Gezonde voeding voor een goede gezondheid

Gezonde voeding voor een goede gezondheid Gezond eten is ontzettend belangrijk voor ons lichaam. De voedingsstoffen die we binnenkrijgen zorgen ervoor dat ons lichaam goed functioneert. Ons lichaam haalt namelijk allerlei bouwstoffen uit onze voeding. Als je gezonde voeding gebruikt, krijg je veel gezonde voedingstoffen binnen die je nodig hebt om te groeien en om gezond te blijven. Bovendien blijf je door gezonde voeding op een gezond gewicht en kun je overgewicht voorkomen. Ook andere gezondheidsklachten, zoals een hoge bloeddruk of diabetes type 2 kun je voorkomen door op je voeding te letten. Hippocrates, een Griekse arts, sprak lang geleden de bekende spreuk uit: 'Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.'

Inhoud


Voordelen van gezonde voeding

Al eeuwenlang is het bekend dat voeding en gezondheid hand in hand gaan en met elkaar verbonden zijn. Het is belangrijk dat je lichaam voldoende bouwstoffen en voedingstoffen binnenkrijgt, zodat het goed kan functioneren. Als je een gezonde levensstijl wilt krijgen, dan is het op de eerste plaats heel belangrijk om op je voeding te letten. Gezonde voeding heeft tal van voordelen, zoals:
  • Je krijgt meer energie.
  • Je humeur wordt er beter door.
  • Je krijgt meer zin om te bewegen, wat ook erg goed is voor je gezondheid.
  • Je slaapt beter.

Gezonde voeding bij gezondheidsklachten

Voeding speelt een grote rol bij gezond blijven, maar is ook heel belangrijk bij de behandeling van gezondheidsklachten, zoals

  • Bij chronische infecties, zoals astma of verschillende longklachten.
  • Functionele klachten, zoals vermoeidheid, somberheid en depressies.
  • Welvaartsziekten, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
  • Spijsverteringsklachten, zoals verschillende maag- en darmklachten.
  • Allergieën, zoals voedselallergie of voedingsintolerantie.

Advies gezondheidsraad

Eens in de 5 jaar komt de Gezondheidsraad met richtlijnen en adviezen voor gezonde voeding en het advies van 2015 is: 'Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid. Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende dranken is van belang. Goede alternatieven zijn thee en gefilterde koffie zonder suiker en ook water.'. Gezonde voeding bestaat dus voornamelijk uit het gebruik van meer plantaardige voedingsmiddelen en minder suikers. Maar het is ook heel belangrijk om te letten op extra zaken, zoals onze zoutinname, toevoegingen en bewerkte voeding en we moeten zorgen voor een voldoende inname van vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten.

Hoe belangrijk zijn deze voedingstoffen?

Voedingsstoffen spelen een grote rol bij de werking van verschillende functies van ons lichaam en onze organen. Ze zijn erg belangrijk voor de levensprocessen, zoals de opbouw en reparatie van het lichaam. Ook geven ze ons energie en zijn ze erg belangrijk bij het reguleren van verschillende processen die in ons lichaam plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld bij de stofwisseling en het immuunsysteem. Eiwitten, vetten en koolhydraten worden ook wel macrovoedingsstoffen genoemd, daarvan heeft het lichaam veel nodig. Vitamines en mineralen worden ook wel de microvoedingsstoffen genoemd, daarvan heeft het lichaam niet zo veel nodig.

Plantaardig en gevarieerd eten

Een plantaardig voedingspatroon, zoals het Voedingscentrum voorschrijft, is een gewoonte waarbij je voeding voor meer dan de helft uit plantaardige voedingsmiddelen bestaat. Fruit en groente zijn een groot onderdeel hiervan, maar ook granen, noten en zaden vallen hieronder, net zoals plantaardige variaties op melkproducten, zoals sojaproducten. In deze voedingsmiddelen zitten veel meer gezonde stoffen dan in dierlijke voedingsmiddelen. En juist nu, met een overvloed aan eten, is het ontzettend belangrijk om hierop te letten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel vezels en deze voedingsvezels zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Ze zorgen voor een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en ze verkleinen de kans op welvaartsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Het Voedingscentrum adviseert om ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag te eten. Groenten zijn ook rijk aan flavonoïden, indolen, resveratrolen en stilbenen, dit zijn onder andere antioxidanten en plantaardige verbindingen die onze lichaamscellen beschermen tegen schadelijke indringers van buitenaf. Ook bevatten plantaardige voedingsmiddelen minder vetten dan dierlijke voedingsmiddelen. Het kleine percentage aan vetten dat in deze voedingsmiddelen zit, zijn gezonde vetten, zoals de omega-3-vetten.

Lijst van plantaardige voedingsmiddelen

De lijst van plantaardige voedingsmiddelen is dus vrij groot. Om je lichaam te voorzien van goede, gevarieerde voeding is het handig om te weten uit welke productgroepen je iets moet nemen. Gezonde, voedzame en plantaardige producten zijn onder andere:
  • Volkoren graanproducten: gemaakt van meel waarbij de hele graankorrel is gebruikt. Voorbeelden van gezonde graanproducten zijn: volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst. Voedingsmiddelen uit deze groep verminderen de kans op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.
  • Peulvruchten: heel erg goed voor je gezondheid, deze zorgen namelijk voor het verlagen van de slechte LDL-cholesterol. Hoe lager deze waarde, hoe beter het is voor je bloedvaten. Bonen, kikkererwten en linzen horen bij de groep peulvruchten. Pinda’s en ‘groene’ peulvruchten zoals doperwten en sperziebonen horen er officieel ook bij, maar het Voedingscentrum plaatst deze in de groep van noten en groente, omdat pinda’s en groene peulvruchten dezelfde effecten hebben op onze gezondheid als noten en groente.
  • Noten: bevatten veel ijzer, vitamines B en E en zijn rijk aan onverzadigd vet. De voedingstoffen van noten beschermen ons lichaam tegen hart- en vaatziekten en het verlagen van het LDL-cholesterol. Kies altijd voor noten waar geen zout aan toegevoegd is. Voorbeelden van noten zijn: amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten.
  • Fruit: geeft ons lichaam veel voedingstoffen en je kunt het op veel verschillende manieren innemen. Op de eerste plaats heb je gewoon vers fruit, maar je kunt ook fruit pureren in de blender voor een vruchtensap of smoothie. Maar je kunt ook kiezen voor diepvriesfruit, fruit in blik op water of natuurlijk sap, of gedroogd fruit.
  • Groenten: een grote groep en heeft tal van voordelen voor onze gezondheid. Ook bij deze groep kun je kiezen uit verschillende varianten, zoals verse groenten, slagroenten, groenten uit blik of diepvriesgroenten.

Zo min mogelijk bewerkt

Volwaardige, gezonde voedingsmiddelen zijn ook zo min mogelijk bewerkt. Dat wil zeggen, er is nauwelijks iets aan toegevoegd, of vanaf gehaald. Maar toch ontkom je er soms niet aan. Zo worden er soms extra stoffen aan onze voedingsmiddelen toegevoegd, om de bestanddelen beter te maken. Denk aan toevoegingen zoals E-nummers, dit zijn hulpstoffen zoals kleurstoffen om de kleur mooier te maken, smaakstoffen voor een betere smaak en conserveermiddelen om ervoor te zorgen dat de producten zo lang mogelijk houdbaar blijven. Maar let ook op het zoutgehalte in voedingsmiddelen. Te veel zout is schadelijk voor je gezondheid en kan leiden tot een hoge bloeddruk en nierklachten. Aangezien het dus heel moeilijk is om alleen maar onbewerkte voedingsmiddelen te gebruiken, is het goed om te weten welke bewerkte producten wel gezond zijn en welke minder.

Voorbeeld: zilvervliesrijst is gezonder dan witte rijst. Bij witte rijst is het vliesje om de rijstkorrel ervan afgehaald. Heel jammer, want het vliesje om de rijstkorrel bevat heel veel vitamine B en vezels, dat is dus gezonder en voedzamer. Daarom kun je beter kiezen voor zilvervliesrijst dan witte rijst. Ook is er verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood. Allebei de broden zijn bewerkt, maar het meel van het volkorenbrood is gemaakt van de volle graankorrel en het meel van bruinbrood bevat de helft van de graankorrel (dus minder voedingsstoffen) maar met extra toevoegingen. Volkorenbrood bevat dus meer vezels, vitaminen en mineralen dan bruinbrood. Dat zorgt ervoor dat volkorenbrood gezonder is dan bruinbrood. En dat geldt dus voor meer voedingsmiddelen.

Vermijden van suiker

Om het advies volledig op te volgen, moeten we ook letten op onze suikerinname. Suiker behoort tot de groep van koolhydraten en leveren alleen maar energie aan het lichaam, ze voorzien ons lichaam niet van voedingsstoffen. Als je te veel energie binnenkrijgt, maar je verbruikt te weinig energie, dan wordt de overtollige energie opgeslagen in het lichaam in de vorm van vet, en dat kan leiden tot overgewicht. Het is dus ontzettend belangrijk om suiker in voedingsmiddelen te vermijden en erop te letten dat dranken weinig tot geen suiker bevat. Suiker past niet bij een gezonde levensstijl met een gezond voedingspatroon. Voedingsmiddelen die je koopt in de winkel bevatten helaas vaak van nature al suiker, dus het is belangrijk om goed het etiket te lezen. Suiker in producten staan op het etiketlabel vermeld met hun chemische namen:
  • Sacharose (kristalsuiker)
  • Lactose (melksuiker)
  • Fructose (vruchtensuiker)
  • Glucose of dextrose (druivensuiker)
  • Maltose (moutsuiker, ontstaat uit granen).

Tot slot

Gezond eten en meer plantaardige voedingstoffen opnemen in je voedingspatroon én in dezelfde tijd dierlijke producten verminderen, draagt bij tot een voedzaam en gezond dieet dat ook nog eens aansluit aan nationale en internationale aanbevelingen. Dit komt omdat plantaardige producten meer vezels, vitaminen en mineralen bevatten en minder vet en verzadigd vet dan dierlijke voedingsproducten. Dit heeft alleen maar voordelen voor je gezondheid. Maar er is nog meer. Naast het feit dat het goed is voor je gezondheid, is het ook nog eens goed voor ons milieu. In vergelijking met plantaardige producten is er namelijk meer land, water en energie nodig voor de productie van dierlijke producten en ook worden er meer broeikasgassen uitgestoten. Dus een voordeel voor jezelf, maar ook voor het milieu.
© 2019 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het nut van functionele voedingEen zeer groot deel van de voedingsmiddelen die we in de supermarkt vinden horen thuis in de groep ‘functionele voeding’…
Waarom opletten met Transvetten?Waarom opletten met Transvetten?Dat transvetten ongezond zijn, daar zijn heel veel mensen zich wel van bewust, maar het overgrote deel sluit daar de oge…
Bewerkt en rood vlees: Goed of slecht voor de gezondheid?Bewerkt en rood vlees: Goed of slecht voor de gezondheid?De gemiddelde Nederlander eet meer vlees dan dat wordt aangeraden. Wat zit er allemaal in het vlees dat wij eten? In vle…
Rauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraRauwe voeding zorgt voor een gezonde darmfloraEen gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid en dit zowel op lichamelijk als op mentaal vlak. Om onz…

Onbekende groente: RammenasOnbekende groente: RammenasRammenas is een minder bekende groente. Deze groente is meestal niet in het reguliere groenteschap van de supermarkt te…
Groene thee: gezondheidsvoordelen en soorten groene theeGroene thee: gezondheidsvoordelen en soorten groene theeGroene thee is gezond en kent veel gezondheidsvoordelen. Of het nu gaat om sencha (een Japanse groene thee die wordt geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JillWellington, Pixabay
  • http://www.plantaardigplan.nl/eating/
  • https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema-s/duurzaam-eten/meer-plantaardig-eten.aspx
  • http://www.plantpower.nu/kies-plantaardig/tips-om-te-beginnen
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.