor de gezondheid
Prei is een groente en heeft de wetenschappelijk naam Allium porrum. Prei heeft aan de onderkant een lichte bolvorm met naar boven toe een lange witte cilindrische stengel van op elkaar gestapelde lagen van platte (groene) bladeren. De stukken van de prei die onder de grond groeien zijn wit en mals. Prei is familie van de knoflook, bieslook, de sjalot en de ui en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Prei wordt al eeuwenlang gegeten vanwege haar voordelen voor de gezondheid. De typische smaak en geur van prei wordt veroorzaakt door allicine: een zwavelverbinding met antibacteriële en antioxiderende eigenschappen.
Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.
Gezondheidsvoordelen van prei
Helpt bij gewichtsverlies en verbetert de spijsvertering
Prei bevat voedingsvezels (4% ADH) en zorgt er daardoor voor dat je langer het gevoel hebt dat je vol zit. Dit maakt de kans dat je tussendoor gaat snacken wat kleiner en daardoor de kans dat je gewicht kunt verliezen groter. Door de voedingsvezels (4% ADH) in prei wordt een goede stoelgang bevorderd.
Verbetert de ooggezondheid
Prei is een bron van vitamine A (5% ADH per 100 gram gekookt). Deze vitamine is belangrijk voor je algehele ooggezondheid. Prei zit vol antioxidanten die je ogen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen maculadegeneratie en andere leeftijdgerelateerde oogaandoeningen veroorzaken. Vitamine A zorgt voor een beter zicht tijdens de schemering en in de nacht. Prei is rijk aan luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen behoeden de weefsels van je oog tegen de gevolgen van het schadelijke uv-licht. Ze beschermen met name tegen staar.
Verlaagt de bloeddruk en bevordert uitscheiding van toxinen en zouten
Prei bevat 189 mg kalium per 100 gram bereid product. Kalium staat bekend om haar bloedvatverwijdende en bloeddrukverlagende werking. Daarnaast is kalium belangrijk voor de werking van de hartspier. Prei zorgt ervoor dat je meer gaat plassen: er wordt dan meer natrium en water door je nieren uitgescheiden. Dit is heilzaam voor mensen met een hoge bloeddruk: het voorkomt de accumulatie van te veel toxinen en zouten (bijvoorbeeld natrium) in je lichaam. Als er natrium wordt uitgescheiden kan dat de bloeddruk verlagen.
Voorkomt bloedarmoede
Als je te weinig ijzer in je bloed hebt spreekt men van bloedarmoede. Prei zit vol ijzer (100 gram bereide prei bevat 6% ADH) en bevat folaat (6% ADH per 100 gram bereide prei) dat belangrijk is bij het aanmaken van rode en witte bloedcellen. Folaat, de biologisch actieve vorm van B11, en foliumzuur worden nogal eens verward. In voedingssupplementen zit foliumzuur, dat in je lichaam omgezet wordt in folaat.
Indien je lichaam weer voldoende ijzer tot zijn beschikking heeft zal dit te merken zijn aan een betere zuurstofvoorziening van je cellen.
Voorkomt huidproblemen
Veel huidproblemen komen door de werking van vrije radialen en de daardoor optredende oxidatieve schade. Denk hierbij aan rimpels en donkere vlekken. De antioxidanten die in prei aanwezig zijn beschermen tegen de schade die vrije radicalen kunnen veroorzaken en hebben zo een remmende werking op het verouderingsproces. Verder zit in prei allicine. Dit is een natuurlijk antibioticum dat verder ook voorkomt in knoflook. Deze verbinding heeft antibacteriële eigenschappen en weert bacteriën uit je huid.
Helpt hart en bloedvaten
Prei is een rijke bron van kaempferol, een flavonoïde die beschermend werkt tegen de invloed van vrije radicalen in bloedvaten. Daarbij wordt ook NO (stifkstofmonoxide) gevormd. Deze stof zorgt ervoor dat bloedvaten kunnen verwijden en ontspannen. Verder is prei rijk aan folaat. Folaat heeft een positieve invloed op je hartgezondheid. Het vermindert een teveel aan homocysteïne dat een nadelige invloed kan hebben op het cardiovasculaire systeem. De stof folaat zorgt ervoor homocysteïne wordt omgezet in aminozuren die beter zijn voor je algehele gezondheid. Prei is ook rijk aan polyfenolen. Deze antioxidanten hebben een beschermende werking tegen oxidatieve schade aan bloedcellen en bloedvaten. De voedingsvezels in prei zorgen voor de verwijdering van het slechte cholesterol en beschermen zo tegen het ontstaan van plaques in de bloedvaten.
Voorkomt oxidatieve schade
Prei bevat per 100 gram bereid product 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C. Vitamine C staat bekend als antioxidant: het voorkomt dat er oxidatieve schade aan cellen toegebracht kan worden. Deze oxidatieve schade wordt vaak als grootste boosdoener gezien bij het ontstaan van kanker.
Verbetert de botgezondheid
Prei bevat veel vitamine K: 29% ADH bij 100 gram bereide prei. Vitamine K speelt een rol bij de botmineralisatie: de hoeveelheid osteocalcine (een eiwit) is evenredig met de hoeveelheid vitamine K die aanwezig is in je lichaam. Dit eiwit is noodzakelijk voor een goede botgezondheid: het zorgt ervoor dat er minder bot wordt afgebroken.
Helpt diabetes type 2 te beteugelen
Prei is calorie-arm: 100 gram gekookte prei bevat slechts 32 kcal. Daarnaast heeft prei een lage glycemische index. Groenten met een lage glycemische index verminderen de activiteit van a-amylase. Dit is een enzym dat complexe suikers in kleinere suikermoleculen opdeelt. Als dit te snel gaat schommelt de bloedsuikerspiegel te veel.