Vitamine E: belangrijke voordelen voor lichaam, huid en haar

Vitamine E: belangrijke voordelen voor lichaam, huid en haar Vitamine E is een hele belangrijke vitamine en heeft veel voordelen voor de gezondheid. Vitamine E zit van nature in voeding, zoals granen, groente en fruit. Vitamine E heeft veel functies, waaronder de gezondheidsbevorderende werking doordat het een sterke antioxiderende werking heeft op de cellen van het menselijk lichaam. De tocoferolen beschermen de lichaamscellen tegen vrije radicalen die het lichaam binnendringen, wat gebeurt via verontreinigde lucht, uv-licht en voeding. Uit onderzoek blijkt dat vitamine E de klachten van diverse aandoeningen en ziekten kan verminderen. Hoewel vitamine E onmisbaar is voor het bereiken of in stand houden van een goede lichamelijke gezondheid, is soms sprake van een vitamine E-tekort of een overdosis aan vitamine E. Symptomen van een vitamine E-tekort kunnen onder andere bloedarmoede, evenwichtsstoornissen en droog en breekbaar haar zijn.

Vitamine E: belangrijke voordelen en functies voor lichaam, huid en haar


Wat is vitamine E?

Vitamine E is eigenlijk geen vitamine, zoals vitamine C of vitamine D, maar is een verzamelnaam voor een aantal plantaardige stoffen: de zogenaamde tocoferolen. Door de antioxiderende werking van vitamine E, worden de cellen van het hart- en bloedvatenstelsel, spierweefsel en organen beschermd. Vitamine E wordt regelmatig alfa tocoferol genoemd; dit is de biologisch meest actieve vorm van vitamine E. Vitamine E is in vet oplosbaar en breekt af bij verhitting; wat van nature aan vitamine E in voeding zit, gaat verloren bij opwarming.

Belangrijke voordelen en functies van vitamine E voor de gezondheid

Vitamine E samen met vitamine C vormen de voornaamste stoffen die het lichaam beschermen. Wanneer de lichamelijke waardes van vitamine E en vitamine C op peil zijn, dan verkleint dit de kans op het optreden van verschillende soorten ziektes en aandoeningen. Dit komt door de reinigende werking van vitamine E en vitamine C op de stofwisseling van de lichaamscellen. De voordelen van vitamine E voor de gezondheid hebben betrekking op het gehele menselijk lichaam, omdat het belangrijk is voor een goede werking van de functies in alle lichaamscellen.

De belangrijkste voordelen en functies van vitamine E voor de lichamelijke gezondheid:

Antioxiderende werking van vitamine E

Een van de belangrijkste voordelen van vitamine E is dat het een antioxidant is: vitamine E beschikt over een sterke antioxiderende werking op de lichaamscellen. Dit betekent dat vitamine E de vrije radicalen bestrijdt door deze af te voeren uit de lichaamscellen. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die in het lichaam terecht komen door onder andere bepaalde voeding, ultraviolet licht, roken en het inademen van vervuilde lucht. Vrije radicalen kunnen verschillende ziektes en aandoeningen veroorzaken. Vitamine E in combinatie met vitamine C zijn de voornaamste stoffen in het beschermen en reinigen van de lichaamscellen.

Bloedverdunnende werking op het hart- en bloedvatenstelsel

Vitamine E speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van een gezond hart- en bloedvatenstelsel. Vitamine E verkleint de kans op het ontstaan van bloedstollingen in de bloedbaan. Bloedstollingen kunnen hele gevaarlijke gevolgen hebben. Dat vitamine E de kans op bloedstollingen verkleint, komt onder andere door de bloedverdunnende werking. Voor de meeste mensen betekent dit een positief effect op de gezondheid. Iemand die bloedverdunners gebruikt, kan bij een overweging om de (extra) inname van vitamine E te verhogen, eerst met een (huis)arts bespreken of dit een goed idee is.

Beschermde werking op het gezichtsvermogen

Bij gelijktijdige inname met vitamine C en Carotenoïden, heeft vitamine E een gunstige werking op het netvlies van de ogen. Een combinatie van deze drie stoffen kan veroudering van de ogen en vermindering van het gezichtsvermogen tegengaan. Omdat vitamine E een belangrijke rol speelt in de stofwisseling van de lichaamscellen en daarbij de vrije radicalen bestrijdt, is een van de voordelen van vitamine E dat het de gezondheid van de ogen bevordert. De inname van voldoende vitamine E kan achteruitgang van de ogen verkleinen en de kans op het krijgen van verschillende soorten oogcomplicaties verkleinen. Hierdoor beschermt vitamine E de ogen tegen achteruitgang van het gezichtsvermogen.

Positieve effecten op negatieve effecten van bepaalde behandelingen tegen kanker

Vitamine E kan bij bepaalde behandelingen bij kanker positieve effecten hebben op de negatieve effecten van deze behandelingen tegen kanker. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken waar vitamine E of alfa-tocoferolacetaat wordt toegediend aan patiënten die een bepaalde behandeling tegen kanker ondergaan. Altijd dient met de behandelend arts(en) van een patiënt te worden besproken of het verhogen van de inname van vitamine E ertoe kan leiden dat een positief effect ontstaat op de negatieve effecten van de betreffende behandeling tegen kanker.

Onderzoeken met positieve resultaten bij toediening van vitamine E en/of α-tocoferolacetaat

 • Uit onderzoek onder 100 patiënten die lijden aan borstkanker, uitgevoerd door het National Research Center in Complementary and Alternative Medicine (NAFKAM), blijkt dat vitamine E bij radiotherapie bij borstkanker fibrose kan verminderen indien het wordt toegediend in combinatie met pentoxifylline (Delanian, 2003; Ravo, 2011).
 • Uit onderzoek onder 89 patiënten die lijden aan mondkanker en 36 patiënten met schildklierkanker blijkt dat vitamine E de speekselklieren kan beschermen tegen schade ontstaan door de straling (Chitra, 2008; Fallahi, 2013).
 • Een onderzoek van B. Morey toont aan dat vitamine E bij kanker dat voorkomt in het gebied rond de nek en het hoofd de kans op het ontstaan van ernstige bijwerkingen van de kankerbehandeling kan verkleinen (Morey, 2011).
 • Uit meerdere onderzoeken naar een toediening van vitamine E bij chemotherapie waarbij cisplatine of paclitaxel wordt toegediend, is gebleken dat suppletie van alfa-tocoferolacetaat (een vorm van vitamine E) de klachten van door chemotherapie geïnduceerde neurotoxiciteit kan verminderen en/of voorkomen (Argyriou, 2006; Pace, 2003).

Ataxie met vitamine E deficiëntie (AVED)

AVED: Ataxie met vitamine E deficiëntie is een erfelijke aandoening die leidt tot evenwichtsstoornissen. De klachten ontstaan meestal op jonge leeftijd, tussen de vijf en vijftien jaar, maar de klachten kunnen ook op latere leeftijd ontstaan. Op zowel jonge als oude leeftijd, kunnen leer- en concentratieproblemen optreden, alsook eet- en slikproblemen. Een verandering in het DNA leidt tot deze aandoening. Bij AVED bestaat er in de hersenen een tekort aan vitamine E: het eiwit dat ervoor zorgt dat vitamine E de hersenen bereikt, functioneert niet meer voldoende bij iemand die aan deze aandoening lijdt. Een van de voordelen van vitamine E is dat bij een levenslange behandeling met vitamine E bij AVED de al bestaande klachten kan verminderen en voorkomen dat deze verergeren.

Vitamine E-tekort

Voor de lichamelijke gezondheid is het van belang om voldoende vitamine E binnen te krijgen. Dit kan via voeding, een vitamine E supplement, capsule of olie. Het gebruik van vitamine E olie of een supplement kan voorkomen dat een vitamine E-tekort ontstaat. Hierdoor verkleint de kans op het ontstaan van een groot aantal lichamelijke aandoeningen. Een tekort aan vitamine E kan hele schadelijke gevolgen hebben voor de algehele menselijke gezondheid. Dit komt door de reinigende functie van vitamine E die de vrije radicalen in de lichaamscellen onschadelijk maakt. De (kleine) hersenen zijn gevoelig voor een vitamine E tekort. Bij een te lage vitamine E waarde kunnen neurologische problemen ontstaan, zoals spraakproblemen of hoofdschudden. In zeldzame gevallen kan iemand ondanks een voldoende inname van vitamine E alsnog lijden aan een tekort: dit is het geval indien iemand lichamelijk niet in staat is om vitamine E op te nemen. Dit kan komen door het ontbreken van het eiwit dat hierbij een belangrijke rol speelt, zoals bij AVED).

Symptomen van een vitamine E-tekort

 • bloedarmoede
 • spierzwakte
 • evenwichtsstoornissen
 • spraakproblemen
 • hoofdschudden
 • spraakverwarring
 • moeite met slikken en eten
 • nachtblindheid
 • concentratie- en leerproblemen
 • droog en breekbaar haar
 • droge en weinig elastische huid
 • ataxie met vitamine E Deficiëntie

Vitamine E-overdosis

Hoewel in de meeste gevallen een teveel of overdosis aan vitamine E niet schadelijk is voor de gezondheid, is van een aantal gevallen bekend dat het aan te raden is om eerst met een arts te bespreken voordat (extra) vitamine E wordt toegevoegd aan het dagelijkse dieet. In bepaalde gevallen is een té hoge inname van vitamine E schadelijk voor de gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer iemand gebruik maakt van bloedverdunners of lijdt aan een vitamine K tekort.

Waar komt vitamine E in voor?

Bron: GerDukes, PixabayBron: GerDukes, Pixabay
In de natuur komt veel voeding met vitamine E voor. Andere mogelijkheden (dan via voeding) om vitamine E binnen te krijgen: in de vorm van vitamine E olie of supplementen. Door het dagelijks innemen van vitamine E kan een tekort worden voorkomen. Ook wordt vitamine E regelmatig als ingrediënt verwerkt in producten voor huid en haar.

Voeding met vitamine E

Voorbeelden van voeding met een hoog gehalte aan vitamine E:
 • zonnebloemolie
 • appel, kiwi, papaja
 • abrikozen en pruimen (gedroogd)
 • bosbessen, blauwe bessen en bramen
 • paprika (gele, rode, oranje)
 • halvarine & margarine
 • tomatenpuree
 • noten (pijnboompitten, pinda's, hazelnoten, rauwe amandelen)
 • peterselie
 • avocado
 • boerenkool, molsla, broccoli, spinazie
 • olijven

Huid en haar

Vitamine E wordt regelmatig als ingrediënt toegevoegd aan huidproducten zoals crèmes, bodylotion, olie en gezichtsmaskers. Ook wordt vitamine E veel toegevoegd aan producten voor het haar, zoals shampoo, conditioner, haarmaskers, haarolie en haarserum. Na een paar dagen kan de vitamine al blijk geven van een herstellende werking op de droge en/of schrale huid. Een van de voordelen van vitamine E-crème is dat dit direct kan worden opgenomen door de huidcellen. Vitamine E is de meest voorkomende vitamine in de opperste huidlaag en is erg belangrijk voor een gezonde huid, onder andere omdat het de barrièrefunctie van de huid versterkt. Hierdoor gaat vitamine E een veroudering van de huid tegen en kan het littekens en rimpels vervagen. Iemand die droog en breekbaar haar heeft, kan er ook voor kiezen om een paar druppels vitamine E toe te voegen aan de conditioner of crèmespoeling.

Vitamine E-olie

Bron: Buntysmum, PixabayBron: Buntysmum, Pixabay
Vitamine E-olie heeft als voordeel dat het gemakkelijk in gebruik is door aan een glas water een paar druppels toe te voegen. Voor een optimale werking van vitamine E neem je deze gelijktijdig in met vitamine C door een paar druppels van de olie aan bijvoorbeeld een glas sinaasappel- of tomatensap toe te voegen. Een andere mogelijkheid is om een paar druppels van de olie toe te voegen aan een salade of een sapje/smoothie. Vitamine E olie heeft in tegenstelling tot veel andere oliën als voordeel dat het nagenoeg smakeloos is. Bovendien bevat de olie een natuurlijke en goed door het lichaam op te nemen vorm van vitamine E, is het 100% veganistisch, en is het zowel inwendig als uitwendig te gebruiken.

Vitamine E-supplement

De natuurlijke vorm van vitamine E is veel effectiever dan de synthetische vorm. De meeste voedingssupplementen voor vitamine E worden gemaakt op basis van alfa-tocoferol. Dit is de meest actieve biologische vorm van vitamine E. De voedingssupplementen zijn verkrijgbaar als capsules, pillen en tabletten. Het dagelijks innemen van een voedingssupplement op basis van vitamine E is vooral gunstig voor iemand die niet voldoende vitamine E via voedingsmiddelen binnenkrijgt. De capsules zijn verkrijgbaar op basis van 200 IE, 400 IE en 1000 IE.
© 2019 - 2024 Aucourant, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Wat zijn de beste vitamines voor je haar?Het is algemeen bekend dat vitamines en mineralen goed zijn voor je algemene gezondheid en bijvoorbeeld je de conditie v…
Gezonde voeding: vitamine CGezonde voeding: vitamine CJe hebt waarschijnlijk al vernomen dat vitamine C goed zou zijn voor je gezondheid maar weet je ook waarom? Vitamine C i…
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Vitamines en hun functiesVitamines en hun functiesVoldoende vitamines nemen is heel belangrijk, want iedere vitamine heeft weer zijn eigen bijzondere eigenschap. Ons lich…

Bloeddruk verlagen door bietensap: resultaten & bijwerkingenBloeddruk verlagen door bietensap: resultaten & bijwerkingenBietensap wordt door de meeste mensen niet direct in verband gebracht met lekker drinken. Toch heeft rode bietensap erg…
Retenix vochtafdrijver: raak overtollig vocht kwijtRetenix vochtafdrijver: raak overtollig vocht kwijtRetenix is een vochtafdrijver die je kan helpen om overtollig vocht af te drijven. Je kunt merken dat je last hebt van o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bru-nO, Pixabay (bewerkt)
 • Argyriou AA, Chroni E, Koutras A, Ellul J, Papapetropoulos S, Katsoulas G, Iconomou G, Kalofonos HP. Vitamin E for prophylaxis against chemotherapy-induced neuropathy: a randomized controlled trial. Neurology. 2005 January 11;64(1):26-31.
 • Argyriou AA, Chroni E, Koutras A, Iconomou G, Papapetropoulos S, Polychronopoulos P, Kalofonos HP. A randomized controlled trial evaluating the efficacy and safety of vitamin E supplementation for protection against cisplatin-induced peripheral neuropathy: final results. Support Care Cancer. 2006a November;14(11):1134-1140.
 • Argyriou AA, Chroni E, Koutras A, Iconomou G, Papapetropoulos S, Polychronopoulos P, Kalofonos HP. Preventing paclitaxel-induced peripheral neuropathy: a phase II trial of vitamin E supplementation. J. Pain Symptom Manage. 2006b September;32(3):237-244.CAM Cancer (Complementary and Alternative Medicine for Cancer), Vitamin E during cancer treatment, van http://cam-cancer.org/en/vitamin-e.
 • CooperVision, Vitaminen voor de ogen, van https://coopervision.nl/oogverzorging-en-de-gezondheid-van-het-oog/vitaminen-voor-de-ogen.
 • Chitra S, Shyamala Devi CS. Effects of radiation and alpha-tocopherol on saliva flow rate, amylase activity, total protein and electrolyte levels in oral cavity cancer. Indian J Dent Res. 2008 Jul-Sep;19(3):213-8.
 • Delanian S, Porcher R, Balla-Mekias S, Lefaix JL. Randomized, placebo-controlled trial of combined pentoxifylline and tocopherol for regression of superficial radiation-induced fibrosis. J. Clin. Oncol. 2003 July 1;21(13):2545-2550.
 • Fallahi B, Beiki D, Abedi SM, Saghari M, Fard-Esfahani A, Akhzari F, Mokarami B, Eftekhari M. Does vitamin E protect salivary glands from I-131 radiation damage in patients with thyroid cancer? Nucl Med Commun. 2013 Aug;34(8):777-86.
 • Holland & Barrett, De Tuinen Vitamine E Huidolie, van https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/de-tuinen-vitamine-e-huidolie-60058569?skuid=058569.
 • Erfelijkheid.nl, Ataxie met vitamine E deficiëntie, van https://www.erfelijkheid.nl/ziektes/ataxie-met-vitamine-e-deficientie.
 • Extra gezond, Waar is vitamine E goed voor?, van https://www.extragezond.nl/gezondheid/waar-is-vitamine-e-goed-voor/#tab-con-8.
 • Extra Gezond, Wat zijn carotenoïden en waar zitten ze in?, van https://www.extragezond.nl/voeding/carotenoiden-wat-zijn-het-waar-zitten/
 • Goed voor ogen, Vitamine E, van https://goedvoorogen.nl/oogvitamines/vitamine-e/.
 • Holland & Barrett, Vitamine E olie, https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-vitamine-e-olie-100-natuurlijk-60000810.
 • Jetske Ultee, Vitamine E in je huidverzorging, https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-e-in-je-huidverzorging/.
 • Morey, B. et al. A review of evidence-based practice in nutrition related complementary therapies: improving the knowledge of dietitians. Cancer Forum, Vol 35 Issue 2, 2011.
 • Optimale Gezondheid, Zo belangrijk is vitamine E + 15 belangrijke bronnen, van https://www.optimalegezondheid.com/vitamine-e-natuurlijke-bronnen/.
 • Pace A, Savarese A, Picardo M, Maresca V, Pacetti U, Del Monte G, Biroccio A, Leonetti C, Jandolo B, Cognetti F, Bove L. Neuroprotective effect of vitamin E supplementation in patients treated with cisplatin chemotherapy. J. Clin. Oncol. 2003 Mar 1;21(5):927-931.
 • Ravo V, Calvanese MG, Di Franco R, Crisci V, Murino P, Manzo R, Morra A, Cammarota F, Muto P. Prevention of cutaneous damages induced by radiotherapy in breast cancer: an institutional experience. Tumori. 2011 Nov-Dec;97(6):732-736.
 • Stichting tegen kanker, Vitamine E, van https://www.kanker.be/voedingssupplementen/vitamine-e.
 • Voedingscentrum, Vitamine E, https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-e.aspx.
 • Afbeelding bron 1: GerDukes, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Buntysmum, Pixabay
Aucourant (22 artikelen)
Laatste update: 02-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.